favorites basket
user
Храна за щастие16 ноември 2021

Американчетата смятат, че хотдог е растение

Учени търсят причините за неосведомеността на малчуганите за произхода на храните

Американчетата смятат, че хотдог е растение
Съвременните американски деца са толкова откъснати от източниците на храната си, че малчуганите в много от детските градини смятат, че беконът идва от растение, а не от прасе, сочат данните от ново проучване. Те мислят същото и за сиренето, хотдога, пилешките хапки, скаридите и хамбургерите.

Анкетирани са били 176 деца в САЩ на възраст между 4 и 7 години. Изследователите открили „всеобхватни грешки в основните им познания за храната". Въпросът откъде идва месото предизвикало най-много недоразумения. Но объркване имало и при пържените картофи. В крайна сметка почти половината от групата ги сортирали при „животински продукти“, а около 41 процента поставили бекона в категорията „на базата на зеленчуци“.

„Една от причините, поради които децата нямат основни познания за храната, е, че много от тях нямат никакъв допир до това как се добиват хранителните продукти“, предполагат авторите на проучването. Все по-малко са възрастните американци, които се занимават със земеделие и животновъдство, съответно намалява и броят на децата, които живеят в работещи ферми.

В същото време консумацията на месо в САЩ удря рекордно високи нива, като достига средно на човек изядени над 200 паунда птиче и червено месо през 2018 г.

Децата не получавали никаква информация за произхода на продуктите. Затова и били с ограничени разбирания за производството на храни, особено за такива, които изглеждат доста различно от оригиналните им съставки.

Друго изследване от 2014 г. в Обединеното кралство установи, че една трета от децата на възраст от 5 до 8 години не знаят как се правят хляб, сирене или тестени изделия.

Учените предполагат, че има и друго обяснение. Родителите не се опитват да разказват честно на децата си как животинските продукти попадат в чиниите им.
„Родителите могат умишлено да не споделят информация за клане на животни в опит да защитят невинността на децата“, обясняват авторите на настоящото проучване. Възможно е реалността за производството на месо да им изглежда твърде ужасяваща, за да я обяснят на малчуганите.

Изследването е публикувано в Journal of Environmental Psychology.

Източник
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.