Подкрепете ни!




СъбитияД-р Олег Ламикин / 8 ноември 2018

Живот без лекарства

Тибетската медицина съчетава множество източни практики за постигане на трайно здраве

Живот без лекарства



Източният подход към здравето на човека е коренно различен от „западния“.  Сега в европейската медицина е загубен индивидуалният подход за лечение, лекарите са тесни специалисти и се ограничават в съчетаване на химически препарати, компютърна диагностика и хирургия. За разлика от Запада, в Азия не са загубени знанията за многомерното устройство на човека, връзката на психиката и енергията му с биологичните процеси - това, което в Европа се нарича психосоматика. И за това не е изненадващо, че източните оздравителни практики в определени случаи са изпреварили академичната западна медицина.
Терминът източна медицина обхваща широк спектър различни традиции. Например тайландски масаж, китайска иглотерапия, аюрведа, тибетското учение за енергията на живота. Да се обхване и изучи целият спектър на лечебните източни практики, може би е възможно, но в нашето ежедневие е нереално. Затова нека се съсредоточим върху тибетските традиции.




Д-р Олег Д. Ламикин е професор по народна медицина, многократен носител на приза „Най-добър целител на Русия“, носител на „Орден на милосърдието“ на Международния червен кръст, автор на много книги за укрепване и възстановяване на организма, основател на Международна академия за саморазвитие на човека „Жим Лам“, в която се обучават и български студенти.


1616 болести

Тибетската медицина е една от най-древните в света с над 4000-годишна практика. През многовековната є история е била разработена съвършена система за диагностика и лечение. В планинските райони на Хималаите и Тибет целителските знания са се предавали в устна форма от учител на ученик. За целители се обучават само кандидати, преминали строг подбор. Избират се още като деца – с особени способности, наследствени признаци, съответстващ характер. Обучението продължава над 20 г. и включва ежедневни занятия и практики. Тези хора се отнасят към работата си, дори към инструментите си като към скъпоценности и религия! Разпознават безпогрешно 404 вида нарушения в организма, от които произлизат 1616 болести!

Универсални лечители

Тамошните лекари са използвали всичко, което е било достъпно в тези сурови условия на живот, в помощ на болния. Те основно са прилагали компреси, точково и мануално въздействие, психотерапия, диета, лечебна гимнастика. Били са универсални специалисти – участвали са в раждания, вадели са зъби, правели са астрологични прогнози. Постоянно са се обучавали и самоусъвършенствали. Тази система на здравеопазване успешно поддържа населението, което живее в най-екстремните условия на планетата, вече хиляди години.
През VII век тибетският император Сунцан Гампу започнал развитието на медицината като наука в Тибет. По това време е навлязъл и положителният опит на индийската, персийската, афганистанската, китайската и др. традиции. През VIII век Еютук Юандан Гунпу въз основа на своите записки и опит създава първия писмен документ за тибетската медицина – трактата „Чжуд Ши“. Днес тази книга е преведена на много езици. През XII век Еютук Серма Юандан Гунпу (1126 – 1203) е направил няколко промени в текста на канона. И до ден днешен тази книга е основа за обучение в тибетската медицина.

Естествени средства

Положителните страни на тибетските лечителски техники са:

• Лекарствата на тибетските целители не носят вреда (при спазване на дадените предписания).
• Препаратите са съставени от естествени природни компоненти.
• Използва се холистичният подход, тоест един орган помага за оздравяването на друг, човек се лекува изцяло, като единно същество.
• Използва се комплексен метод, който включва лекарства, иглотерапия, хирургични операции, натиск, компреси, масажи, дихателни техники, вендузи, физиотерапия, медитация, лечение чрез сън, чрез слънчева светлина, кални процедури, хранене, духовно лечителство, промяна на начина на живот и др.
• Изцеляват всички съставляващи на човешкото същество – тяло, енергия и съзнание.

