Подкрепете ни!




Наука19 юли 2015

История за любов, благородство и разкъсващ избор

Войната събира японец и рускиня, но след 37 г. те се разделят. Вижте защо...


Само няколко души изпратиха в последния ѝ път 94-годишната Клавдия Новикова – роднини почти не ѝ бяха останали, приятелките също отдавна се бяха преселили в отвъдното. Централните телевизионни канали в Япония обаче съобщиха за смъртта на жителката на селцето Прогрес: „Почина руската съпруга на Ясабуро-сан“.

За живота на Клавдия Новикова са изписани десетки вестникарски страници, няколко книги, направени са филми и даже една театрална постановка. В Япония тази руска жена стана символ на любовта и саможертвата. След 37 години с мъжа си тя сама го накарала да се върне в родината си, при съпругата, която чакала своя Ясабуро-сан повече от половин век.

Клавдия и Ясабуро се срещнали през 1959 година. И двамата зад гърба си имали тежки години, прекарани в сталински лагери. Тя – 7 години за чужд дълг, а той - 10 години като японски шпионин. Всеки от тях имал своята болка. Преди войната Клавдия се омъжила, родила син, очаквала като всички мъжът ѝ да се върне от фронта. Но когато я осъдили и изпратили в лагера в Колима, върналият се жив от войната мъж свил ново семейно гнездо с друга жена. 

Не била по-радостна съдбата и на Ясабуро Хачия. Преди войната заедно с младата си жена, успял да напусне Япония и да търси по-лек живот в Корея. Там му се родили син и дъщеря. Но през есента на 1945 година, когато съветските войски навлизат в Корея, повечето от японците, пребиваващи там, са арестувани по подозрение за шпионаж срещу Съветския Съюз. Ясабуро получил присъда – 10 години в лагера, в който била и Клавдия – близо до Магадан. Повече не видял семейството си. Когато излизал от лагера, чиновниците просто забравили да го включат в списъците с японски военнопленници, които трябвало да се върнат по домовете си... Ясабуро нямало къде да се върне. Той бил сигурен, че жена му и децата му са загинали. Освен това се страхувал след толкова години в Съветския Съюз как ще се отнесат с него в родината му. Приел съветско гражданство и станал Яков Иванович.

„Запознахме се в Бряншчина, където бяхме интернирани. Видях Яша – неруско лице, много слаб, свит, а в очите такава огромна мъка, че сърцето ми се сви от жалостивост – спомня си Клавдия Леонидовна. – В началото на 60-те една позната ме извика да се преселя в Далечния Изток, в селцето Прогрес, и аз заминах. Яша ми пишеше писма, че иска да е с мен, но аз се отказах. Страхувах се и само на най-близката си приятелката си признах, че си кореспондирам с бивш военнопленник.“

Ясабуро все пак пристигнал в Прогрес. Оженили се с Клавдия и живяли заедно 37 години. Той станал бръснар, занимавал се с фотография и иглотерапия. Отглеждали домати и краставици, гледали коза и пчели. Живеели скромно, задружно и спокойно. Но деца нямали. „Такива мъже като моя Яша в този окръг няма и да намериш. Жените ми завиждаха. Той не пушеше, не пиеше“ – хвали съпруга си Клавдия. Надявали се, че ще умрат в един и същи ден. Вече като пенсионер, Яков Иванович донесъл у дома два ковчега. Разглобил ги, изсушил ги, отново ги сковал и ги качил на тавана. Но те така и не дотрябвали.

В началото на перестройката, при падането на желязната завеса, една от познатите на семейството разказала за странния жител на селцето Прогрес на свой роднина от Приморския край, който имал бизнес с Япония. Японските му партньори започнали да издирват негови роднини на острова. И открили отначало брат му, а после – жена му и дъщеря му...



Хисако предано чакала мъжа си 51 години: върнали се с дъщеря си в Япония след войната. Синът починал още в Корея. Работила като медицинска сестра и цял живот спестявала за малка къщичка. Тя записала имота на името на мъжа си и дори открила сметка на негово име, без да знае жив ли е и ще се върне ли някога. Когато откриват мъжа на Хисако, дъщеря им Кумико вече е над 50 г.

Дъщерята и братът на Яков Иванович пристигнали в Прогрес, за да го уговарят да се върне в родината. Той отказал. „Не мога да те оставя. Ти си всичко за мен“ – казал на руската си жена. И тогава Клавдия Леонидовна взела решение тя самата да накара мъжа си да се върне в Япония. Давала си сметка, че в това малко бедно руско селце той едва ли ще живее дълго, защото бил болен, а на острова условията за живот за възрастни хора са много по-добри. А и японската му жена трябвало да го види и да го прегърне, преди да умре.

