
снимки iStock и Wikipedia
Дали преданието отговаря на истината, не знаем, но исторически данни ни позволяват да твърдим, че кафееното дърво арабика произхожда действително от Етиопия. И там плодовете му се употребяват под една или друга форма от праисторически времена от предците на народите в тази част на света. Разкопки показват, че кафето е било част от диетата им (както в напитки, така и в хранителни изделия).
Лечебно и магично

„Носачка на кафе“, картина с маслени бои на Джон Фредерик Люис
По-късно кафето не убягва и от вниманието на военните, които виждали в него стимулант, който придавал на воините сила и бодрост преди битка.
Около X в. след Христа можем да намерим документи, приписващи на кафето лечебни свойства. Небезизвестният лечител Ал Рази е първият, който описва кафееното растение, зърната му и неговите стимулиращи свойства, много подходящи за борба с меланхолията.
Около 1000 г. Авицена написва „Канон на медицината“ – една от най-използваните книги за лечение през вековете, преведена на латински през 1200 г. В него кафето се описва по следния начин: Настойката му укрепва крайниците, почиства тена, изсушава лошия хумор (течност) и придава отлична миризма на цялото тяло.
Напитка за дисиденти
Можем да твърдим, че около XV век дивото растение се култивира. Кафееното дърво преминава Червено море, навлиза в Арабския полуостров и се появяват първите плантации в така наречената Щастлива Арабия, сега Йемен. Суфите пък го пренасят в Мека, от там стига до Египет и бързо се разпространява в целия Арабски свят.
Картина на старо кафене в Истанбул, където този вид заведения са се появили, преди да ги има в Европа
Кафето бързо се еманципира и достига до частните домове. Появяват се специализирани обществени места, чрез които то бързо се превръща в известна и обичана напитка.
Точно на тази му слава обаче започва да се гледа с лошо око от някои религиозни дейци и особено от местните власти. Те се опитват да го забранят под претекст, че представлявало опасност за здравето, и твърдят, че предизвиква психични отклонения.
Истинската причина за подобни законодателни начинания се крие във факта, че кафето се поднасяло в така наречените места на разврата – kehvenâme, където дисиденти се събирали, за да мътят политиката около чашка кафе и красиви одалиски. Кehvenâme били смятани от местните власти за размирни места и като такива – достойни да бъдат унищожени и затворени. „Религиозно-медицинското предписание“ се е използвало като инструмент за преследване на чисто политически цели.
Като феникс
Кафенетата изчезвали за известно време, за да се преродят малко по-късно под друга и неочаквана форма.Подобно на феникса те винаги са успявали да оцелеят повече или по-малко законно, повече или по-малко дискретно. Винаги са били известни и обичани въпреки подозрителния поглед на местните власти.
Всъщност една от тайните, позволили на кафето и на кафенетата да оцелеят в Арабския свят, било това, че самите религиозни водачи, които се предполагало, че трябва да го осъдят, били негови тайни или явни почитатели и вещи ценители.
Арабското кафе става турско
През XV век възхожда звездата на селджукските турци, чиято империя не престава да расте както на запад, така и на изток. Те се превръщат в новите посланици и разпространители на ароматната черна напитка.

Кафеена плантация в Гватемала през 1882 г.
Кафето става неизменна част от диетата на еничарите – елитната им пехота, понеже позволява не само да понасят добре нощните стражи, но и ги ободрява и стимулира преди битка. През 1517 г. турците нахлуват в Египет и се установяват в Кайро. Арабското кафе бързо става турско, следвайки пътя на тези завоеватели.
Виена печели свобода и... кафе
Преданието (отчасти основано на исторически факти) за навлизането на кафето в Европа е много красиво и е свързано с обсадата на Виена.Първата започва на 27 септември 1529 г., водена от Сюлейман Великолепни, съюзник на французите. Отбита е благодарение на подкрепата на германски наемници и 700 испански аркебузери от армията на Карлос V.
Втората обсада започва на 7 юли 1683 г. Ожесточените нападения продължават два месеца. Решителната битка се състои на 12 септември край Каленберг, в покрайнините на Виенската гора, като съюзническите войски обединяват армиите на Бавария, Саксония, Франкония, Швабия, имперските сили, а последни пристигат тези на полския крал Ян Собиески.
Турската войска е разгромена и оставя след себе си целия обоз: повече от 25 000 палатки, 10 000 вола, 5000 камили и много злато. Но истинското съкровище е открито в една малка палатка – 500 чувала с кафе.
Синята бутилка
При разпределянето на плячката никой не пожелава странните зърна кафе, защото не знае какво да прави с тях, освен един поляк, който получава разрешение да отвори първата кафетерия. Нарича я „Синята бутилка“ и в нея започва да прави кафе по същия начин като в Истанбул.
Виенското кафене „Синята бутилка“
Но виенчани не го харесват в този вид – вероятно заради количеството утайка и горчивия вкус. Тогава собственикът решава да филтрира кафето и да добави малко сметана и мед. Така се ражда виенското кафе, което и до ден днешен се приготвя с бита сметана и захар като подсладител. Предприемчивият поляк оставя на клиентите и вестници, като по този начин създава място за общуване и разговори.
Заедно с кафето в чест на победата над турците се дегустирали и кроасани (които приличат на герба на отоманското знаме).
Закуската на Мария Антоанета
Кроасаните и кафето навлизат и се разпространяват във Франция заедно с Мария Антоанета (въпреки че и преди това във „Версай“ са се правели кроасани в чест на френско-отоманските военни съюзи против испанско-австрийското военно господство).
Всъщност още от XVI век европейските пътешественици, посещаващи Близкия изток, срещат това изключително широко известно питие.
Вероятно във Венеция, която била място за търговия с ориенталски стоки и поддържала привилегировани отношения с Константинопол, са започнали първите сериозни търговски операции с кафето. В рамките на броени години то си проправя път в Западна Европа, също както и в Америка...
В цял свят
Откриването на напитката от европейците много бързо довежда до изучаването на растението от видни ботаници и, разбира се, до желанието за търговия с него.Холандците вече търгували с черния пипер и индийското орехче. Когато получават първите кафеени растения, те ги занасят незабавно в Батавия и Суринам. Франция, собственик на остров Бурбон, бъдещия остров Реюнион, където вече е имало диви кафеени дървета, развива собствени плантации. Същевременно с помощта на холандците кафеените дръвчета навлизат и във Френска Гвиана и Санто Доминго. Много бързо цялата Централна Америка е покрита с плантации, а Бразилия скоро се включва в производството на промишлено ниво.

За разлика от чая кафето става известно не само сред европейската аристокрация, но сред буржоазията и сред работниците. Кафенета започват да никнат като гъби из всички европейски столици, превръщайки се в места за социално общуване.
Днес можем да се насладим на кафета от Арабия, Африка и Южна Америка. Разнообразието им е учудващо: турско кафе, италианско еспресо, американско, капучино и, разбира се, небезизвестното виенско кафе!