Здраве

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар

Грейс не консумира и зърнени, и млечни продукти, както и преработена храна

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар
Всички знаят, че децата обичат захарта и вероятно много хора биха си задали въпроса: защо някой би искал да ги лиши от нещо, което толкова харесват? Сигурно си спомняте и за всички бонбони, шоколади и сладкиши, които сте изяли като малки. И си мислите: „Аз съм добре, така че със сигурност малко захар няма да навреди сериозно на никого”.

Ако се чудите дали наистина е възможно да отгледате дете, без то да консумира захар, представяме ви Грейс Купър - четиригодишно момиченце.Шан, майка на Грейс, казва, че когато дъщеря й стане достатъчно голяма, за да разбере какво харесва и какво не, това ще е нейно решение. А в момента Шан просто се опитва да създаде солидна основа за бъдещото здраве на детето си. Огромна част от бебешки храни на пазара в наши дни твърдят, че са органични, здравословни и 100% направени от плодове или зеленчуци. Но това не е точно така, смята Шан.

„Някои водещи бебешки храни са пълни с консерванти и преработена захар. Те са абсолютни нездравословни за бебета. Но винаги имаме избор и можем да приготвим храната на детето си у дома. Въпреки че отнема малко повече време и е по-скъпо, това е една прекрасна инвестиция в здравето му. Дъщеря ми ще започне да ходи на детски рождени дни и ще яде, каквото има там. Никога няма да отида при нея и да й кажа: „Не можеш да ядеш нищо на това парти, но ти опаковах малко брюкселско зеле, което да хапнеш вместо тортата“, казва Шан.
Дълги години Шан се бори с различни хранителни алергии. Тествала е върху себе си десетки хранителни режими. Така в един момент се отказва от млечните продукти, глутена и преработените храни. И забелязва, че здравето й се подобрява. Когато дъщеря й се ражда, тя решава този режим да бъде продължен от малката Грейс.Нейната диета напълно изключва захарта, зърнените и млечните продукти, както и всички преработени храни. Шан е убедена, че този режим на хранене е отговорен за силната имунна система на Грейс.„Тя си играе с деца с хрипове и кашлица. Досега е прекарала само една настинка. За дете на нейната възраст това е забележително, всички знаем колко често боледуват децата”, разказва Шан.

Майката вярва, че докато сме деца, се храним интуитивно, но когато достигнем зряла възраст, започваме да ядем емоционално – прибягваме до хладилника или шкафа с лакомства като бягство от всяка болка или тъга, която почувстваме. Тя иска да научи детето си да знае кои храни всъщност карат тялото да се чувства добре и кои не биха могли.Децата научават за здравето, диетите и храненето от своите родителите. И ако те не знаят много за тези теми, това ще направи по-трудно за детето да приеме здравословна диета и активен начин на живот. Зависи от родителите да бъдат информирани относно здравето и да предават това знание на децата си. По този начин можем да прекъснем цикъла на много болести.„Разговарях с лекар по този въпрос. Той спомена, че редица заболявания, които се считат за генетични, са всъщност наследствени само ако се следва същият модел на хранене и начин на живот, като този на родителите”, разказва Шан.

Разбира се, мнозина скептици са обезпокоени заради липсата на зърнени и бобови растения в хранителния режим на Грейс. Шан обаче смята, че след като премахва толкова много токсични храни и добавя здравословни блюда в диетата на дъщеря си, няма как това да е нещо лошо.

Разбира се, важно е всеки да направи своето проучване, така ще можете убедено и аргументирано да прецените какво е най-добро за вас и вашите деца.
Как да имаме силен имунитет Здраве

Как да имаме силен имунитет

Съвети за профилактика и лечение в грипния сезон

Яжте мазнини и отслабвайте! Здраве

Яжте мазнини и отслабвайте!

7 основни принципа на новите нисковъглехидратни режими

Стомасите ни не са кошчета за боклук! Здраве

Стомасите ни не са кошчета за боклук!

Ако не внасяме токсини в тялото си, грипът почти няма шанс да ни порази

Болките в тялото издават емоциите ни Здраве

Болките в тялото издават емоциите ни

9 вида болка, които са пряко свързани с вашите емоции

Как да се храним правилно по време на бременност? Здраве

Как да се храним правилно по време на бременност?

Ако ви влече към сладко, може да имате недостиг на цинк, селен или магнезий

Витамини за психично здраве Здраве

Витамини за психично здраве

Ортомолекулярната медицина може да добави 25 и повече години към живота ни

Как най-добре да се подготвим за бременност? Здраве

Как най-добре да се подготвим за бременност?

Няколко лесни стъпки ни гарантират, че сме направили всичко необходимо

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята Здраве

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята

Даваме пари за скъпи продукти, които са не само неефикасни, но може и да са опасни за здравето ни. Често решението се намира на една ръка разстояние

Forever young! Здраве

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват

Що е то нутриционист? Здраве

Що е то нутриционист?

Или към какъв специалист и кога да се обърнем? Професията нутриционист е сравнително нова за България – като цяло в световен мащаб се утвърждава едва през последните няколко години.

Черното злато на Поморие Здраве

Черното злато на Поморие

Калта лекува от дископатия до псориазис, пречиства организма и подмладява

Защо е важно да направим подготовка за бременността? Здраве

Защо е важно да направим подготовка за бременността?

Майчинството не започва дори с началото на бременността, а преди това

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол Здраве

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол

Според Световната здравна организация възрастните на бива да приемат повече от 6 г дневно

Оазис за полезно хранене Здраве

Оазис за полезно хранене

GREEN BASKET предлага пресни, вкусни и балансирани менюта, приготвени на място и с много любов

Опаковките на храните са опасни за здравето Здраве

Опаковките на храните са опасни за здравето

Свързват се с образуването на рак и болести на щитовидната жлеза