Рубрика за качествени стоки и услуги, зад които Списание 8 застава
Всеки, който се храни с растителна храна или пости преди Коледа, знае колко е важен хумусът. Той може да се намаже на филийка за закуска или да се добави към салатата, винаги има място на трапезата. Държи човек сит дълго време и е много полезен. Веганите казват, че купичка нахут (основните съставки на хумуса са нахут и тахан) е равна на пържола, заради количеството и качеството на протеините в него. Хумусът зарежда с изобилие от витамини, които са полезни за съня, костната система, червата, сърцето. Има и селен, който вдига имунитета. Единственият минус на тази храна доскоро беше, че бързо се разваля. Съществуваше риск да си го купите (в срок на годност) и въпреки това да усетите бръждене. Може, разбира се, да си вземете хумус с консервант, но добавката, уви, както Списание 8 писа преди време, не е от безвредните.
Ето защо радостта ни бе огромна, когато открихме
Sweet Twins - различни вкусове хумус напълно натурални, без консерванти! В красиви опаковки, с яки послания. А когато ги опитахме - мммм... много вкусни!
Много е лесно да направиш избор за трапезата си, когато знаеш, че този, който ти предлага продуктът, го дава на децата си. Точно такава е историята на Sweet Twins. С появата на близнаците Хелена и Тервел на бял свят майка им Маргарита решава да изпробва в кухнята различни рецепти за полезен шоколад, а таткото Георги пък се увлича по домашно приготвения хумус.
МОЖЕ ЛИ И ЗА НАС?
Родителите готвят, близнаците растат, а най-успешните им рецепти започват да се прочуват сред близки и познати. Приятелско семейство - Мая и Павлин, им предлагат да обединят усилия и да предложат апетитния продукт на пазара, за да стигне до повече ценители на здравословната храна. Георги напуска работа и се отдава на подготовката на производствения цех (в с. Мировяне до София). Нелина Върбанова, племеничка на Павлин, поема реализирането на идеята, а името на марката идва само - Sweet Twins, от сладките близнаци, заради които се случва всичко.
АМА КАКВО Е ТОВА?
Първите 4 вида хумус се появяват на пазара на 1 юли 2017 г. – на фестивал в Южния парк в София. Етикетите върху опаковките им са отпечатани на принтер. „Беше забавно да предлагаш на някого хумус, да му казваш колко е вкусен и полезен и че няма консерванти, а той да те пита: „Ама какво е това?“, спомня си Нелина. Това, че продуктът не е познат, в началото им създава проблем и при дистрибуцията. Другият минус е краткият срок на годност – едва 20 дни, ако се държи на студено. „Имало е моменти, в които сме се чудили дали хумусът няма да се развали, докато човек го пренесе вкъщи, ако навън е жега? Вероятно се е случвало“, признават си ентусиастите.
Но не се отказват. Първоначално зареждат 20-ина малки магазинчета в столицата, после спечелват първия голям клиент – „Фантастико“, след него и „Билла“. През 2019 г. във фирмата постъпва
Андриян Христов (мениджър бизнес развитие), който за 6 месеца достига 150 точки на продажба в София. След това започва да предлага хумуса и в Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и др.
А КАКВО СТАНА С ГОДНОСТТА?
Вероятно като мен и вие се питате как младите предприемачи решават проблема с крехката годност на продукта? Отговорът е HPP – обработка чрез високо хидростатично налягане (до 6000 бара), съвременна студена пастьоризация. Чрез силата на налягането се отстраняват всички патогени, запазва се качеството и 3 пъти се удължава срокът на годност на хумуса. Фирмата внедрява HPP технологията през юни 2020 г. Така продуктът става 100% чист, дълготраен и желан от хиляди българи.
НА КОГО СЕ ДЪЛЖИ УСПЕХЪТ?
Както и в живота, така и в бизнеса успехът на Sweet Тwins е комбинация от много фактори, но най-вече се дължи на хората. Екипът на „Сладките близнаци“ е сплотен и споделя едни и същи ценности. „Важно бе всички да трептят на еднакви честоьти. И по силата на закона за привличането дойдоха най-добрите, чиято мисия е все повече хора да обръщат внимание с какво се хранят и как се грижат за здравето си“, споделя Нелина.
А СЕГА НАКЪДЕ?
Смелите предприемачи вече планират износ на вкусния хумус в чужбина. А тук, в родината, можем да се наслаждаваме на 7 вкуса: уникален - „Класически“, свеж - „С копър и лимон“, апетитен - „Средиземноморски“, пикантен - „Мексикански“, сладък - „Сицилиански“, сочен - „Каламата“ и наситен - „Ориенталски“.