favorites basket
user
Храна за щастие4 декември 2023

Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан

Направете си питателно брашно за вкусни печива

снимка: iStock
снимка: iStock
Ако банановите кори се бланшират, изсушат и се смелят на брашно, те могат да се превърнат в печива, които имат също толкова приятен вкус (а защо не е и по-добър) колкото продуктите на основата на пшеница. 

През миналата година учени експериментират и дават на участниците в изследване сладки от брашно от бананова кора. Те казват, че вкусът им е като на традиционните захарни курабии. Брашното от обелката на банана е богато на минерали и хранителни вещества. Обогатено с бананови кори, обикновеното пшеничено зърно вече съдържа много повече фибри, магнезий, калий и антиоксидантни съединения.

Изпечените бисквити с примесено брашно от бананови кори, имали трайност три месеца при стайна температура. Въпреки че проучването разглеждало само последиците от добавянето на бананови кори към печени бисквитки, резултатите показват, че използването на брашно от бананови кори в хляб, сладкиши и тестени изделия също е добро попадение.

През 2021 г. пък е направено проучване върху вкусовите достойнства на торта с бананови кори. Станало ясно, че жълтата кора на плода осигурява естествен хранителен цвят на изпечения продукт.

Изследване от 2016 г. твърди, че заместването на до 10 процента от пшеничното брашно с такова от бананова кора може да обогати изпечения хляб с по-високо съдържание на протеини, въглехидрати и мазнини.

Не обичате печива? Някои експериментират и използват бананови кори в къри, а вегани неотдавна в своя блок показаха бекон от бананови кори и дори „свинско“.

Яденето на кората на този плод не е само здравословен вариант, но може да помогне за намаляване на хранителните отпадъци. Около 40 процента от теглото на банана е в кората му и през повечето време тази богата на хранителни вещества обвивка просто се изхвърля.



Банановите кори са наистина безполезни, когато са сурови. Но ако са приготвени правилно, се превръщат в деликатес.

Същото важи и за корите на други плодове, като нахример тази от манго, за която също беше установено, че повишава антиоксидантните свойства на сладкиша и подобрява вкуса му .

Проучването от 2022 г. е публикувано в ACS Food Science & Technology .

Източник
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.