
Джани Ролистенова е бивш професионален спортист и треньор в шведския национален отбор по синхронно плуване. Понастоящем е мениджър на верига за доставки на хотели и по този начин претворява в работата си страстта си към здравословното хранене. Практикува периодично гладуване, опитен активист на осъзнатото хранене и приготвянето на храна в домашни условия. Последовател на метода OMAD (One meal a day) и кетогенното хранене.
Автор е на няколко статии, публикувани в сайта на Списание 8.
Автор е на няколко статии, публикувани в сайта на Списание 8.
Какъв е пътят на твоето „осъзнаване” по отношение на храната? Как стигна до убежденията си?
Отне ми години да разбера, че състоянието е доста по-сериозно от „каприз“ за храни, когато се отключиха няколко здравословни проблема, довели до две операции на дебелото черво, хронични болки в корема и тялото, крампи и подувания в стомаха. Открих, че имам непоносимост към множество храни, синдром на раздразненото черво и хиперфагия (емоционалното хранене).
Предписана ми беше диета, от която започнах да покачвам килограми, и състоянието ми на дискомфорт се влоши, както и лекарства, но нищо не помагаше, напротив, усложняваше състоянието.
Беше ми писнало да чувам, че за тези състояния няма лечение и това стана причината да стартирам самостоятелни проучвания и да започна ежедневно изучаване на функционалното хранене, холистичната нутриционология, кетогенно хранене, както и периодично гладуване, на което съм страстен привърженик. Помогнах си изключително много в контролирането на глада, постигане на желана форма на тялото, намерих непоносимостта си към храни и вече не страдам от подувания, коремни болки и припадъци. Умствената ми продуктивност се увеличи двукратно, сънят ми се подобри значително и разполагам с повече време и енергия отпреди.
Какви са предимствата на периодичното гладуване и кетозното хранене?
Периодичното гладуване „рециклира“ клетките и спомага за образуването на нови такива, регулира метаболизма, кръвното налягане, удължава живота и предотвратява появата на хронични заболявания. Кетогенната храна от своя страна допринася и за чувството на ситост. Тя е също така благоприятна при епилепсия, деменция, Алцхаймер, проблеми с щитовидната жлеза, поликистозни яйчници и много други заболявания. Двата режима в комбинация работят безотказно за общо подобрение на здравето и в борбата със затлъстяването.
А какви са недостатъците?
Има и недостатъци, но те се наблюдават най-вече при неправилно спазване на диетата. Така известният „кето грип“ е първата негативна реакция, но той може много лесно да се избегне с правилен подбор от храни и достатъчно минерали. Лош дъх и неприятен мирис на пот са друг недостатък, който съпътства отделянето на кетони. Запек, мускулни крампи, обезводняване, камъни в бъбреците са също срещани негативи. Повечето от страничните ефекти могат да бъдат избегнати, но за това са нужни самонаблюдения и реагиране при първите симптоми.
Откъде организмът се снабдява с фибри при почти пълното изключване на въглехидратите?
Освен че няма научни доказателства за твърденията, че мазнините са вредни, има много изследвания, подкрепящи ползите от диетични мазнини. Тялото достига по-лесно до енергия от въглехидрати, но работи по-ефективно при използването на енергия от мазнини.

Макронутриентите правят много повече от това да ни зареждат с енергия. За разлика от въглехидратите, мазнините са основен компонент на клетъчните мембрани на клетките в нашите тела, част са от телесните процеси - от кръвосъсирването и функционирането на нервната система до репродукционната и имунната система.
Има есенциални мастни киселини - те не могат да се произведат от организма, а е необходимо да бъдат осигурени чрез храната, от които тялото има нужда, за да функционира правилно. Витамини като А, Д, Е, К, които играят ключова роля в поддържането на здрави кости, зъби, коса, кожа и др., са мастноразтворими, т.е. могат да се усвоят от тялото само с помощта на мазнини.
Да, но класическата медицина препоръчва редуциране на всякакви мазнини?
За да си осигурим позитивите от тях изключителна важност е да разграничаваме мазнините и да консумираме само тези, идващи от естествени източници като растителни и животински, а не изкуствено създадени транс мазнини. Също така е важно да поддържаме правилен баланс на Омега-3 и Омега-6. Всъщност на кето не бива да гледаме като на диета. Това е начин на живот.
За всеки ли е подходящо гладуването и кето диетата? Възможно ли е деца да се подлагат на такова хранене?Никаква диета няма силата да запази свалени килограми или постигнати ползи за здравето, ако тя се спазва за кратко време и след това се продължи със стария начин на живот. Според мен именно това е причината за всички неуспехи в отслабването. Няма чудотворни едномесечни диети, които да направят трайни чудеса с тялото.
