Подкрепете ни!




Светът в тебСиляна Щилиянова, снимки Добрин Кашавелов и архив / 17 април 2024

Д-р Емилова ни подари втори живот

Павел Благев сваля 50 кг с плодолечение и вместо да смени става, изкачва Килиманджаро и минава Ел Камино


Д-р Емилова ни подари втори живот
Албена и Павел Благеви са от онези двойки, на които мнозина биха завидели. Елегантни, усмихнати, спокойни, благи, излъчващи достолепие и радост от всеки преживян миг. Запознаваме се с тях в курорта Св. св. Константин и Елена в центъра за плодолечение на д-р Емилова. Там тяхната история се разказва като приказка, която обаче е напълно истинска и която вдъхновява и дава кураж на всеки, пожелал да вземе живота в своите ръце!

Павел и Албена Благеви са семейство, което от години живее в Америка, но често се връща у дома, в България. Те няколко пъти посещават клиниката на д-р Емилова, постигайки зашеметяващи резултати. За 13 месеца Павел, който страда от наднормено тегло и тежи 128 кг, сваля 50 кг и успява да се отърве от няколко болести. Но освен физическо преобразяване двойката преживява и осъзнаване на духовно ниво, впуска се в приключения, които я отвеждат на Килиманджаро и Ел Камино де Сантяго.

Помогни, за да ти се помогне

Двамата научават за д-р Емилова още преди 10 години, когато тяхна близка напълнява много и те решават да й помогнат финансово, за да може да върне предишната си форма в клиниката на известната лекарка. Жената действително само за 6 месеца сваля натрупаните килограми. По това време в клиниката е и популярният актьор Стефан Данаилов, който също постига отлични резултати и дава пример на много хора.

В онзи период Павел е с много излишни килограми, заради които страда от високо кръвно, холестeрол, сънна апнея, болки в колената и др. Причината е нездравословен начин на живот, а вероятно и доза тревожност.



Децата нямат нужда от нас

В Америка той и съпругата му Албена дълги години работят като инженер-химици за голяма компания в Минесота. Отглеждат две дъщери – едната се мести във Франция, другата остава в САЩ (Солт Лейк сити) и ги дарява с трима внуци. За да им се радват, а и за да са заедно със семейството, като се пенсионират, двамата се местят в Юта, близо до дъщерята. „Когато отидохме обаче, разбрахме, че те... нямат нужда от нас. И дъщеря ни, и мъжът є са лекари, сами се оправят. Ние пристигаме за Деня на благодарността, а те отиват на почивка в Мексико… Кукувахме като затворници, сами...“, спомня си с тъга Албена.

Тогава двамата стягат куфарите и се връщат за месец в България. Виждат се с приятели, отиват на разходка до Гърция и апетитът им към живота се връща.

„Изведнъж ни просветна, че дъщеря ни си е добре и просто ние трябва да живеем собствен живот“, казва Албена. Тогава двамата със съпруга є решават да се погрижат за себе си, като започнат от здравето.

Изчезна ми сънната апнея

В този период Павел е стигнал до внушителните 140 кг, от които успява сам да свали „само“ 12. Но съдбата му помага. Спомня си за доктор Емилова. Заедно с прекрасната си съпруга решават да посетят центъра є за плодолечение. „Преди да отидем, се обадихме по телефона. Разпитвахме подробно, в Щатите сме свикнали да питаме – как, какво, кой... Накрая д-р Емилова взе телефона и каза: „Хората съжаляват, че не са дошли по-рано, а не, че са дошли“, разказва Павел.

По време на престоя си там мъжът спазва старателно режима на д-р Емилова, който включва прием през два часа на билков чай и един вид плод. Д-р Емилова позволява да се добави лъжичка мед в чая.

Резултатът – Павел сваля 13 кг! На 15-ия ден изчезва и сънната апнея, която го е мъчила 12 години. „Един ден д-р Емилова ми каза просто да спра машинката, с която спях“, разказва Павел. Двамата с Албена не можели да повярват на чудото, жена му останала будна цяла нощ, за да проверява час по час дали диша...

Казаха ми, че съм с друг мъж

По време на пандемията семейството е в САЩ. Затворени у дома, двамата си правят градинка – отглеждат домати, краставици, тиквички... Така успяват да спазват стриктно указанията на д-р Емилова. През 2021 г. идват отново в България, в центъра на докторката. От 128 кг Павел вече е 78 кг. За 13 месеца е свалил общо 62 кг!



