Подкрепете ни!




Екология6 декември 2022

Купища плесенясали дарени дрехи засипват развиващите се страни

В крайна сметка по-малко от 1% ще бъдат рециклирани в нови


снимка: iStock
снимка: iStock
През годините на пандемията от коронавирус много хора се обърнаха към това, което се нарича „терапия на дребно" или компулсивно пазаруване на дрехи. Има нещо в твърденията, че купуването на нови дрехи може да ви накара да се почувствате по-добре, но положителните емоции рядко траят дълго. Затова пък пътят на дрехите от производителя до последното им местоназначение - гетата в бедния свят - е неимоверно дълъг . Д-р Джоузеф Меркола проследява този гигантски поток от текстил, който затрупва планетата ни.

След като новите ни дрехи са ни писнали, те обикновено влизат в общия поток на употребяваните текстилни изделия. Крайната спирка са даренията за бедните страни, където парцалите се сортират и продават или се изхвърлят на сметища, създавайки малки планини от отпадъци по плажовете, пише Меркола. 

Целта на модната индустрия е да направи хората недоволни от облеклото си и да подхрани пристрастяването към купуването на още и още нови дрехи. 

Можете да намалите въздействието на бързата мода, като предприемете няколко стъпки, включително закупуване на висококачествено, устойчиво изработено облекло, поправка и повторна употреба на вашите дрехи, размяна на дрехи с приятели и близки, даряване на местни благотворителни организации, предлага д-р Меркола.

Мръсната тайна на модната индустрия

Той подробно описва въздействието на бързата мода върху джоба ви и околната среда. Под целия блясък на витрините и красивите снимки онлайн се крият мръсни тайни, които модната индустрия не иска да знаете или разбирате. Много хора изобщо не мислят какво се случва с дрехите им, след като ги дарят, пише в сайта си Меркола.

Според него може би се чувствате горди от себе си и изпълнили мисията си като дарявате нежелани дрехи за благотворителност или ги оставяте в специалните контейнери. Но тъжната реалност е, че голяма част от тези парцали просто се озовават на някое далечно сметище. Данните сочат, че през 2014 г. американците са купили 500% повече дрехи, отколкото през 80-те години на миналия век, а канадците са купили 400% повече дрехи. 

Стейси Дули е разследващ репортер на BBC, чийто документален филм от 2018 г. Fashion's Dirty Secrets хвърли светлина върху щетите, които шопинг манията нанася в развиващите се страни. Модата е на второ място след петрола като петте най-замърсяващи индустрии в света.

Повсеместно вече се правят евтини копия на висши модни артикули на достъпни цени. Хората се изкушават да обновят външния си вид. Това подхранва ненаситния им апетит за пазаруване на парцалки. За съжаление, от огромното количество бърза мода, което достига до контейнерите за обратно приемане и благотворителните магазини, по-малко от 1% в крайна сметка ще бъдат рециклирани в нови дрехи.

Град от парцали

Голяма част от текстилните остатъци завършва пътя си по крайбрежието на Гана - според агенция Bloomberg държавата е един от най-големите вносители на употребявано облекло. Модната индустрия произвежда повече от 100 милиарда артикула всяка година. Bloomberg съобщава, че това са приблизително 14 ката дрехи за всеки човек на Земята. Това е над два пъти повече от броя, произведен през 2000 г.

След като облеклото пристигне, то се подлага на сортиране от прекупвачи и преработватели, чиято дейност е да изнасят облеклото в развиващите се страни, където то ще бъде закупено и носено. След като носените парцали попаднат в потопа от дрехи, транспортирани до Гана и Индия, няма начин да се проследи какво се случва с тях.

Ключът да дадете своя принос към опазването на околната среда е да запазите дрехата в употреба възможно най-дълго. Това е съветът на Марк Бъроуз Смит, главен изпълнителен директор на Textile Recycling International. 

В Гана наричат цветните бали с парцалите obroni wawu - дрехи на мъртви бели хора. Ганайците недоумяват как е възможно хората да изхвърлят толкова много дрехи. Акра е столицата на Гана, а на юг е плажът Чоркор покрай Гвинейския залив. Там ще намерите стена от дрехи, висока над 6 фута. Парцалите са опаковани и тъй като са под открито небе те плесенясват и се превръщат във вонящи гнили купчини. Бедняци дори са построили малко селище върху основа от парцали.

Само един процент от изхвърленото се рециклира

Старите дрехи рядко се рециклират в нови, защото не съществува универсална технология за обработка на текстилните отпадъци. Освен това различните влакна изискват различни химикали за разграждане. Много дрехи се правят с два или три вида влакна, което прави рециклирането почти невъзможно. Митът за рециклирането е създаден и поддържан от компании, които искат хората да продължат да купуват дрехи, без да се чувстват виновни за случилото се с парцалите, които изхвърлят, пише Меркола.

Въпреки мощната си еко кампания, стартирала през 2013-а за събиране на употребявани дрехи в 40 страни, една известна търговска верига днес признава, че 1% от събраното се рециклира всяка година.