Всеки има различен организъм и кетогенната диета и гладуването не винаги са подходящи, но ограничаването на преработени храни е силно препоръчително за всички. Бременни, кърмачки и деца не бива да гладуват. То не е подходящо и при хранителни разстройства като анорексия, тиреоидитни заболявания, подагра, сериозни заболявания като чернодробна болест, сърдечни и бъбречни болести, индуцирана липемия или при употреба на предписани лекарства. Кетогенната диета е създадена, за да лекува епилепсия при деца, и е напълно подходяща за тях, стига да е съставена от здравословни мазнини и непреработени храни. Затлъстяването при децата е широко разпространено и кетогенната диета помага в много от случаите.
В един от материалите си казваш, че по-важно е следенето на инсулина, отколкото на калориите, ако целим да отслабнем. Какво ще се случи, ако надвишаваме калорийния си прием, но държим нивата на инсулин ниски?
Намаляването на калории също така води до инсулинова резистентност. По-добре е да се наблегне върху смъкването на инсулина, тогава тялото автоматично ще ви накара да консумирате по-малко калории и ще гори повече енергия дори в състояние на покой.
Какви са най-големите заблуди в стремежа към здравословно хранене и отслабване?Ключът не е в следването на определени диети, а в приема на цяла, непреработена храна - повече домашно производство, непреработено месо, вътрешности, домашни яйца, домашни млечни продукти, зеленчуци и малко плодове.
Мисля, че сред най-големите заблуди в стремежа за отслабване челно място заема броенето на калории. Много хора вярват в елементарни изчисления, без да имат предвид функциите на хормоните и метаболизма - той се адаптира към всяка промяна. Срещам съвети, които гласят, че може да ядеш понички и да отслабнеш, стига да си в калориен дефицит. Това може да доведе до нездравословно кратковременно отслабване, но в дългосрочен план в никакъв случай не е вярно твърдение. Че храненето вечер води до напълняване, също е заблуда. Няма голямо значение кога се храним, а с какво, в какво количество и колко често.
Кои са най-добрите методи за пречистване на организма?
Преди обаче да започнете по-продължително (над 16-18 часово) гладуване, е нужно да сте наясно дали здравето ви го позволява. Ако не разпознавате лесно симптоми на промени в тялото си, то най-добре е гладуването да е под наблюдение на специалист.
Не отделяме ли прекалено време и енергия на храната, как ще я готвим, без опаковки, откъде ще я вземем? Тоест, като че ли сме склонни да отделяме повече внимание на корема, а не на душата ни?
Едното е тясно свързано с другото. Моят принцип е наблягане на домашно производство доколкото е възможно. Под това разбирайте домашна ферментация, приготвяне на домашно сирене, готвене на чисто месо от пасищни животни и приготване на сезонни зеленчуци. Няма нищо сложно и вложената енергията не е много.Много е разпространен слоганът „чети (етикета) опаковката“, което е в пълно противоречие със здравословната храна, защото тя обикновено е без опаковка. Душевното състояние може да бъде повлияно от неправилно хранене. Прекомерната употреба на захари и непълноценни храни води до нервност, раздразнителност и дори злоба и гняв.
Отделянето на внимание за душата би трябвало да съпътства правилното хранене и правилно гладуване.Казваш, че ако ти се дояде сладко, носи си сушени или нарязани плодове. Доколко сериозно трябва да вземем едно такова твърдение? На децата само сушени сливи ли да даваме?
Децата търсят и се пристрастяват към сладкото, преработеното, опакованото. В колкото по-ранна възраст се научат да консумират цели непреработени храни, толкова по-добре. Направете им шоколад вкъщи от 100% какао и ядково масло, правете домашно приготвени пълнозърнести закуски с плодове, мюсли барчета, естествено подсладени чрез плод.
Какво е холистична нутриционология
Холистичното хранене е естествен подход към здравето, който използва базирани на доказателства техники за диета, начин на живот и детоксикация. Холистичното хранене оценява пълната история на здравето, емоционалното състояние, навиците на живот и настоящите хранителни навици на даден човек, за да се определи първопричината за неговите проблеми с тегло и здраве. Холистичното хранене е свързано с консумацията на здравословна храна възможно най-близко до естественото й състояние за оптимално здраве и благополучие.
То включва нерафинирани, непреработени, органични и местни храни в цялата им форма. Това е подход, който много съзнателно обмисля всичко, което се яде и се фокусира върху храненето за здраве преди всичко друго.
Още за Джани, нейните съвети и опит можете да намерите в нейния сайт