Той е толкова променен, че техни приятели, с които отново се засичат в клиниката, не могат да го познаят. „Казаха ми, че съм дошла с нов мъж“, смее се Албена. Тя също преминава курсовете по лечебно гладуване, макар че няма излишни килограми. Благодарение на програмата пречиства организма си и си връща енергията и усещането за радост от живота.

На Килиманджаро

Преди да срещне д-р Емилова, Павел едва ходи, има режеща болка в коляното, планира втора операция, за да смени и тази става. Месеци по-късно същият човек изкачва Килиманджаро – най-високия връх в Африка, 5895 м!



Кани ги семейство българи, които също живеят в Америка. „Общувахме често с тях, но те са по-млади и когато напълняхме, някак не можехме повече да правим нещата заедно“, казва Албена. Когато виждат във фейсбук какви изумителни резултати са постигнали Павел и Албена, българските им приятели споделят с тях идеята за експедиция до Килиманджаро.

След успешния преход водачът на групата казва на Албена, че тя е най-възрастната жена, която качва белия връх. „Да, бяхме на 65 г., най-старите в групата, но по думите на гида сме се справили най-добре“, хвали се елегантната дама.

И до Сантяго

Преживяването и опитът, почерпен от престоя им при д-р Емилова, събуждат у семейството желание за нови начинания и постигане на нови цели. В клиниката срещат съмишленици, които ги вдъхновяват за още приключения. Така се ражда идеята да извървят пътя Ел Камино де Сантяго, където хората се свързват с духовността и преосмислят битието си. От двата възможни маршрута те избират Камино Франсез – френския път на св. Яков, който е 779 км, без да се броят километрите по време на обиколки в градовете по пътя. Минават го целия.



„Ние решихме да тръгнем, а когато кажем нещо, го правим. В началото ни беше трудно, но като преодолееш първите дни, започва да ти харесва. Правехме 6 – 7-часови преходи всеки ден. Аз бях с 5-килограмова раница, а Павел със 7-килограмова. В 6,30 ч. тръгвахме, към 14,30 стигахме до дадено място. Изкъпвахме се, почивахме и пийвахме сангрия на разговор с други хора“, разказва Албена. Тяхното пътешествие Ел Камино продължава 31 дни.

В Леон срещат група американци. „Заговорихме се, споделихме им, че много ни харесва, но съжаляваме за едно нещо – че в България изпускаме концерт на Лили Иванова.“ На един от американците му става любопитно коя е тази певица, намира нейна песен в интернет и се оказва, че тя е... „Камино“?! „Беше много вълнуващ момент, който показва, че няма нищо случайно в живота“, спомня си Албена. Затова когато журналист ги пита на кого биха посветили своето „Ел Камино“, те отговарят: „На себе си!“. Разказват как там са се срещнали с много хора, които са изгубили близки или са страдали от тежки заболявания. И питат – защо трябва да чакаме нещо лошо да ни се случи, за да тръгнем по пътя към себе си и какво всъщност чакаме? Всеки миг от нашия живот е безценен, затова трябва да живеем истински и осъзнато във всеки момент, без никакви отлагания. Да живеем нашия си живот, не този на децата, на приятелите, на някой друг.

Не е само това

Павел споделя, че плодолечението по системата на Лидия Ковачева, което се практикува в клиниката на д-р Емилова, рестартира организма. Затова при всеки човек има много ползи, част от които  напълно неочаквани. В неговия случай например гладът е стопил доброкачествена бучка, която той имал и според лекарите трябвало задължително да се оперира. Размерът на образуванието бил 23 мм, а след лечението при д-р Емилова се стопило до 5 мм.



Когато на 50 години си направил колоноскопия на дебелото черво, му открили три полипа. „Това е документирано. Правиха биопсия, беше доброкачествена и ми казаха пак да направя колоноскопия след 10 г. При втората полипите бяха станали 6 и лекарите ми казаха след 2 г. да направя отново изследване. След тези две години аз отидох отново, но вече нямах нито един полип! Това беше след престоя ни при д-р Емилова“, хвали се Павел.

Лечебният глад променя не само физическото тяло, той лекува почти всичко и променя начина на мислене и възприятието на човек към света. „Ако не се погрижим първо за себе си, как ще помагаме на другите?“, казва Албена, убедена, че личният пример е най-добрият урок – както за деца и внуци, така и за всички, търсещи пътя към здравето и радостта от живота.

