
снимка: iStock
Предишни изследвания показват как зеленчуковата диета помага при сърдечни болести, за по-добра работа на бъбреците, за по-ниска кръвна захар, за по-нисък холестерол мн. др. Това проучване на Оксфордския университет добавя още една причина да намалим или откажем месото.
В началото на експеримента нито един от участниците не е имал симптоми на рак. През следващите 11 години те са били наблюдавани внимателно. След края срока учените правят извода, че колкото по-малко месо яде човек, толкова по-малък е шансът да развие рак.
Тези, които са отказали месото, но ядат риба, имат 10% по-малък шанс да развият каквато и да е форма на рак, сравнено с месоядните, а тези, които изцяло са отказали месото, имат 14% по-малък шанс да развият рак.
Интересно е да се отбележи, че мъжете, които ядат риба имат 20 процента по-малък шанс да развият рак на простатата, в сравнение с тези, които консумират месо. Вегетарианците пък имат 31 процента по-малък шанс да развият този вид рак. Ако имате трудности да откажете месото, но искате да живеете по-здравословно, може да обмислите да се храните с риба или поне да го намалите.
Източник