favorites basket
user

Още една причина да сложите мед в чая или кафето

Естествената захар в меда може да премахне мастната плака на артериите

снимка: iStock
снимка: iStock
Според проучване на изследователи от Медицинското училище във Вашингтон, естествената захар в меда може да активира протеин, който кара имунните клетки да "чистят" мастната плака от артериите. Захарта, известна като трехалоза, може да намали размера на плаката с до 30 процента, потенциално намалявайки риска от инфаркт. Изследването е публикувано в Nature Communications.

Ако често ядете много мазни храни, мазнините могат да се натрупат в лигавицата на артериите, които доставят богата на кислород кръв от сърцето ви до останалата част от тялото ви. Това натрупване на мазнини се нарича плака. Натрупването на плака е характерна за атеросклероза - състояние, при което артериите се втвърдят или намаляват еластичността си, което води до риск от високо кръвно налягане, исхемичен инсулт и инфаркт.

Учените предизвикали атеросклероза при мишки. Инжектирали някои от гризачите с трехалоза или друг вид захар. На други давали трехалоза и през устата. Мишките, инжектирани с трехалоза, са имали 30% намаление на плаките. Изследователите смятат, че трехалозата може да намали плаката чрез активиране на протеин, наречен транскрипционен фактор EB (TFEB). На свой ред това кара имунните клетки, наречени макрофаги, да премахват плаката вътре в лигавицата на артериите.

Хората в риск от сърдечни заболявания и други състояния, свързани със здравето на сърцето поради натрупване на плаки, трябва да се опитат да включат мед в ежедневието си, съветват учените.

Още храни, които помагат за предотвратяване на запушване на артериите

Ягодите и боровинките съдържат флавоноиди, които помагат за намаляване на рисковите фактори за атеросклероза. Те включват високи нива на липопротеини с ниска плътност (LDL).
Фасул - фибрите в зърната помагат да се забави усвояването на холестерола в кръвта. Освен това фибрите служат като храна за чревните бактерии, което може да подобри рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително нивата на холестерола и кръвното налягане.
Риба - рибите, особено мазните като сьомга и риба тон, са богати на омега-3 мастни киселини. Тези мазнини понижават риска от атеросклероза, като намаляват възпалението и нивата на триглицеридите в кръвта. 
Лук - активните съединения, които придават на лука острата миризма, също могат да намалят възпалението, да оптимизират нивата на триглицеридите в кръвта и да понижат кръвното налягане.
Доматите съдържат антиоксидант, наречен ликопен, който е добре известен със своите противовъзпалителни свойства. Ликопенът може да намали риска от атеросклероза, като повиши нивата на липопротеин с висока плътност (HDL) или „добър“ холестерол.
Цитрусови плодове  - портокалите, лаймът и грейпфрутите са пълни с флавоноиди, които намаляват възпалението. Цитрусовите плодове също съдържат фибри, които помагат за намаляване на нивата на LDL холестерол.
Черен шоколад  - какаото и черният шоколад с 70–85 процента какао са богати на флавоноиди, особено на подвид, наречен флаваноли. Флаванолите стимулират производството на азотен оксид. Азотният оксид помага за подобряване на притока на кръв, като кара кръвоносните съдове да се разширяват.
Зехтин - заменете растителното масло със зехтин. Този средиземноморски хранителен продукт е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които помагат да предпазите клетките си от възпаление. Подобно на флаванолите, омега-3 мастните киселини също стимулират производството на азотен оксид за по-добра циркулация.
Темата за пчелите е водеща в новия брой на Списание 8, който излезе на 8 юни.
Вижте съдържанието му тук.


Източник
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.