
снимка: IStock
„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както
днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му
вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата
култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от
маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят
житото, турят брашното в чували, дето стои по пет–шест месеца. Това
брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот
от него изчезва.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота. Житното зърно е емблема на човешката душа."
Петър Дънов
Време е за житна диета! Тя е отлична система за
пречистване и обновяване на организма след зимата, дадена от Учителя
Петър Дънов. С житния режим изчистваме тялото си от утайките и
наслояванията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци. Прави се
през февруари, след фаза пълнолуние, когато започва разсипът на Луната.
(Добре е да се започне в сряда, но не по-късно от третия, четвъртия ден
след пълнолунието.) Тази година пълнолунието е на 5 февруари.
Житният режим е
замислен да бъде провеждан, когато природният годишен цикъл клони към
завършек, преди точката на пролетното равноденствие да отбележи началото
на астрологичната Нова година – 21-22 март. (Точката на равноденствието
е на 21, но в много култури се празнува датата 22, вероятно заради
особената нумерологична тежест на това число.)
Как се прави?
Всеки ден се изяждат 100 грама жито, добре измито и накиснато от
предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или
леко сварено от вечерта. Житото трябва да е омекнало, може и
разпукнато, но не много сварено. Житото не бива да бъде покълнало.
Разпределя се на три порции и се изяжда много бавно, при добро и
спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100
пъти. Освен житото могат да се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до
9 ореха и по 3 лъжици мед.
Пие се обилно вода, без
ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно. Най-добре е да е топла и
преварена, тъй като сама по себе си тя има силно пречистващо и
енергизиращо действие.
Житният режим трае 10 дни.
На десетия ден се отпоства с „ангелска супа"
В литър и половина леко подсолена вода се варят 3 средно големи
картофа, накрaя се прибавят няколко стръка нарязан магданоз. Това е
храната за деня, евентуално и за следващия ден. Постепенно се преминава
към нормално хранене, като в следващите дни се включват най-напред
плодове, леки растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява
всеки ден.
По време на поста човек трябва да запази бодър
дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на
организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение,
най-добре е постът да се прекрати.
Обикновено на втория или третия ден се преминава през „лечебна криза"
- може да се появи главоболие, чувство на глад, раздразнителност и др.
Оплакванията би трябвало да преминат, като се изпият една–две чаши
гореща преварена вода и се вземе малко мед и орехи. В никакъв случай не
бива да се стига до усещането за мъчение по време на житния режим.
Понякога е по-добре той да бъде по-кратък, но да бъде съпътстван с
лекота и радост.
Защо жито?
Житото е най-пълноценната храна, с неговата поява е започнала еволюцията в човешкия род, обяснява Учителя.
Известно е, че пшеничните зърна са източник на две субстанции, на които в последните години се отдава голямо значение, това са фибрите и антиоксидантите, на първо място коензим Q10. Фибрите са полезни за очистването на храносмилателната система и оптималното функциониране на червата. Антиоксидантите предпазват организма от свободните радикали, които увреждат клетките, допринасят за стареенето и развиването на ракови заболявания.
Житното зърно се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Обвивката, люспата е богата на много минерали и витамини. В зародиша също се съдържат в концентриран вид витамин Е, магнезий, фосфор, тиамин (витамин Б1), цинк.
При меленето на житото обаче люспата и зародишът се отстраняват и остава само ендоспермът. Той се състои главно от въглехидрати и белтъчини и почти не съдържа гореизброените съставки.
Смляно и термично
обработено, зърното губи и жизнената си енергия, енергията на живота и
растежа, известна в различните религии, като ци, прана и др. Затова е
изключително полезно житото да се консумира прясно, като предложеният
режим да се осъществи през февруари.
Всеки, който е направил препоръчвания житен режим, може да потвърди пречистващото му и същевременно тонизиращо въздействие. След диетата човек се чувства по-млад, изпълнен с жизнени сили.
100 г пшеница съдържат:
Белтъци – 12,1 г
Въглехидрати – 69,1 г
Мазнини – 1,7 г
Целулоза – 2 г
Калории – 349
Витамини и минерали в мг :
Витамин В1 – 0,48
Витамин В2 – 0,14
Витамин РР – 5,10
Витамин Е – 3,20
Натрий – 7,8
Калций – 43,7
Желязо – 3,3
Калий – 502
Магнезий – 173,0
Фосфор – 406,0
