favorites basket
user
Храна за щастие17 октомври 2022

Витаминна бомба

Как да си приготвите пастата на Амосов за укрепване на имунитета

изображение: iStock
изображение: iStock
Есента е изумително красива, но преходният сезон носи настинки и различни инфекции. Нуждата от витамини за укрепване на имунитета не търпи отлагане. Истинска витаминозна бомба можете да си приготвите и у дома, като използвате отдавна изпитана рецепта за смес, известна като пастата на Амосов.
За академик Николай Михайлович Амосов сме ви разказвали и преди. Бил е член на Украинската академия на науките. Автор  е на новаторски методи в кардиологията, автор на дискусионни трудове по геронтология, проблеми на изкуствения интелект и рационално планиране на обществения живот.

Какво е „пастата на Амосов"

Пастата на Амосов е смес от ядки, мед, лимон и сушени плодове. По време на дългогодишната си практика като хирург, Амосов забелязал, че пациентите, които след тежка операция приемат ядки и сушени плодове, се възстановяват по-бързо. Той измисля рецепта за паста, която укрепва сърдечно-съдовата система и повишава имунитета, и я предписва на своите пациенти. Сместа е получила много положителни отзиви в медицинската общност и е призната за източник на витамини, антиоксиданти и микроелементи, нужни за сърцето, тялото и ума.

Какво е необходимо

Натурален мед със средна плътност - 200 гр.;
Тъмни стафиди, сушени кайсии, смокини или фурми, сини сливи - по 200 гр.;
Бадеми и орехи - 200 гр. Можете да вземете кашу или лешници.
Средно голям лимон с тегло около 100 гр.

Сушените плодове се измиват с течаща вода, попарват се с вряща вода, киснат в нея 2-3 часа. След това се изцеждат, отново се изплакват и се поставят върху домакинска хартия, за да се отстрани излишната влага. Сушете на стайна температура далеч от слънчева светлина и нагреватели.
Сортирайте суровите ядки внимателно, като премахнете остатъците от твърда черупка или преградка - ако са орехи. 

Изплакнете обилно лимона, залейте го с вряла вода, за да премахнете остатъците от восък и микробите, нарежете го с кората на няколко части, като отстраните семките. 
Медът, ако е твърде гъст, трябва да се разтопи на водна баня.

Метод на приготвяне

Прекарайте всички подготвени съставки през месомелачка или блендер. Добавете меда и поставете в стерилни или керамични буркани с плътно затворени капаци.

Как се приема

Пастата на Амосов се приема по супена лъжица 2-3 пъти на ден, около половин час преди основното хранене. За хора с чувствителни черва е по-добре да се приема след хранене. За деца в училищна възраст порцията може да се намали от супена лъжица до чаена лъжичка.
Има и по-лека схема за приемане - два пъти на ден по 1 супена лъжица. Не е необходимо да го пиете с вода, но можете да го хапнете с натурален чай.
Оптималният курс е около 30 последователни дни. Ако тялото е силно отслабено, той може да бъде удължен. Можете да го повторите поне два пъти годишно, извън сезона.

Противопоказания

Пастата не се препоръчва на хора, които имат индивидуална непоносимост към поне един от компонентите. Децата могат да получават паста от тригодишна възраст, като се започне с минималната доза. Хората с диабет трябва да се консултират със семейния си лекар, тъй като медът и сушените плодове влияят върху хипогликемичния индекс.

Колко дълго може да се съхранява пастата

Пастата трябва да се съхранява на хладно място. Това може да бъде изба или хладилник, където температурата не надвишава +6 градуса. Оптималният срок на годност на сместа е до два месеца. Колкото по-дълго седи, толкова по-малко полезни свойства запазва.

Източник
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.