Подкрепете ни!




Любопитно Станислава Цветкова, снимки Владимир Мачоков / 3 май 2016

Шарено училище

Софийската математическа гимназия грейна с красиви образоващи фототапети, каузата на фондация „Лайт Сорс" е да направи ученето по-креативно


Преди броени дни учениците от Софийската математическа гимназия се сдобиха с първите 20 класни стаи, в които студените едноцветни стени са заменени от пъстри картини, свързани със съответния предмет, който се изучава във всеки кабинет. Проектът на фондация „Лайт Сорс" ще обхване общо 40 класни стаи, 6 фоайета и 4 коридора, до септември всички ученици ще попиват знания в доста по-колоритната атмосфера на шарените фототапети, заредени със смисъл и подтекст. 1200 гимназисти и 88 учители ще проверят как това ще промени процеса на учене, като инициаторите са убедени, че то ще стане много по-креативно, изпълнено с енергия и вдъхновение. 


Начело на „Лайт Сорс" е Албена Тошева – една жена, приела за своя лична мисия изкуството да създава радост на другите. Научена е да дарява от малка, майка й била преподавателка в училище за деца със забавено развитие. И понеже голяма част от хлапетата били изоставени и са растяли без родители, Албена и семейството й се грижели за тях – подарявали им храна, дрехи, завивки... и топлина – все нормални неща, от които всяко дете има нужда. „Само когато човек често общува с деца, може да усети колко са чисти и невинни", казва нашата събеседничка, възпитана да дава любов и радост именно на онези, които ги нямат. „Трябва да даваме не само на материално ниво, но и на емоционално".



От вътре на вън

По професия Албена е текстилен инженер, завършила е дизайн, а през годините е имала две собствени модни къщи. По-късно отворила галерия с дрехи уникати. Целият й живот е свързан с желанието да твори красота около себе си, да прави хората щастливи, да дарява усмивки. Една от любимите й максими е, че всеки човек създава ресурс, който стои вътре в самия него, и го дава на хората – това ги трансформира, изкачва ги на по-високо ниво, на друга вибрация. 

Албена се е занимавала с йога, посещавала различни терапевтични семинари, напредвайки из лабиринта на живота в търсене на вътрешното щастие. Така се родила идеята да отвори център в Бояна, който да бъде свързан с различни форми на дълбокия релакс. Имала възможността да се срещне с много терапевти и много хора, търсещи трансформация. Убедила се, че едно от основните неща, което влияе на нашия вътрешен мир и баланс, е средата, в която живеем. Тя може да промени вълната на емоции, да развие стила ни на мислене. 

„Ако искаме да променим своя живот, без значение дали е на физическо, емоционално или материално ниво, трябва първо да променим нещата, с които се обграждаме отвън", казва Албена. Така, вървейки смело по своя духовен път и осъзнавайки, че истинската промяна започва от вън на вътре, Албена решила да приключи с всички останали дейности – затворила магазините и ателиетата и останала да работи само като терапевт. Направила избора да се грижи за хората, като им показва как да изваждат наяве своите вътрешни ресурси. 

Стени без стени

Вече 8 години Албена споделя своя опит с хората, които имат нужда от него. Неотдавна решава да започне едно ново начинание, чието развитие виждаме по красивите стени на Софийската математическа гимназия. Заедно със своя съпруг Артър Спърлинг и Уес Линдън Албена е създател на фондацията „Лайт Сорс" (от англ. light source – „източник на светлина"). Неин е проектът по създаване и монтиране на фототапетите с името „Аз обичам моето училище". Мотото му е „За един перфектен свят".



Красивите стени са само началото, обещава Албена. Цялостната цел на начинанието е да работи за здравословна училищна среда, която да трансформира децата и да ги релаксира на емоционално, ментално и физическо ниво. Променяйки средата в училище, фондацията иска да насърчава образованието, създавайки по-комфортна, позитивна и цветна учебна среда. По този начин според инициаторите се повишават креативността на децата и тяхната вътрешна осъзнатост, която след това пораснали те пренасят в живота. 

Часовник от пъстрота

Всеки ден в училище децата прекарват по 8 и повече часа. В добре познатите класни стаи преобладават неутралните цветове, а наситените и ярките остават навън, в природата. От това наблюдение се ражда идеята на Албена да пренесе част от красотата, цветята и широтата в училище, създавайки по-цветна и позитивна среда. „Представям си енергийния поток като пясъчен часовник. Асоциациите са по средата, те вземат от масата, която има повече, и даряват на тези, които нямат. Стига да имаш добра идея и мисия, ти можеш наистина да промениш човешкото съзнание!", емоционално обобщава тя.

