favorites basket
user
Храна за щастие27 февруари 2022

Вегетарианците имат 14% по-малък шанс да развият рак

Изводът е на учени от Оксфордския университет, които 11 години наблюдават почти половин милион души

снимка: iStock
снимка: iStock
Проучване на Оксфордския университет показва, че хората, които не консумират месо, имат 14% по-малък шанс да развият каквато и да е форма на рак.

Предишни изследвания показват как зеленчуковата диета помага при сърдечни болести, за по-добра работа на бъбреците, за по-ниска кръвна захар, за по-нисък холестерол мн. др. Това проучване на Оксфордския университет добавя още една причина да намалим или откажем месото.
Учените са изследвали данните на над 470 000 души. Хората, участвали в проучването, са разделени на четири категории –  на такива, които се хранят с месо поне 5 пъти седмично, под 5 пъти седмично, които ядат единствено риба и които изцяло не консумират месо.

В началото на експеримента нито един от участниците не е имал симптоми на рак. През следващите 11 години те са били наблюдавани внимателно. След края срока учените правят извода, че колкото по-малко месо яде човек, толкова по-малък е шансът да развие рак.

Тези, които са отказали месото, но ядат риба, имат 10% по-малък шанс да развият каквато и да е форма на рак, сравнено с месоядните, а тези, които изцяло са отказали месото, имат 14% по-малък шанс да развият рак.

Интересно е да се отбележи, че мъжете, които ядат риба имат 20 процента по-малък шанс да развият рак на простатата, в сравнение с тези, които консумират месо. Вегетарианците пък имат 31 процента по-малък шанс да развият този вид рак. Ако имате трудности да откажете месото, но искате да живеете по-здравословно, може да обмислите да се храните с риба или поне да го намалите.

Източник

ПОДКРЕПИ НИ

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.