favorites basket
user
Храна за щастие8 септември 2020

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството

снимка: iStock
снимка: iStock
Възрастните индивиди успяват да преработят изпитото краве мляко от няколко хиляди години благодарение на генетична мутация, която ги прави „толерантни към лактоза“. Днес вече 90% от човечеството нямат проблем със смилането на млякото. До този извод са стигнали учени, които анализирали тленните останки на воини от бронзовата епоха, пише Daily Mail. 

Експерти от университета Йоханес Гутенберг" са изследвали останките от бойци от бронзовата епоха, които са били избити през 1200 г. преди новата ера на територията на днешна Германия. ДНК анализ показал, че само един от осем древни бойци е имал ген, който разгражда лактоза. Генна мутация през хилядолетията създала в човешкия организъм специален ензим, наречен лактаза. Около 90% от населението, живеещо в същия район днес, има способността да преработва прясно мляко.

Водещият автор на проекта професор Йоахим Бургер каза, че мутацията е настъпила за около 120 поколения. Според изследването, публикувано в Current Biology, единственият начин да се обясни тази разлика от древността до днес е „много силен естествен подбор“. Учените смятат, че ако в древността повече хора са имали сегашната толерантност към лактозата и този ензим, произвеждан от организмите ни днес, са щели да имат по-високи шансове за оцеляване.

„Във всяко поколение лактозо-устойчивите индивиди имат 6% по-голям шанс да оцелеят до репродуктивна възраст, отколкото не-лактозо-устойчивите индивиди“, твърди професор Даниел Вегман от университета във Фрибург в Швейцария. Защо възможността за смилане на захарта в млякото след ранна детска възраст е осигурила такова голямо еволюционно предимство - изследователите все още нямат категоричен отговор на този въпрос. Но имат предположения. 
„Тъй като млякото е високоенергийна, относително незамърсена напитка, приемането му може да е осигурило по-големи шансове за оцеляване по време на недостиг на храна или когато са били замърсени запасите от питейна вода“, смята Вегман. „Особено през ранното детство, в годините малко след отбиването, този фактор често може да е бил решаващ сред праисторическите популации“ - допълва той. 
Много наши съвременници все още имат непоносимост към кравето млякото. Без лактаза млякото причинява неприятни и конфузни странични ефекти като подуване на корема, метеоризъм и спазми. Днес пиенето на мляко е често срещана практика в Северна Европа, САЩ и на други места, но пък в много култури то е строго забранено. В Северна Европа повече от 90% от хората могат да преработят прясното мляко, но много африканци нямат тази способност. Тя е необичайна и за организмите на коренните жители на Азия и Южна Америка.
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.