
снимка: iStock
Нови изследвания преобърнаха всичките ни утвърдени представи за ползите и вредите от млечните продукти. От десетилетия ни убеждават, че ако съвсем не можем да се откажем от млечните продукти, то поне да избираме нискомаслени такива. Аргументите бяха, че наситените мазнини в пълномаслените млечните продукти увеличават риска от сърдечни заболявания. Но последните изследвания сочат, че всичко не е толкова просто, пише Yahoo News.
Редица проучвания обърнаха това старо предположение с главата надолу. Учените следят хранителния режим и здравето на хората от много години и са открили някои изненадващи неща. Оказва се, че изборът на млечни продукти с високо или ниско съдържание на мазнини може да не е толкова важен, колкото си мислехме. Тези проучвания установяват, че консумацията на млечни продукти, независимо от съдържанието на мазнини, са свързани с по-нисък риск от високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и диабет тип 2.
Едно от най-известните изследвания проследява повече от 136 000 възрастни от 21 държави в продължение на девет години. Резултатите са поразителни: тези, които консумират поне две порции млечни продукти дневно, са имали значително по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт, отколкото тези, които избягват напълно млечните продукти. Още по-интригуващо е, че по-високият прием на млечни мазнини не повишава риска от сърдечно-съдови заболявания или смърт.
Друг анализ пък обединява данни от 16 проучвания, включващи над 63 000 възрастни. Средно за девет години хората с по-високи нива на млечна мазнина в кръвта си са имали 29% по-малка вероятност да развият диабет тип 2. Това откритие подсказва, че млечната мазнина може да бъде повече приятел, отколкото враг.
Но защо млечните мазнини могат да бъдат полезни?
Експертите имат няколко теории. Млечните продукти съдържат определени видове наситени мазнини, които могат да бъдат неутрални или дори полезни за нашето здраве. Например млечната мазнина има уникална структура, която може да помогне за контролиране на нивата на холестерола. Освен това ферментиралите млечни продукти като кисело мляко и сирене, които са богати на добри бактерии и полезни молекули, стават особено полезни за здравето.Засега изглежда разумно да се консумират три порции млечни продукти като част от една балансирана дневна дажба. И няма лошо някои от тях да са с високо съдържание на мазнини. Основното е умереността и разнообразната диета.