
снимки: iStock
Индийското орехче изобщо не е орехче, нито е ядка. Учени се опитаха да отговорят на въпроса какво всъщност представлява то: подправка, лекарство или наркотик.
Индийското орехче идва от тропическото вечнозелено дърво Myristica fragrans, което е родом от Малукските острови в Индонезия, известни още като Островите на подправките. Плодовете на това дърво са жълтеникаво-кафяви на цвят, с размерите на топка за пинг-понг и имат дебела, месеста обвивка. Вътре в плода се крие лъскаво семе, обвито в тънка червена кора, наречена арил. Кафявата топчица вътре в плода, която е семето, е индийското орехче, каквото го познаваме.
Според данните на Оксфордския университет, индийското орехче е било спечелено в кръстосания огън на европейската колониална война за подправки и в крайна сметка е било транспортирано до Малайзия и Мавриций, за да разбие монопола. В момента се култивира в тропическите райони.
Въпреки че индийското орехче отдавна се използва като подправка за подобряване на вкуса на ястията, в родния му район отдавна ползват и лечебните му свойства. Използва се за лечение на диария, язви в устата и безсъние.

Проведени са редица изследвания на потенциалните халюциногенни ефекти на индийското орехче, които могат да възникнат, когато се консумира в големи количества. Учените отбелязват, че съединението миристицин предизвиква прилив на норепинефрин, което може да доведе до тахикардия, хипертония и делириум. Съобщава се, че хората използват индийско орехче и за друсане от 1500 г.
Неотдавна в TikTok се разгоря кампания за забрана на употребата и разпространението на тази подправка след съобщения за интоксикация с индийско орехче, водеща до припадъци.
Въпреки че индийското орехче не представлява заплаха за хората с алергии, то все пак може да стимулира централната нервна система. Така че бъдете внимателни и се наслаждавайте на тази подправка в умерени количества.