
снимка: iStock
От десетилетия учени и диетолози тръбят, че ако искате да отслабнете, трябва да избягвате храни с високо съдържание на въглехидрати. И сега всичко се обръща с главата надолу за миг - изследователите вече смятат, че картофите могат да се превърнат в „тайно оръжие" в борбата с наднорменото тегло, пише Daily Mail .
Да, звучи странно, но има известна логика в подобно твърдение. Учените са използвали за новите си открития един базисен факт - че хората могат да изядат крайно количество храна с еднакво тегло (порция), независимо от това колко калории съдържа. Според съавтора на изследването професор Кандида Ребело, диетолог в Pennington Center for Biomedical Research в Батън Руж, мощен начин за отслабване е да се използва тази характеристика на човешкото хранене. Картофите са плътни и богати на въглехидрати, в резултат на което човек се засища по-бързо и не приема повече калории, отколкото би могъл.
Известно е, че в 100 г картофи има около 80 kcal - това е два пъти повече, отколкото в морковите или броколите, но значително по-малко, отколкото в ориза, пастата или хляба. Важно е обаче да запомните, че методът на готвене, разбира се, играе роля - уви, няма да можете да ядете чипс или пържени картофи и да отслабнете, но не трябва да се отказвате от картофено пюре, варени или печени картофи.
Чрез добавяне на по-тежки, по-нискокалорични храни към хранителния режим, казва Ребело, можем да намалим приема на калории. В своето проучване изследователите наблегнали не върху намаляването на порциите на участниците в експеримента, а в намаляване на съдържанието на калории чрез добавяне на картофи.
Например те заменили малко месо в порцията с картофи. Човекът се засищал по-бързо, а понякога дори не дояждал порцията си. Всъщност новото проучване показва, че е възможно да се борим с наднорменото тегло без много усилия.
В експеримента участвали 36 души на възраст от 18 до 60 години - с наднормено тегло, затлъстяване или предразположени към диабет. Проучването продължило 8 седмици. Хората получавали за обяд и вечеря 85 г месо или риба и 57 г картофи или бобови растения с хляб, ориз или тестени изделия. Обърнете внимание, че и двете диети включват голямо количество зеленчуци и плодове, но субектите са помолени да заменят 40% от месото в диетата с картофи или бобови растения.
По време на експеримента тези, които ядяли картофи за обяд и вечеря, ги консумирали във вид на пюре, салата (варени) или печени, но нарязани на тънки филийки. Консумиращите картофи, загубили средно 5,8 кг, докато тези, които ядяли бобени култури, отслабнали средно с 4 кг. Всички участници в експеримента отчели подобрение в нивата на инсулиновата си резистентност.
Според Ребело в своето изследване тя и колегите й са успели да реабилитират картофите - първо, картофът не оказва отрицателен ефект върху нивата на кръвната захар, и второ - помага за отслабване.