favorites basket
user

Много американци отказват телешкото заради климатичните промени

Войната с месопроизводителите вече е в своя ход

Много американци отказват телешкото заради климатичните промени
Ресторант в Манхатан спира да предлага месно меню, университетските столове отказват доставки и предлагат „climate friendly“ ястия, известен кулинарен сайт вече не качва рецепти с говеждо месо. Войната с производителите вече е в своя ход.

Някои експерти смятат, че промишленото отглеждане на крави оказва пагубно влияние върху околната среда и климата, а според част от жителите на САЩ вредата от говеждото месо е също толкова голяма, колкото и от използването на въглища.

Според ООН 14,5 % от емисиите на парникови газове в света идват от животновъдната промишленост, цели 2/3 от които – от едрия рогат добитък. Поради особеностите на храносмилателната си система и сравнително дългия си живот говедата се смятани за едни от най-големите замърсители. Счита се, че вредните емисии при производството на говеждо месо са 10 пъти по-високи от тези на пилешко и свинско.



Много фермери вече са под натиск от потребители
да намалят своя ефект върху околната среда, а инвеститорите започнаха да влагат парите си в предприятия за „култивирано“ месо. Вериги като „Бургер Кинг“ измислят иновативни начини, за да запазят своето място на пазара. Говедата, използвани за месо, са на специална диета в последните месеци от живота си, която включва лимонена трева. Компанията очаква това да намали емисиите с 1/3.

Известни готвачи, сред които Джейми Оливър, промотират диета с превес на растителната храна. Милиардерът Бил Гейтс увещава развитите държави тотално да се откажат от традиционното месо. Може би е удачно да се спомене, че самият той притежава компании за синтетично месо.

До 2025 г. продажбите на говеждо ще спаднат значително, съобщава се в проучване на Kearney, а до 2040 г. заместителите му ще представляват 33% от общия пазар. През тази година се очаква около 3% спад в потреблението на говеждо месо – най-големият през последните 20 години. Интересно е да се отбележи, че продукцията на пилешко и свинско се увеличава в сравнение с тази на говеждото. През 1961г. то  съставлява 39% от пазара, а през 2018 г. – само 20%. За този период пилешкото е станало от 11% на 34%.



Потреблението на говеждо месо намалява не само в САЩ
, но и в Австралия и Великобритания. И докато в Австралия някои специалисти се обявяват против течението, в Обединеното кралство вече няколко години съществува инициативата „Вегануари“ („Veganuary“), която промотира веган начина на живот. През януари 2021 г. за нея са се записали над 500 хил. души, което е рекорден брой от началото й през 2014 г.

Дали бойкотът на телешкото месо ще доведе до реална промяна в начина на живот (и вероятно до културна война) или всичко е само тренд сред младите хора, който ще отмине след време?

Източник

Темата за вредите, които нанася месопроизводството върху околната седа и здравето ни, бе водеща в Списание 8, брой 02/2021 г.



ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.