favorites basket
user

Пресни или замразени зеленчуци?

Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.

снимка: iStock
снимка: iStock
С увеличаването на разходите за живот и храна, много хора пренасочват харчовете си в супермаркета, за да спестят пари, особено когато става въпрос за зеленчуци. Замразените такива често са по-евтиният вариант. Мнозина обаче продължават да твърдят, че пресните са много по-полезни. Но дали е така всъщност? Холи Лардж от Iflscience прави интересен опит за обобщаващо сравнение.

На щанда

Разбира се, че хрупкавите, пресни зеленчуци са вкусни, но нивата на хранителните им вещества може да не са толкова високи, колкото си мислите. Веднага след като бъдат откъснати, те започват да ги губят, защото са отделени от източника си на енергия. В опита си да се запазят живи, клетките в зеленчуците „дишат“ с по-висока скорост, което води до загуба на хранителни вещества. Това може да се случи и чрез окисление, когато зеленчуците са изложени на кислород по време на съхранение и обработка.

Така че прехвалената полезност на пресните зеленчуци зависи от това колко време след откъсването им ги хапвате. Най-природосъобразно е да си ги отглеждате сами и да ги ядене веднага след като сте ги набрали. Ясно е, че в супермаркетите пресните зеленчуци не са съвсем пресни... За да извлечете максимума от тях, те трябва да се престояли на тезгяха не повече от няколко дни. „След като са на четири, пет или седем дни, това е напълно различно уравнение“, казва Джийн Лестър, физиолог на растенията и ръководител на национална програма към Министерството на земеделието на САЩ, пред CNN Health .

Във фризера

Бързото разваляне на пресните зеленчуци е причината, поради която замразяването става широко разпространено и предпочитано. Зарзаватът от фризера е с по-високо съдържание на хранителни вещества, тъй като замразяването настъпва скоро след брането.

Да, съгласяваме се, че замразените зеленчуци са с по-ниско съдържание на витамин С – който има множество полезни функции в тялото. Това е така, защото те се бланшират, процес, който включва бързо попарване на зеленчуци във вряща вода или на пара и след това бързо охлаждане. 

Бланширането помага да се предотврати загубата на вкус и неприятното обезцветяване. Витамин С се разгражда при топлина. Но дали този загуба пък ни е чак толкова важна?

Проучване от 2015 г., изследващо задържането на витамини в осем различни плода и зеленчуци, не открива значителни разлики във витамин С между пресен и замразен спанак, моркови, грах и броколи. Установено е дори, че замразената царевица и зеленият фасул имат по-високи нива на витамин С от пресните си аналози, което авторите приписват на по-бързото разграждане в пресните зеленчуци.

Всеки зеленчук е по-добър от никакъв зеленчук

Според същото изследване, като цяло съдържанието на витамини в замразените зеленчуци е сравнимо – а понякога дори по-високо – от това в пресните. В голямата картина на нещата, обаче, каквито и да било разлики всъщност нямат значение. Никоя храна не е „по-добра“ от другата и всеки зеленчук е по-добър от никакъв зеленчук.

Зеленчуците са пълни с фибри, витамини и минерали. Ползите им са неизброими,  включително по-добро храносмилане, подкрепа за имунната система и повишена енергия. Така че, ако се затруднявате да избирате между прясно и замразено, изберете това, което е най-подходящо за вас – независимо дали изхождате от  финансова гледна точка, от удобство или просто, за да угодите на вкусовите си рецептори.
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.