
снимки: iStock
Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет тип 2 (T2D) с 21%, а млечният шоколад не само не показва подобни ползи, но носи и много вреди, сочи поредно проучване на екип от Harvard TH Chan School of Public Health, публикувано в The BMJ.
Съществуват множество изследвания за връзката между шоколада и T2D, но резултатите са противоречиви и малко проучвания правят разлика между подвидовете шоколад (тъмен срещу млечен).
Изследователите се опитали да запълнят тази празнина. В продължение на повече от 30 години 192 000 възрастни участници, които не са страдали от диабет в началото на наблюдението, съобщават за своите хранителни навици, включително употреба на шоколад, както и техния диабетен статус и телесно тегло. До края на периода на проучването почти 19 000 от всички участници съобщават, че са диагностицирани с T2D. От около 112 000, които са разказали подробно колко шоколад са изяли, близо 5000 са били диагностицирани с T2D.

Станало ясно, че участниците, които употребявали най-малко пет унции какъвто и да е вид шоколад на седмица, са имали 10% по-нисък риск от T2D в сравнение с тези, които никога не са го яли или са го правили рядко. Но при тези, които хапвали черен шоколад, имало 21% по-нисък риск от T2D. Ползи от млечния не били установени. Повишената му употреба се свързва с дългосрочно наддаване на тегло, възможен фактор за развитието на T2D.
„Бяхме изненадани от ясното разделение между влиянието на черния и млечния шоколад върху риска от диабет и дългосрочното управление на теглото“, каза пишат авторите на научната публикация.
„Въпреки че тъмният и млечният шоколад имат подобни нива на калории и наситени мазнини, изглежда, че изобилието от полифеноли в черния шоколад може да компенсира действието на наситените мазнини и захарта върху наддаването на тегло и диабета.“