
снимка: iStock
От началото на глобалната пандемия изследователите се надпреварват да разберат кой е най-застрашен от SARS-CoV-2 и защо. Ново проучване от Националния институт по здравеопазване в САЩ (NIH) откри интересна обвързаност между хранителните алергии и инфектирането с коронавирус.
Изследването проследява над 4000 души, включително и непълнолетни, от май 2020 г. до февруари 2021 г. Учените се сблъскали с няколко любопитни тенденции по отношение на инфекцията със SARS-CoV-2, една от които е, че хората с хранителна алергия са с наполовина по-малък риск да се заразят.
Резултатите съвпадат с други скорошни изследвания, които установяват, че алергичните състояния като астма, всъщност играят нещо като "защитна роля" срещу тежки случаи на COVID-19. Проучване на NIH установи, че астмата не е свързана с повишен риск от инфекция със SARS-CoV-2, въпреки че е състояние, което засяга дихателната система.
Затлъстяването и високият индекс на BMI са фактори, които повишават риска от инфекция със SARS-CoV-2, както и възрастта на децата и тийнейджърите, които споделят жизненото пространство на участниците в експеримента.
Но най-интерeсно е откритието за хранителните алергии. Учените все още нямат категорична обосновка защо те правят хората по-малко уязвими към SARS-CoV-2, но има няколко възможни обяснения.
Половината от всички участници в проучването твърдят, че са били диагностицирани с хранителна алергия, астма, екзема или алергичен ринит. Направени им били изследвания, за да се потвърдят думите им.
Хората с екзема и астма не са показали повишена уязвимост към вируса, но също така не изглежда да са по-защитени. Но тези с хранителни алергии са с 50 процента по-нисък риск от инфекция със SARS-CoV-2.
Не всички форми на астма са атопични, а предишни проучвания показват, че само тези с атопична астма изразяват по-ниски нива на ACE2 рецептора в дихателните пътища, към който се свързва SARS-CoV-2. Това предполага, че вирусът няма толкова много възможности да нахлуе в клетките в белите дробове на хората с респираторни алергии.
Нещо подобно може да се случи при пациенти с хранителни алергии.
"Не е известно дали това е така и при индивидите с хранителна алергия, но е изкушаващо да се предположи, че възпалението тип 2, характерно за хранителната алергия, може да намали нивата на ACE2 в дихателните пътища и съответно - риска от инфекция. Подкрепяйки тази възможност, ние открихме значително по-високи нива на обща атопия сред хората с хранителна алергия, спрямо тези без хранителна алергия и дори тези с астма", пишат изследователите.
Проучването е публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology .