Подкрепете ни!




ИнтервюНайден Колчев / 12 април 2019

Арх. Георги Стоилов: „В древността има наистина странни неща”

Именитият архитект вярва, че „чинията” на Бузлужда ще полети отново

Снимки Добрин Кашавелов
Снимки Добрин Кашавелов


Архитект Георги Стоилов е известен със своите мащабни проекти – на мемориала „Бузлуджа”, хотелите „Рила, Интернационал”, сградата на БНР, с множество хотелски комплекси и пантеони. Награждаван десетки пъти, той е бивш кмет на София и настоящ почетен президент на Международната архитектурна академия.
На 3 април архитект Стоилов навърши достолепните 90 г., годишнина, която отпразнува с откриване на изложба в сградата на Съюза на архитектите в България в София.

Здравейте и честита годишнина! Известният бразилски архитект Оскар Нимайер работи до 104 години. Дали и вие имате подобни намерения?
О, Оскар, да, велик е. Аз сега навърших 90, така че имам време да го достигна. Но не се спирам – ето сега имам изложба в Съюза на архитектите. На първия етаж са акварели, а на втория – архитектурните ми проекти. Освен класическите, съм представил и такива, които са наистина по-различни и по-революционни. Защото трябва да се мисли за бъдещето. Там е и проектът ми за Пекин, който подарих на китайския посланик. Само Китай, Русия и САЩ са в състояние да построят такъв небостъргач.
Това за проекта ви за Пекин става въпрос, нали?
Да, за него. Идеята е да е висок километър и половина, което го прави най-високата сграда в света към момента.
Като че ли имате афинитет към високите сгради?
Да, трябва да се правят високи сгради, защото човечеството иначе ще изчезне. В този небостъргач биха живеели примерно 200 000 души.
Тоест това е едва ли не решение на проблема с пренаселването на Земята?
Да! В един небостъргач могат да живеят 200 000 души. Това е цял град с необходимата инфраструктура, заведения, училища, площадки, всичко. На човек дори няма да му се налага да излиза от сградата. И като се направят примерно 2 000 такива, ето ти 400 млн.!
На изложбата имате и един неосъществен проект за Централна гара в София. Защо не се реализира той навремето?
Той бе доста напредничав – и сега е такъв – с високи сгради срещу Централна гара. Но вече няма кой да го направи главно поради финансови причини, естествено.
Всички ли проекти, които сте създали, могат да бъдат видени в изложбата?
Е, не абсолютно всички. Има например един… Отивам в Сочи миналата година, гледам – моя сграда! Питам кой е направил това, оттам ми отвръщат, че е дело на някой си Князев. Еми голяма работа, взел, направил…


А с кой свой изпълнен проект се гордеете най-много?
С паметника на Бузлуджа! Той имаше национално значение. Има сега една фондация „Европа Ностра“, която е готова даде 15 млн. лв. за възстановяването му, но се изисква преди това нашето правителство да обяви, че това е архитектурен паметник с национално значение! А те не го правят, естествено, по политически причини.
Т.е. хипотетично, ако се смени властта, това може и да стане?
Аз все се надявам, че ще стане. Обаждам се от време на време на Министерство на културата да питам какво става? Това е монумент от национално значение – парите ги дава Европа, те мълчат. Пари има, може да стане, просто трябва да кажат, че това е със статут на паметник и ще стане.
Добре, ако този паметник бъде възстановен, какво би било неговото предназначение?
Отвън трябва да се възстанови по начина, по който е бил. Отвътре имах идеи и проект да стане като паметник на великите българи. Цялата история на България, хановете и всички велики да бъдат вътре и да се възстанови по автентичния начин. Навремето от съюза на художниците ми изпратиха живописци, които направиха така, че всичко да изглежда хубаво и отвътре. Направихме го, стана фантастично. Целият беше в мозайки, при входа имаше скулптури. Подовете бяха от бял мрамор. Сега всичко е изпотрошено. Но това е българската действителност…
Какви са най-ярките ви спомени покрай създаването на „чинията”?
Първоначално тя бе отворена, представляваше кръг върху 6 опори. Петолъчката беше по средата. После от партията ми казаха, че искат да си правят събиранията горе. Аз им викам – „Там са страшни ветрове!” И се наложи да я затворя и да изнеса петолъчката встрани. Трябваше да я направя толкова висока, че светлината й при хубаво време да се вижда чак до Дунав.
Какви бяха вашите представи за София преди години и до каква степен те се покриват с действителността сега?
Изобщо не си я представях така. Докато бях кмет, бях потънал в детайли, свързани с транспорта, заводи, магазини, търговия и ресторанти… Дори Кремиковци беше в ръцете на кмета. Тогава имаше стил, в който всички творихме – класицизъм. Това съм учил и аз. В пети курс направих дипломна работа – темата беше „Министерски съвет на България“. Проект – фантасмагория – 25 метрови колони, 150 метра фронт на Московска. Всички казаха, че трябва да го направим. Започнахме, но по едно време правят смяна на властта – Вълко Червенков го сменят с бай Тошо. Та той вика „Абе там какво правят тия? Малко ли е ларгото, та и сега това?“ И спряхме проекта, но започнахме да правим хотели, Златни пясъци, Константин и Елена и т.н.
Какво ви е мнението за съвременна столична градска среда?
Не я гледам, какво има да й гледам. Отивам си на работа и си гледам проектите.
А за панелните блокове?
Трябваше да ги има. Четири години бях кмет и един блок не съм направил. Но тогава това бяха изискванията. В София дойдоха стотици хиляди и трябваше да ги настаним някъде, нямаше как…
Какво мислите за взривянето на Мавзолея?
Голяма глупост беше това. Аз имам и проект за това място – Пантеон за Великите българи. Искам и да го подаря дори. На изложбата може да го видите.
Твърдите, че бившият кмет Стефан Софиянски по свое усмотрение е променил проекта ви за метрото. Какъв беше първоначалният?
Той промени метрото, видя, че бяхме направили един тунел на юг, към Витоша и набута там да върви един от лъчовете. Иначе бе планирано да върви под Цариградско шосе, той го отклони. Видя готов тунел и хоп…
Кои сгради в световен мащаб бихте отличили?
Всяка епоха има такива. Но като вземем Древен Египет – стил, дух, енергия – невероятен! Античен Рим и Гърция. На изток – Китай и Япония правят фантастична архитектура. В новото време в Европа – в Англия направиха един интересен небостъргач, руснаците също имат няколко. Иначе любимият ми архитект за всички времена е Гауди – невероятен!
Ставайки въпрос за Египет – дали вярвате в извънземни? И в теориите, че те именно са построили пирамидите?
Не вярвам. Сигурно има извънземни, но не в нашата галактика. За пирамидите, конкретно, блоковете са ги превозвали по Нил. Но как са ги повдигали? Никой не знае! Древен Египет е много голяма загадка.
Допускате, че при пирамидите има свръхестествена намеса, свързана с човешкия ум, а не с извънземен разум?
Странни неща има в древността. То аз понякога гледам какво съм рисувал и си викам – „Това аз ли съм го правил?“ Просто почваш да рисуваш и не знаеш какво ще направиш…
Какво мислите за схващането, че изкуството е връзка с Бог или с някаква висша сила?
Може би има нещо такова, но не и Бог. Няма Бог.