Майсторството на тибетския лечител се състои в това, че е отличен диагностик и без уреди за анализ и измерване. Първо провежда „опознавателен“ разговор с пациента. После го преглежда и определя конструкцията на тялото му. Следва изучаване на астрологичната картина в момента на раждането му и на главните събития в живота му; изследване на характера, темперамента, условията на живот и начина на хранене; преглед на лицето - характеристики и рефлекторни зони; преглед на очите - особено ирисодиагностика; преглед на езика, ушите, ноктите, кожата; изследване на урина, слюнка, кръв; измерване на пулса; екстрасензорно измерване на енергийното състояние.
Тибетската медицина е много практична, лесна и разбираема. Взела е най-доброто от индийските ведически практики, но без поклонението на множество божества, свързани с болестите и органите на човека. Тибетците са преразгледали китайските методи за въздействие на енергийните канали и акупунктурните точки и са създали собствена система за работа с тях.
Използват се най-ефективните и бързи методи на изцеление, които същевременно са и най-лесни, неизискващи допълнителни материали. Природата в Тибет е сурова и лечителите нямат достъп до голямото разнообразие от лечебни треви като в Индия, Непал, Китай, Бирма. Затова се обръща голямо внимание на начина на живот, храненето, специалните упражнения и дихателните практики, които всеки може да прави самостоятелно като профилактика и поддържане на добро здравословно състояние.
Като пример ще ви разкажа за една жена, която гледаше специална порода овце, живеещи на височина над 4000 м. С нея се запознахме по време на едно пътуване в Западен Тибет. Тя живееше в условия на постоянен студ, сняг, вятър. Носеше всичките си неща на гръб, защото непрекъснато є се налагаше да мести стадото от едно пасбище на друго. Поговорихме си и я попитах как е със здравето. Оказа се, че тя е почти на 50 години и никога не е боледувала. По тези места на такава височина с месеци не среща друго човешко същество, ако се разболее няма кой да се погрижи за нея и стадото є. Тибетските традиции помагат на хората да оцелеят в такива сурови условия и да водят пълноценен и дълъг живот.

Начало в съзнанието

Всеки източен майстор лечител ще ви каже, че проблемите започват в психологията на отношенията между хората. От съзнанието чрез нервите този негатив се предава в тялото, където се образува и болестта. Дори да сте паднали, карайки ски, това е вследствие на стреса, който е отслабил координацията и ставните ви връзки. Гняв и обида, неувереност, душевна болка, прекомерна загриженост, чувство за несправедливост – всичко това са директни разрушители на телесното здраве. Затова създайте около себе си пространство, състоящо се от позитивни, усмихнати, уважителни, грижливи, обичащи се един друг хора и вашето здраве веднага ще се подобри. И не забравяйте и вие самите да сте доброжелателни – повтаряйте колкото може по-често думите на моя тибетски наставник: „Желая всички блага, щастие и процъфтяване на вас и вашите близки“.
Винаги се старая да съм полезен за слушателите си. Затова за предстоящия семинар съм подбрал около 20 от най-разпространените проблеми със здравето, от които можем да се избавим завинаги с помощта на лесни методи от източните практики. Сред тях са например проблеми със ставите, особено на краката, чести простуди, алергии, заболявания на дихателната система, сърдечни проблеми, стомах и черен дроб, зрение, женски и мъжки проблеми и много други. Разбира се, ще отговаряме и на въпроси.





СЕМИНАР НА д-р ОЛЕГ ЛАМИКИН

„Живот без лекарства – лесни и ефективни методи
за лечение от източната, тибетската и китайската медицина“

София, х-л „Хемус“, зала „Преслав“

16–18 ноември 2018 г.


За информация и записване:
www.gimlam.bg
mail@gimlam.bg
тeл.: 0885 80 50 50

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци Събития

Гората.бг подарява 55 хиляди дръвчета на софиянци

Волята на дарителите е фиданките да не се продават и който ги вземе - да се грижи с любов за тях

Сънуващият пророк видя атентата в Русия Събития

Сънуващият пророк видя атентата в Русия

Той предсказа събитието с невероятна точност. На 27 април идва в България с подробности за предстоящи природни бедствия.

Време е за полет на звезди Събития

Време е за полет на звезди

Единственият по рода си български конкурс Wings for stars отново набира участници, както и спомоществователи

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“ Събития

В края на юни във Варна ще се проведе семинарът „Въведение в катара и тантриара“

Разберете кои са най-важните послания на Съюза на Пазителите към човечеството през последните 25 години

Опитайте над 150 вина от цял свят Събития

Опитайте над 150 вина от цял свят

Петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс ще се проведе на 15 март

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес се връщаме във времена, когато нашите прадеди са били по-близо до природата

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“ Събития

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в Европа