
Снимка: wikimedia.org
Храненето по така наречения „западен“ стил (fast food) дори само за седмица може да влоши фината мозъчната функция и да насърчи стройните и иначе здрави млади хора да преяждат, твърдят учените.
Изследователи откриха, че след 7 дни ядене на храна с високо съдържание на мазнини и захар, доброволците в експеримента (на 20 г.) са се представили на тестовете за памет по-зле и освен това в момента, в който приключвали с храненето, отново били готови за още от същото.
Бързата храна затруднява хората да регулират апетита си и води до нарушаване на дейността на хипокампуса.
„След една седмица на диета в „западния“ стил, вкусната храна като тестени закуски и шоколад става по-желана, въпреки, че сте сити“, твърди Ричард Стивънсън, професор по психология в университета Маквари в Сидни. „Това ще ви накара все по-трудно да се съпротивлявате, да ядете повече и да нанасяте повече щети на хипокампуса, което ще ви вкара в порочния цикъл на преяждане.“
Учените предполагат, че хипокампусът обикновено блокира или отслабва спомените за храната, когато сме сити, така че гледането на една торта не залива ума ни със спомени колко вкусна е тя. Когато обаче хипокампусът функционира по-малко ефективно, лигите ни потичат и получаваме неконтролируем поток от спомени за вкуснотии и това прави в очите ни храната да изглежда хипер привлекателна.
За експеримента с вредната храна били наети 110 слабички и здрави студенти на възраст от 20 до 23 години, които досега са се хранили общо взето рационално. Половината били разпределени на случаен принцип в контролна група, която си хапвала нормална храна в продължение на седмица. Другата половина била подложена на угояване с високоенергийни и вредни вкусотии – белгийски вафли на корем и фаст фуд.
В началото и в края на седмицата студентите се хранели в лабораторията. Преди и след хранене те попълвали тестове за словесна памет и оценявали храни с високо съдържание на захар според това колко силно им се иска да ги похапнат. Накрая трябвало да оценят храните, които са яли.
„Колкото по-голямо е желанието за вкусна храна при ситите, тъпкали белгийски вафли, толкова по-лоши са резултатите на тези хора на теста за хипокампусната функция“, казва Стивънсън.
Стивънсън вярва, че след време правителствата ще бъдат подложени на натиск да наложат ограничения върху преработената храна, както сега полагат усилия да възпрепятстват тютюнопушенето. „Доказателствата, че преработените храни могат да доведат до фини когнитивни нарушения, които влияят на апетита и служат за насърчаване на преяждането при иначе здрави млади хора, трябва да бъдат тревожна констатация за всички“, каза той. Работата е публикувана в Royal Society Open Science.