favorites basket
user

Започнете деня с чай от мащерка

Помага при фибромиалгия, Хашимото, ревматоиден артрит, множествена склероза и др.

снимка: iStock
снимка: iStock
Знаете ли, че през вековете мащерката е била използвана за много заболявания, от грип до епилептични припадъци? Често се смесва с равни части лавандула и се поръсва по пода на църквите през Средновековието, за да се премахнат всякакви нежелани миризми. Много преди откриването на съвременната медицина, наронената мащерка е била поставяна върху превръзки, за да подпомогне заздравяването на рани и да предотврати инфекцията.

Летливите етерични масла в мащерката са заредени с антиревматични, антипаразитни, антисептични, антивирусни и противогъбични свойства.

Ако се приема редовно, може значително да помогне за намаляване на вирусния товар в тялото, което прави тази билка много полезна при справяне със синдрома на хроничната умора, фибромиалгия, тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, лупус, световъртеж, шум в ушите и множествена склероза.

Мащерката е пълна с витамини и минерали. Богата е на калий, желязо и калций. Те допринасят за регулиране на кръвното налягане, правилното образуване на червени кръвни клетки и разпределението на антиоксиданти в тялото. Богата е на витамини от групата на В-комплекс, витамин А, С и фолиева киселина. Мащерката съдържа различни важни биофлавоноиди и летливи масла, включително тимол. Тимолът е етерично масло, което има много мощни антиоксидантни свойства.

Тя има противоракови свойства; съдържащи терпеноиди като розмаринова и урсолова киселини. (Доказано е, че редовната консумация на мащерка повишава количеството DHA (докозахексаенова киселина, омега-3 мастна киселина) в мозъчните, бъбречните и сърдечните клетъчни мембрани).

Етеричните масла от мащерка имат отхрачващи и бронхиални спазмолитични свойства, полезни са при:
  • остър и хроничен бронхит;
  • възпалено гърло;
  • кашлица;
  • ларингит;
  • астма;
  • възпаление на устната кухина;
  • инфекции на гърлото;
  • превенция на гингивит.
При приготвянето на чая е добре да знаете пропорцията - около 1 лъжичка сушени билки на чаша вода. Ако ще го правите с прясна билка - количеството трябва да е повечко. Варете около 5 минути.

Източник
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.