А с това светоусещане, както сами се досещате, Албена и Павел вече са любимите баба и дядо. Павел кара ски с внуците, играе тенис и ги учи да ценят живота. Така, както двамата с Албена вече го правят всеки божи ден под слънцето.


БАБА И ДЯДО НИКОГА СЕ НЕ ОТКАЗВАТ
В края на юни тази година Павел и Албена решават да извървят и българския поклоннически път Ком – Емине. Тръгват с водач, тяхна семейна приятелка, която познава маршрута. Групата им е от 7 души. На втория ден водачката си удря коляното и макар да опитва да продължи, стига до хижа „Мургаш“ и се отказва, а заедно с нея и останалите от групата. Единствено Павел и Албена продължават. „Съветваха ни и ние да се откажем, тъй като сме без водач, без палатки, без спални чували и без навигационна система. Но ние приехме предизвикателството да извървим пътя до края. Изтеглихме приложението „Къде си“, което ни помагаше, но в нощите, когато спяхме навън и нямаше ток, оставахме и без него. Истината е, че беше много напрегнато“.


Павел и Албена нямат дори карта, а и физическата маркировка не е добра. За известно време споделят пътя със 74-годишен мъж, но той ги изоставя, защото избира още по-труден маршрут. Две нощи им се налага да спят по поляните, капнали от умора, а когато им е студено, навличат всичките си дрехи, завиват се с кърпа и се гушват, за да се стоплят. През смях споделят, че е по-добре, че не са знаели какво ги очаква, защото е можело да се върнат. На 19 юли двамата стигат заветната цел.

„Внуците ни казаха: „Може да са ви съветвали да се откажете, но това е, защото не ви познават. Нашите баба и дядо никога не се отказват“. Е, само с това да ни запомнят, ще е достатъчно“ – заключава Павел, героят, който заедно с прекрасната Албена вече добавя и успешно преминатия Ком – Емине към своите житейски победи.

Статията е публикувана в Списание 8, бр. 9/2023 г.
Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

То е вратата към любовта Светът в теб

То е вратата към любовта

4 неща, които е важно да знаете за вашето вътрешно дете

Какво е истинска молитва? Светът в теб

Какво е истинска молитва?

Садгуру: Вие мислите, че Бог е инструмент за постигане на удобство, богатство, власт и удоволствие

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно. Светът в теб

Няма значение колко опасен е пътят пред нас. Той е по-добър от този обратно.

Емет Фокс: Ако нямате време за молитва и медитация, ще имате много време за болести и неприятности

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор Светът в теб

Дете, оперирано от тумор, набира средства за други пациенти с тумор

8-годишният Рави изпя прекрасна песен в „Британия търси талант“, подкрепян от лекари, приятели и роднини

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим? Светът в теб

Планираме ли собствения си живот, преди да се родим?

Душите ни може да подготвят сцената за определени уроци или възможности

Промени себе си, промени света Светът в теб

Промени себе си, промени света

Водена от Джо Диспенза медитация е преведена на български език

Доброто е заразно Светът в теб

Доброто е заразно

Винаги можете да помогнете на хора в затруднено положение, само да поискате

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни Светът в теб

Нещастието вероятно се крие в това, че се стремим усилено да не бъдем нещастни

Анна Лембке за болката и невъзможността да се радваме на малкото, защото сме пристрастени към удоволствията

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията Светът в теб

Физически здрава 28-годишна нидерландка избра евтаназията

Потребители на социалните мрежи от цял свят я разубеждават

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп Светът в теб

В София на билбордовете е сатаната, стъпил върху човешки череп

Отец Владимир Дойчев громи равнодушието на общинари, клир и вярващи към пропагандата на злото

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му Светът в теб

Можете да се къпете във водите на Душата на друг човек, като се взирате в очите му

Важно е да се прави разлика между естественото охладняване и дълбоко нездравословните връзки

7 съвета за справяне с разочарованието Светът в теб

7 съвета за справяне с разочарованието

Отнасяте се към себе си като към машина и забравяте, че вниманието, грижата и самоизключването също са важни

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо. Светът в теб

Нищо в живота не си струва, ако не поемате рискове. Нищо.

Дензъл Уошингтън за куража да продължим напред, дори когато ни се струва, че сме се провалили

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция Светът в теб

Садгуру претърпя спешна мозъчна операция

Възстановява се по-бързо от лекарските очаквания