Проектът не случайно започва именно в СМГ, според инициаторите това е гимназия, събрала накуп чистия  потенциал на детската гениалност. Тези деца участват в състезания по цял свят и често ги печелят. Темите, избрани за фототапетите, са свързани с пространственото мислене, повечето са 3-измерни картини. Някои са изработени с компютърни програми, а другите са снимки от природата. Освен вдъхновяващи картини, учениците виждат и мотивиращи утвърждения като „аз съм успешен", „аз вярвам в себе си", „аз обичам себе си" и простички, но жизненоважни думи като „истина", „красота", „щастие". 

Учениците, учителите и родителите преди създаването на фототапетите са давали идеи и предложения за дизайна и съдържанието.

„В училищата се развива повече лявото полукълбо на мозъка, което е свързано с логическото мислене, с паметта и анализирането. Учениците губят своята естествена емоционална връзка с красотата в живота, губят и усета към баланс между форма и цвят. Често нямат вътрешно усещане за естетика", допълва Албена. „Проектът ни цели чрез цвят и дълбочина на картините да се развива и дясното полукълбо, отговарящо за креативността, възприемането на образи, обработката на невербалната комуникация. Вярвам, че цветовете и формите оказват позитивна промяна на психичното и физическото състояние на учениците". Албена и нейните съмишленици нямат търпение да минат няколко месеца и учениците и учителите да споделят как се е променил животът в школото след тази визуална трансформация. 



Ако резултатите са позитивни, проектът ще продължи и в други училища, а организаторите вярват, че децата ще оценят интересното хрумване. „Когато си млад, ти си като отворено цвете, което попива всичко", казва Албена. „Вярвам, че създавайки една позитивна атмосфера в нашите училища, голяма част от децата ще искат да останат и да се реализират в България", обобщава тя. Една красива и смислена мечта, която вярваме, че само мотивирани и позитивни, наблюдателни и дейни хора като Албена могат да превърнат в реалност...

Темите на фототапетите:
  • Образователни табла с тригометричната таблица и формулите по физика;
  • Картини с позитивни утвърждения - радост, щастие, любов, успех...;
  • Вдъхновяващи мисли на известни хора, които да мотивират децата да следват мечтите си;
  • Позитивни снимки от природата с вдъхновяващи мисли за опазването на околната среда
  • Ликът на Айнщайн и негови мисли и поема от Гьоте украсяват кабинетите по немски език.
Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г. Любопитно

Аматьори криптолози дешифрирали посланието на сериен убиец от преди 50 г.

Психопатът с прякор Зодиака безчинствал в райна на Сан Франциско и пращал на вестниците криптограми

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт Любопитно

Виетнамка присвои 44 млрд. долара от банка, осъдиха я на смърт

Престъплението на Труонг Ми Лан се нарежда сред най-големите банкови обири в историята

Пътят на лунната сянка Любопитно

Пътят на лунната сянка

Милиони наблюдаваха пълното слънчево затъмнение

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди Любопитно

Радвам се, че мама умря – историята на Дженет Маккърди

Късно тя разбира, че целият й живот е бил построен върху фалшиви основи

Прегърнете несъвършенствата си Любопитно

Прегърнете несъвършенствата си

Състраданието към себе си и разбирането на собствените ни недостатъци е ключ към стабилна връзка

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни Любопитно

Експлозивите, затрупани в земята от предишни войни, стават все по-опасни

Вероятността от детонация нараства заради летливост на аматола

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон Любопитно

Дж. К. Роулинг „очаква с нетърпение да бъде арестувана“ заради нов шотландски закон

Писателката се опасява, че точното описание на биологичния пол вече е престъпление

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа Любопитно

Облак прах от Сахара замърси въздуха в Южна Европа

Властите в Крит препоръчаха на децата и възрастните хора да останат на закрито

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ Любопитно

Защо пълното слънчево затъмнение на 8 април предизвиква тревога в САЩ

Училища се затварят и хората са помолени да се запасят с храна, вода и гориво, валят черни прогнози

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер Любопитно

Английските национали в подкрепа на болните от Алцхаймер

През второто полувреме в мача с Белгия футболистите бяха без надписи на фланелките си

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година Любопитно

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма година

България се качва на 81-о място от 143 държави във веселата класация

Как да се справите с хора, които говорят твърде много Любопитно

Как да се справите с хора, които говорят твърде много

Те просто не могат да се спрат да бърборят, а често дори не осъзнават, че го правят

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“ Любопитно

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Някои детайли, свързани с пясъчните червеи, са ненаучни

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години Любопитно

Щъркелът Ярен другарува с рибаря Адем 13 години

Птицата се върна рано при своя приятел тази пролет

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram Любопитно

Мощен срив в системите на Facebook и Instagram

Услугите на Meta бяха недостъпни, емисиите спряха, проблеми имаше и с влизането в Google