Накрая на разговора ни – каква е вашата гледна точка за партизанското движение? Самият вие сте бил партизанин и то направо на детска възраст.
Аз бях дете тогава – на 15 години. Отначало отидохме в Радомирския край и оттам прескочихме в Югославия, за да се въоръжим. Оттам към Рила, по пътя се сражавахме. Бяхме против властта, защото те служеха на Хитлер. Тук беше пълно с немски войски и цялото производство на България заминаваше за Германия. Естествено, ние отивахме там, където имаше мандри, вземахме сирене, кашкавал, другото го бастисвахме. Такива бяха времената…
Какви времена са пред вас сега? Какво ви предстои?
Не знам. Вече всичко горе-долу, каквото има да правя, съм направил...
Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите Интервю

Ела при алианите, ако искаш да познаеш българите

Писателят Мухарем Алиосман за пророческите сънища в рода му, препятствията пред духовния човек и съвременния отпор срещу общността

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“ Интервю

Ива Лаловска: „За да оцелеят, костенурките имат голяма нужда от помощта ни“

През Спасителния център за костенурки са минали над 6000 животни, повечето от които успешно върнахме в природата

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” може да се ползва вечно” Интервю

Богомила-Сандия: „Книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния" може да се ползва вечно"

Сега сме откъснати от естествените природни цикли и имаме нужда от нещо, което да ни напомня за тях

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител Интервю

Безмилостната липса на сън години наред не те прави добър родител

Специалистът по детски сън Алексис Дюбиеф: „80% от това, което четете за бебешкия сън в социалните медии, е абсолютно погрешно!“

Безсмъртието е в безусловната любов Интервю

Безсмъртието е в безусловната любов

Марек Каравелов: Живородна България е общество, което си припомня как сме създадени по дизайн от Твореца

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна! Интервю

Розмари Де Мео: Да, аз съм Райна!

Питат ме дали написаното е истина. Истината е далеч по-невероятна, споделя авторът на „Стопанката на Господ” и на „Зарана”

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота Интервю

Дева Премал: Мантрите имат силата да променят живота

Всеки ден се уча да живея с повече любов и с повече прошка, казва известната изпълнителка, която идва за втори път в България

Не ти откриваш йога, йога открива теб Интервю

Не ти откриваш йога, йога открива теб

Ежедневно виждам как телепатията и интуицията в хората се развиват все повече, казва Борислава Генова - собственик на йога студио Mettasense Yoga&Relax

Посредникът между два свята Интервю

Посредникът между два свята

Те са сред нас, но не ги виждаме, а те не ни чуват. Борис Бъндев обаче строи мост, за да ни срещне и да заживеем заедно

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията” Интервю

„Понякога само едно изречение е достатъчно, за да се промени ходът на събитията”

Менталистът Диян Костадинов се надява да направи първото магично шоу на Луната

Искаме отговори! Интервю

Искаме отговори!

От декември през 3 месеца давам кръв за плазма за лечение, но не ми издават зелен сертификат. Питам защо?

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, Интервю

Д-р инж. Петър Сапунджиев: Не трябва да се заблуждаваме, че Антарктида ще остане такава, каквато е

Сега това е най-близкото до друга планета, до което можем да се докоснем на Земята

Чистим Авгиевите обори Интервю

Чистим Авгиевите обори

Ще останат само души, които могат да откликнат на новите вибрации и енергия, и искат да живеят в мир и любов

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“ Интервю

Мартин Иванов: Бих през лицето съвременната „култура“

Как 18-кратният победител в предаването „Последният печели” върна носталгията по едни като че ли отдавна забравени времена

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл! Интервю

Актрисата Лора Мутишева: Без мисъл няма смисъл!

Театърът е особен вид общуване, което е все по-рядко срещано и все по-нужно