Подобни начинания подеха и други модни вериги, но никоя не призна, че възможността за рециклиране в такъв мащаб не съществува, пише в статията си лекарят, чийто сайт по време на пандемията беше блокиран заради масираните му атаки срещу ваксините.

В САЩ една дреха, преди да се изхвърли, е обличана средно около 50 пъти. В Китай - 62 пъти, а в близкото минало - 200.

Бизнес моделът на индустрията е основният проблем, а програмите за рециклиране са лесен начин индустрията да изглежда по-отговорна, без всъщност да променя начина, по който прави бизнес, разяснява Меркола.

Как да бъдем съпричастни 

Освен че се хаби много вода при изработката на например памучни изделия, от багрилата се отделят химикали и токсични вещества, което допринася за глобалния проблем със замърсяването на околната среда. Но, според Меркола, всеки от нас може да даде отпор на процеса като се включи в идеята за намаляване на общото потребление.

Купувайте рядко, но висококачествено и устойчиво облекло. Когато купувате дрехи, търсете тъкани, които са изработени от органичен памук, коноп, коприна, вълна и бамбук. Помислете за размяна на дрехи със семейството и приятелите си, особено когато в гардероба ви висят дрехи, които не са носени повече от 6 месеца.

Намерете начини да поправите и използвате повторно дрехите си и помислете за продажба или замяна онлайн. Занесете ги в църквата, в дом за възрастни или сираци, в приют - там, където знаете, че дрехите ще стигнат до нуждаещите се веднага.

Още по темата:

55 години несбъдващи се (слава богу!) еко-покалиптични прогнози Екология

55 години несбъдващи се (слава богу!) еко-покалиптични прогнози

Икономист обобщи какво са предсказвали неуспешно климатичните пророци

Не на златодобива в община Божурище! Екология

Не на златодобива в община Божурище!

Столичани и жители на района са твърдо против отварянето на мина, която ще отрови въздуха, водата, природата и ще разболее хората

Заедно за Амазония Екология

Заедно за Амазония

Стани част от съхраняването на Амазонската джунгла и нейните обитатели

Как микровълновите фурни пренасят пластмаса във вашите храни Екология

Как микровълновите фурни пренасят пластмаса във вашите храни

Д-р Меркола съветва ако ще ползваме микровълнова, да готвим в стъклени съдове

Преваряването на твърда чешмяна вода премахва до 90% от микропластмасата Екология

Преваряването на твърда чешмяна вода премахва до 90% от микропластмасата

Калциевият карбонат капсулира нанопластмасата и я превръща в люспеста кора на дъното на чайника

Вълците мутанти от Чернобил са развили невероятни способности Екология

Вълците мутанти от Чернобил са развили невероятни способности

Хищниците са придобили известна устойчивост към рака, имунната им система е променена

Китай създаде „вечна“ ядрена батерия за смартфони Екология

Китай създаде „вечна“ ядрена батерия за смартфони

Подходяща е за пейсмейкъри, дронове и изкуствени сърца

Бутилираната вода е пълна с до 100 пъти повече микропластмаса от очакваното Екология

Бутилираната вода е пълна с до 100 пъти повече микропластмаса от очакваното

Повечето токсични частици не са от самите бутилки, а от филтъра за пречистване в производството

Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи! Екология

Глифозатът в България ще бъде забранен в неземеделски площи!

Становище на МЗХ за забрана и ограничения на употребата на активното вещество

Зелената сделка е мъртва Екология

Зелената сделка е мъртва

Европейският парламент отхвърли предложението на ЕК за намаляване на пестицидите в Европа

Ще продължи ли ЕК лиценза на глифозат въпреки липсата на съгласие! Екология

Ще продължи ли ЕК лиценза на глифозат въпреки липсата на съгласие!

В отворено писмо коалиция „За да остане природа в България“ и фермерски организации настояват правителството да забрани използването на глифозат

Пчелите не могат да усетят вкуса на пестициди, дори при смъртоносни нива Екология

Пчелите не могат да усетят вкуса на пестициди, дори при смъртоносни нива

Те са абсолютно беззащитни и селскостопанските отрови ги убиват бавно

Европа не прие ново удължаване на използването на глифозат Екология

Европа не прие ново удължаване на използването на глифозат

България гласува „въздържал се”, предложението се прехвърля на друга инстанция

Не искаме отровата глифозат в храната, водата и детските площадки! Екология

Не искаме отровата глифозат в храната, водата и детските площадки!

Коалиция „За да остане природа в България“ излезе с писмо до регулаторните органи, в което призова България да гласува против разрешаване употребата на глифозат

Месото, отгледано в лаборатория, вреди на околната среда до 25 пъти повече от говеждото Екология

Месото, отгледано в лаборатория, вреди на околната среда до 25 пъти повече от говеждото

Интересът към култивираната мръвка се дължи на неточни анализи на въглеродните емисии

Яйчените белтъци премахват почти изцяло микропластмасата от водата! Екология

Яйчените белтъци премахват почти изцяло микропластмасата от водата!

25,3 милиона метрични тона пластмасови отпадъци плуват в океана