favorites basket
user
Храна за щастиеДима Котева / 17 ноември 2022

Люто, пиперливо? Български морков.

В България има сорт люта чушка с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук

Люто, пиперливо? Български морков.
Без хляб, ракия и люто българинът на маса не сяда. А свидната гледка на нанизите яркочервени чушки по родните стрехи винаги ще предизвиква умиление, като неотменна част от нашата самобитност. Цветни са и имената на познатите у нас сортове: „Румънка“, „Феферонка“, „Сиврия“, „Шипка“, „Арнаутка“, „Рибка“... Но коя сред тях е баш лютата и най-българската? Знаете ли, че в България има сорт с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук.

Като същ българин, Александър Кюркиев е горещ любител и вещ ценител на лютото – от години гледа всякакви чушлета в градинки и саксии. Преди време се връща от гурбет и заживява на село. Решава да се заеме с отглеждане на люти чушки от цял свят – любопитен е дали нашенският въздух ще им понесе. За две години земята му започва да дава плод от 60 вида. Така става основател на първата българска ферма за люти чушки - „Чили Хилс“, която предлага продукти за ценители и понастоящем е водеща на пазара на лютивото.

Не спира да го гложди обаче въпросът има ли обичайна за нашенските ширини люта чушка, която да е „сортова“, както сам казва, т.е. да е с постоянна лютивост, големина, форма и цвят. Необяснимо му се струва страна, в която лютото се радва на такава почит, да няма свой първенец. След голямо търсене и разпитване, обикаляне по села и тържища, панаири и магазини по света и у нас, допитване до всякакви вещи лица – от баби до аграрни институти – той най-сетне има повод да възкликне: „Еврика!“.



ХАЛАПЕНЬО ЛЮТО ДА ЯДЕ
Дългото дирене на българската следа в света на парливото завършва неочаквано. Родният сорт люта чушка е намерен на земеделския пазар в... Лос Анджелис. И откритието си е струвало всички премеждия – вкусът є е приятен, плодово-цитрусов, с доста лют послевкус, размерът на отделните бройки е еднакъв, както и наситеният оранжев цвят. На външен вид много напомня морков, така и се нарича – „Български морков“.

Произхожда от България, като тук чушката е позната и под името „Румънка“. През 80-те години на миналия век е пренесена отвъд Желязната завеса и култивирана като сортова люта чушка. Отличава се от останалите отглеждани у нас по това, че притежава непроменливи генетични белези – цвят, размер и сила на лютивост. А според Александър последното е съществено – всички чушлета да са еднакво люти. Богата е на витамини С и А, бета-каротин, калий, магнезий и желязо. Българският морков е със средна лютивост – между 10 000 и 30 000 сковила, а това я прави около 10 пъти по-люта от прехваленото халапеньо.



ЛЮТО, БЪЛГАРСКО И РОДНО
Александър твърдо се убеждава, че сортът е български, когато след 3 месеца на не особено големи грижи откъсва първия плод. Той установява, че растението е напълно приспособено към родните условия и вирее добре дори при по-хладен климат.

Находката му сбъдва негова отколешна мечта. Още от създаването на стопанството си той има за цел да открие и селектира тукашна чушка, която да постави на световната карта на лютото. С проучванията си през годините е установил, че Българският морков винаги е съществувал. И докато ние залитаме по чуждото, той е далеч по-известен извън страната ни. Затова с екипа си подемат сърцатото дело да върнат забравената слава на родния сорт у нас. И дават възможност на всеки да ги подкрепи в това начинание – при закупуване на продукт на „Чили Хилс“, съдържащ Български морков, подаряват пакет със семена.


Този комплект е чудесна идея за един лют гурме подарък

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА
Днес Александър се гордее, че екипът му стои зад разгласата на сорта, тъй като го отглежда, поддържа банка за семена и предлага изделия с него. Освен това създават и първата по рода си търговска мрежа от фирмени магазини в страната за  люти продукти собствено производство. Участват в международни изложения, на които правят родния сорт прочут по света и откъдето се връщат с множество златни медали и награди.

В интернет страницата им ще намерите не само напътствия как да засеете и отгледате Българския морков, но и много сведения за лютите чушки и полезните им свойства, както и в кои магазини в страната да ги намерите. И тъй като стопанството е в с. Кокаляне, Александър кани софиянци в магазините на ул. „Солунска“ № 29 и мол „Парадайз“. 


Ферма „Чили Хилс”
0878 291 211
www.chilli-hills.com
ПОДКРЕПИ НИ

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.