favorites basket
user
Храна за щастие7 август 2023

Не пренебрегвайте бамята!

Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Бамя
Бамята може би не е чест гост на трапезата ви. Но след като разберете колко полезни качества притежава, може би ще я включвате по-често в хранителния си режим, за да подобрите здравето си. Бамята (някъде й казват дамски пръсти), е цъфтящо растение, което хората пренебрегват. Напразно. Вижте защо.

Ядливите семенни шушулки, които дава бамята са подобни на зелени фасул или едамаме. Най-много бамя расте в Африка, но се среща и по нашите географски ширини. На нея й стига да е топло. Някои хора използват в готвенето листата на бамята, те приличат на чушки халапеньо. В някои държави правят от нея чай и дори я преработват в екстракт на прах.

Мислете за бамята както за всеки друг зеленчук. Можете да я нарежете на кубчета, да я попарите леко и да я вкарате в състава на салати заедно с други здравословни съставки като спанак, домати, краставици и чушки. Тя ще придаде стабилна текстура на вашите салати, тъй като има повече твърдост и хрупкавост. Или пък ползвайте селските рецепти за яхния – много популярна все още в различни региони. Готви се пожелание с картофи, ориз, лук, чесън, домати и магданоз. Можете да направите и слънчева туршия с нея. 


6 ползи за здравето от бамята

1. Помага за понижаване на холестерола
Бамята е интересно растение, тъй като отделя подобен на слуз секрет. Това може да звучи странно, но много растения правят това под някаква форма, като семена от чиа и овес. Когато се намокрят, те отделят гелообразна консистенция, съдържаща фибри. Тази слуз се свързва с холестерола и жлъчните киселини, за да подпомогне елиминирането им от тялото. 
2. Детоксикатор е
Слузта на бамята спомага за детоксикацията на черния дроб. Тя събира токсини и облекчава изхвърлянето им.
3. Може да помогне в борбата с рака
Бамята съдържа вид протеин, наречен лектин, който е много важно вещество. Фармацевтите използват лектин в изследванията за инхибиране на растежа на ракови клетки на гърдата при хора. Някои изследвания показват, че тези лектини могат да намалят растежа на раковите клетки с 63%. 
4. Богат източник на фолат
Някои изследователи смятат, че консумацията на богати на фолат храни е много важна за превенцията на рак. Бамята е храна с много високо съдържание на фолат и е лесна за включване в различни хранителни режими. Фолатът е много важен във вашето тяло за производството на ДНК и друг генетичен материал. Той е един от В-витамините и участва в производството на червени и бели кръвни клетки в костния мозък. Фолатът е отговорен и за превръщането на въглехидратите в енергия.
5. При бременност
Именно съдържанието на фолат прави бамята полезна за бременни жени. Той е много важен за поддържане здравето на плода. Една чаша с бамя съдържа около 60 микрограма фолат.
6. Полезна е за диабетици
Напоследък рязко нарасна появата на диабет тип две. При изследване от 2011 г. на мишки с диабет е даден прах, направен от бамя. Резултатът бил по-ниски нива на кръвната захар и на мазнини. 

Източник


ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.