
снимка: iStock
Знаете ли, че през вековете мащерката е била използвана за много заболявания, от грип до епилептични припадъци? Често се смесва с равни части лавандула и се поръсва по пода на църквите през Средновековието, за да се премахнат всякакви нежелани миризми. Много преди откриването на съвременната медицина, наронената мащерка е била поставяна върху превръзки, за да подпомогне заздравяването на рани и да предотврати инфекцията.
Летливите етерични масла в мащерката са заредени с антиревматични, антипаразитни, антисептични, антивирусни и противогъбични свойства.
Ако се приема редовно, може значително да помогне за намаляване на вирусния товар в тялото, което прави тази билка много полезна при справяне със синдрома на хроничната умора, фибромиалгия, тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, лупус, световъртеж, шум в ушите и множествена склероза.
Мащерката е пълна с витамини и минерали. Богата е на калий, желязо и калций. Те допринасят за регулиране на кръвното налягане, правилното образуване на червени кръвни клетки и разпределението на антиоксиданти в тялото. Богата е на витамини от групата на В-комплекс, витамин А, С и фолиева киселина. Мащерката съдържа различни важни биофлавоноиди и летливи масла, включително тимол. Тимолът е етерично масло, което има много мощни антиоксидантни свойства.
Тя има противоракови свойства; съдържащи терпеноиди като розмаринова и урсолова киселини. (Доказано е, че редовната консумация на мащерка повишава количеството DHA (докозахексаенова киселина, омега-3 мастна киселина) в мозъчните, бъбречните и сърдечните клетъчни мембрани).
Етеричните масла от мащерка имат отхрачващи и бронхиални спазмолитични свойства, полезни са при:
- остър и хроничен бронхит;
- възпалено гърло;
- кашлица;
- ларингит;
- астма;
- възпаление на устната кухина;
- инфекции на гърлото;
- превенция на гингивит.
При приготвянето на чая е добре да знаете пропорцията - около 1 лъжичка сушени билки на чаша вода. Ако ще го правите с прясна билка - количеството трябва да е повечко. Варете около 5 минути.