
снимка: iStock
Изследван е директният ефект на напитката върху мозъка. Екипът събира 36 души над 60 години, както и данни за тяхното здраве, начин на живот и психологичен статус. Участниците преминават невропсихологични тестове и ядрено-магнитен резонанс. След анализ на резултатите се установява, че хората, които консумират зелен, улун чай или черен чай над 4 пъти седмично в последните около 25 години, имат мозъчни региони, свързани помежду си по много по-ефективен начин. Тези данни косвено подкрепят такива от минали проучвания. Те сочат, че позитивният ефект от редовния прием на чай са резултат от подобрената мозъчна структура - следствие от предотвратяване прекъсвания на междурегионалните връзки.
Изследване на Медицинска академия Пекин пък доказва, че честата консумация на чай (над 3 пъти седмично) удължава живота като намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Анализът включва 100 902 участници, разделени на две групи, следени в продължение на около 7 години. Резултатите потвърждават, че при редовно консумиращите съществува 20% по-малък риск от внезапно сърдечно заболяване, 22% - от фатална сърдечна болест и инсулт, а при 15% понижен риск от всички други общи причини за смърт в сравнение с тези, които пият чай по-рядко.
В допълнитено проучване употребата на зелен чай се оказва с най-благоприятен ефект (25% намаляване на горепосочените рискове). Причината за това е, че той е богат източник на полифеноли, които предпазват сърцето от рискови фактори като високо кръвно налягане и дислипедемия (нарушение в стойностите на холестерола и триглицеридите - първостепенен рисков фактор за поява инсулт и инфаркт).