Клавдия Леонидовна извадила международен паспорт на Яков Иванович, купила със спестяванията си долари и подала молба за развод... Без това той не би могъл да кандидатства за пенсия в Япония, или да придобие имота и наследството си. През март 1997 година Клавдия казва „сбогом" на любимия човек...

Ясабуро постоянно пращал в Прогрес подаръци от Япония. Звънял всяка събота и я канил на гости. Известна японска писателка издала книга за съдбата на Клавдия Новикова, телевизионни журналисти снимали репортажи за нея и тя станала известна в страната на изгряващото слънце. В префектура Татори, в предградията на Токио, започнали да събират пари от целия свят, за да пристигне „баба Клава“ в Япония. Тя е на повече от 80 г., когато това се случва. Посрещнали я като национална героиня. Клавдия Леонидовна се среща и с японската жена на своя Яша. Те се прегърнали и заплакали – не им трябвал преводач, за да се разбират.

Клавдия пътувала до Япония още два пъти. Присъствала на премиерата на пиеса, посветена на тяхната история с Яша. Ясабуро я умолявал да остане или пък той да се върне отново в Прогрес при нея - Хисако вече била починала. Но Клавдия Леонидовна отказвала с аргумента нейният Яша „да може да живее достойно". Самата тя живяла до края си скромно, в самота, разчитайки само на собствените си сили.

Из писмото на Яша до Клавдия, след като тя умира през септември 2014 г.:

„Клавдия! Разбрах, че вече те няма и скръбта ме е завладяла напълно. Опитах се да ти звънна на 30 август, когато навърших 96 години, но не се получи. Всички тези 40 години, които живях с теб в Русия, ти беше винаги с мен, винаги ме подкрепяше. Благодаря ти за всичко… Успях да се върна в Япония само благодарение на твоите усилия и съм ти безмерно признателен за това. Спомням си как даже си подготвихме ковчезите за нас двамата в твоята родина. Ако беше по силите ми, щях да долетя при теб и да те притисна до сърцето си силно, силно...Но аз съм безсилен...Спи спокойно, скъпа Клавдия. 

Твой Ясабуро».



Източник
Киборгите идват на власт? Наука

Киборгите идват на власт?

Когато хората се правят на богове, мечтите могат да се превърнат в кошмари

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години Наука

Откривателят на „божествената частица“ почина на 94 години

Нобелистът Питър Хигс разкри на човечеството как частиците са помогнали за свързването на Вселената

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас Наука

Нашите харесвания и нехаресвания могат да оформят вярванията ни за света около нас

На 90 г. почина авторът на „Мисленето“– нобелистът Даниъл Канеман

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени Наука

Слушайте 5 минути на ден и животът ви напълно ще се промени

Чистите тибетски лечебни дзен звуци намаляват стреса и тревожността, действат болкоуспокояващо

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта Наука

Чипираният пациент на Мъск играе шах със силата на мисълта

Парализираният от раменете надолу мъж: „Започнах да си представям как курсорът се движи"

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата? Наука

Равноденствие и слънцестоене – знаете ли разликата?

Приликата е само, че и двете се случват два пъти годишно и са свързани със Слънцето

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии Наука

Полюсите на Титан са опасани с идеално прави линии

Учени изследват геоложката характеристика на спътника на Сатурн

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път Наука

Starship на SpaceX все пак успешно излетя и достигна орбита за първи път

Накрая изгоря над Индийския океан, но напредък има

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички Наука

Първият отворен AI модел на български език вече е достъпен за всички

Обучен е с над 3 милиарда български изречения и се състои от 7 милиарда параметъра

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г. Наука

Слънцето не е било толкова активно от 2017 г.

На 8 април 2024 г. пълното слънчево затъмнение ще разкрие великолепната корона на нашето светило

„Одисей“ кацна на Луната Наука

„Одисей“ кацна на Луната

В НАСА ликуват, защото и това прилуняване беше критично

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента Наука

Вероятността хората да изчезнат заради изкуствения интелект е до 10 процента

Експерти по машинно обучение са категорични, че AI ще доведе до напредък в науката и културата, но и ще създаде нови заплахи

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система Наука

Хипотеза: още 5 подобни на Земята светове се крият на края на Слънчевата система

Младото Слънце може да е уловило няколко екзопланети с размерите на Марс или Меркурий, които още не сме открили

Пчелите са идеалните „екологични детективи” Наука

Пчелите са идеалните „екологични детективи”

Докато търсят храна, те „събират” и замърсители от въздуха, почвата и водата

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек Наука

Компанията Neuralink на Илон Мъск имплантира мозъчен чип на човек

Целта е чипираният, който е скован от парализа, да предава мислите си на компютъра и да общува със света и близките си

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система Наука

Откриха изцяло нов клас живи организми в храносмилателната ни система

Запознайте се с новата неразделна част от човека – обелиските