favorites basket
user

Забравените хлябове

Едно пътуване из Италия в търсене на вкусовете от миналото

Рецепти за правене на хляб от цяла Италия, събрани от един от най-известните италиански специалист-готвачи, преподавател по готварство и автор на редица кулинарни предавания и статии: Рита Монастеро.

С изключителна любов към хляба и в търсенето на истории от всички райони в Италия - от Ломбардия до Сицилия, през Лацио и Пулия. Чак до Сардиния.

Книгата е точно това: преоткриване, район по район, на древните начини на правене на хляб. Тя е, преди всичко, посветена на хората, които са ни предали тези скъпоценни методи. В преплитането на места и анекдоти се усеща как бие сърцето на Рита И във всеки хляб, за който тя разказва, има вплетена история за живот и може би за оцеляване, търсене на баланс от съставки, изпитания, вечери, прекарани със семейства, приготвящи хляб за предстоящия празник.

Рита Монастеро - специалист готвач, преподава готварство в Италия и по света и се занимава с кетъринг и корпоративни събития. Автор на редица книги, посветени на любовта към хляба, заместник редактор на списание за готвене, присъства със статии и интервюта в различни национални вестници и ръководи различни радиопредавания. Участва в известни телевизионни програми на Rai1 и Rai3. Всички я наричат LovelyCheffa, заради начина й на отношение към хората и професията.

"За хляба трябва да се разказва не като за някаква скучна теория за брашно и мая, температури и печене. Тази книга е пътуване. Моето пътуване надлъж и нашир, през цяла Италия, през малки и големи градове, от север на юг; в сенките на планините, по бреговете на морета и реки, или през равнините, за да документирам, изследвам и опитам нещо, което рискува да бъде забравено с времето.

Забравените хлябове не са само тези, класическите с вода и брашно; това са също фокачи без квас, подправени с пръжки, или пък сладкиши с груба текстура и селски вкус. Те са празничните сладки от отминалите дни, които вече не съществуват, когато със сигурност продукти-те са били по-сиромашки, но може би точно поради тази причина са били по-специални.
По време на това мое пътешествие из Италия срещнах много красиви хора, на които благодаря за помощта, която ми оказаха, че щедро ме дариха с фрагменти от живота си и с къшей хляб. Защото парче хляб не се отказва на никого." Рита Монастеро

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.