
Още от древността се знае за благотворното действие на камилското мляко. Лечебните му свойства са споменати за първи път в Корана, добре известни са били и на традиционните африкански лечители. То е доказано средство срещу диария, помощник в борбата с ротавирусите при кърмачета, силен имуностимулатор с антибактериално и противогъбично действие. Според научни изследвания дарът от близкоизточните чифтокопитни помага при диабет, тиреоидит на Хашимото, има положително въздействие при аутизъм.
МИЛИ
КАМИЛИ
Млякото на един от най-издръжливите бозайници е много сходно по състав с човешкото, разказва д-р Милена Коцева, позната ни от статията за норвежкото рибено масло (брой 7/2017). Днес д-р Коцева е първият вносител у нас и на камилския живителен еликсир. А това започва с една интересна история.
Преди 2 години към д-р Коцева се обърнала майката на дете с проблеми в развитието, която ù споделила колко положителна промяна настъпила след приема на сухо камилско мляко. Характерните за есенно-зимния период вирусни инфекции, които задължително засягали детето ù, този път не се появили. „Казах си, че това е плацебо, но после се зарових в темата и разбрах, че греша“ – разказва специалистката.
50-60% от децата с аутизъм са с намален имунитет, често при проблеми в развитието се наблюдава податливост към вируси, а това забавя цялостната терапия. Затова майката решила да пробва капсулите и резултатът бил впечатляващ, същото се случило и година по-късно.
ИМАШ
КАМИЛА...
Единствената в Европа ферма за камилско мляко е в Холандия. Там от 2006 г. се отглеждат едногърбите камили (camelus dromedarius). Д-р Коцева внася у нас капсулите „Витакамел“, създадени от тяхната продукция. „Причината това мляко да не е широко разпространено е в скъпото производство. Камилите дават мляко единствено в периода, когато имат малки, произвеждат 6 л дневно при 26 л за кравите. Във фермата в Холандия животните са 80 и само 1/3 от тях са в състояние да дават мляко“ – разказва Милена.
Друг проблем е, че продуктът има кратък срок на годност в течно състояние – 4 дни, затова най-често се приема под формата на капсули или на прах. Страните близо до Холандия получават доставки от прясно или замразено мляко, но това няма как да се случи у нас. За щастие, в сухото мляко са напълно съхранени полезните свойства.
Едно от основните неща, които различават камилското от останалите животински млека, е, че то е в пъти по-малко алергенно. Не съдържа характерния за кравето бета-лактоглобулин – протеина, основен виновник за алергия към кравето мляко.
Камилско мляко на прах се използва при бебетата именно заради много по-малкия риск от непоносимост. Според ФАО - организацията по прехрана и земеделие на ООН, то е едно от най-полезните за здравето млека.
Големият му арсенал от положителни свойства се дължи на биологично активните вещества: лизозим, лаkтоферин, лактопероксидаза и пептидогликан разпознаващ белтък. Благодарение на тях се потиска растежът на патогенни бактерии, вируси и гъбички. Затова камилското мляко е помощник в борбата срещу ротавирусите, силно средство срещу диарията. „То е значително по-бедно на лактоза от кравето, има ниско съдържание на холестерол и високо на минерали – натрий, калий, желязо, мед, цинк и магнезий, както и на витамин C и B-групата. Съдържанието на важните за организма витамин В3 и гама-аминомаслена киселина е много по-високо, отколкото при останалите млека“ – допълва Милена.
При проучвания с животни е установено, че камилското мляко намалява вредата от металите алуминий и кадмий, спомагайки за изхвърлянето им от организма.
Любопитен факт е, че камилските антитела са уникални с това, че са изградени само от тежки вериги, за разлика от повечето животински и човешки антитела, съдържащи и леки. Това позволява голяма част от тях да преминават в млякото и да подсилват имунната система на този, който го пие.
СЛАДКО
МЛЯКО
С това ползите не свършват. Камилското мляко допринася за баланса на хормоните на щитовидната жлеза и това отново е свързано с антителата, които потискат тиреоидните. Медицината отдавна знае за този механизъм, но лечението по него е много скъпо и с тежки нежелани реакции. Ето защо на помощ идва камилското мляко. То подобрява състоянието на хора с диабет тип I и II. Съдържа инсулиноподобен белтък, обвит в малки липидни мехурчета, които пречат на стомашната киселина и храносмилателните ензими да го разградят. Така се пренася през чревната лигавица в кръвта. Високото съдържание на цинк пък улеснява действието на инсулина. Камилското мляко увеличава чувствителността на органите към инсулина и подобрява работата на панкреаса.
Проучвания при пациенти с диабет показват, че за две години нуждите им от хормона намаляват с 50%! В районите на Индия, където се употребява камилско мляко, заболяемостта от диабет е близка до нулата. А ние изпращаме тази едногърба история с поуката, че в пъстрия свят винаги има какво да ни изненада положително.
За поръчка на камилско сухо
мляко „Витакамел“
и въпроси към д-р Коцева:
www.homeostaza.bg,
contact@homeostaza.bg,
тел: 0884 625 972, 0887 931 515