Здраве

Ария за арника

Натурална грижа за здрава кожа и спортен тонус

Ария за арника

Арниката е позната с лечебните си свойства още от XVI век, тогава индианските племена в Северна Америка приготвяли чай от корените ù, с който облекчавали болките в гърба. Растението се използвало широко и на другия край на света: в руската народна медицина, за външно лечение на рани, навяхвания и натъртвания.
Точно както коренището на арниката се намира под хумусния слой на пръстта, така и полезните вещества на растението проникват дълбоко в кожата, за да възстановят естествените жизнени процеси. Както арниката расте на „повредени“ участъци от земята, давайки сила на тревата да избуи, така и отново тя подпомага възстановителни процеси на кожата.

Коя е арника?

Най-често ще я видите на камениста почва, през зимата плетеницата от корени с дебелината на пръст е сгушена във влажния, органичен слой над почвата, там престояват и семенцата, за да израснат в зелени стръкчета и да подадат главички с топли жълти цветове към лятното слънце.
Ботаническото ù име е Arnica montana, това устойчиво растение предпочита поляни без много зеленина и с киселинна, декалцирана почва. Може да се намери както в низини, така и в зони с надмoрска височина до 2800 м.
Арниката е част от семейство сложноцветни, цъфти от май до август. Яркожълтите венчелистчета не са разположени симетрично и изглеждат разбъркани. Достига височина от 20 до 60 см, има твърди листа, покрити с косъмчета, и жилаво стъбло, което устоява на суровите планински ветрове.

Арника на
наша страна

Корените имат пикантен аромат и вкус. От тях, а понякога и от цялото растение се извлича благодатното етерично масло, което помага при травми.
В арниката са идентифицирани повече от 150 активни вещества. Екстрактът от нея намалява възпаления и отоци и поддържа естествените регенеративни процеси.
При наранена кожа тя възстановява нарушените метаболитни процеси и улеснява отстраняването на увредените клетки, за да може кожата да възвърне естествения си, здрав вид. Арниката намалява подуването и подобрява циркулацията на кръвта.
Ароматното растение се използва от векове за лечение на всякакви мускулни травми – контузии, прещипвания, разтежения и хематоми.
Фирма Weleda се гордее с масажното масло с арника, което най-точно пресъздава естественото ефикасно действие на растенията. Чистото масло от слънчоглед и зехтин, съчетани с екстракти от цветове на арника и брезови листа, ви дарява със здрава кожа и ви зарежда с енергия, така че да сте готови за спортуване. Дерматологично тестван, сертифицираният натурален продукт не съдържа изкуствени консерванти, оцветители и ароматизатори.Д-Р ФРАНК МЕЙЕР,
ЛЕКАР И СПЕЦИАЛИСТ ПО ХОЛИСТИЧНА МЕДИЦИНА:

Арниката
успокоява болката


Често срещани травми след спорт са схващанията и синините. Първите са резултат от внезапно, рязко претоварване на мускулите, сухожилията или връзките. Обикновено са много болезнени. Схващането може да увреди мускулната тъкан, причинявайки отоци. Синините или контузиите пък са резултат от външен удар. Арниката спомага за лечението на възпаления и отоци, което успокоява болката. Тези свойства се проявяват, когато арниката се прилага външно, например чрез масло или компрес. Weleda използва цялото растение, позовавайки се на принципите на антропософската медицина.
Масажното масло с арника на Weleda съдържа екстракт, който възстановява уморените и болезнени мускули. Сгрява, тонизира, енергизира. Стяга кожата, увеличава еластичността и подпомага клетъчното обновяване. Маслото може да се използва ежедневно както при домашни условия – препоръчва се нанасяне с движения в посока към сърцето, така и при професионален масажист.

Още: на www.weleda.bg
Оазис за полезно хранене Здраве

Оазис за полезно хранене

GREEN BASKET предлага пресни, вкусни и балансирани менюта, приготвени на място и с много любов

Опаковките на храните са опасни за здравето Здраве

Опаковките на храните са опасни за здравето

Свързват се с образуването на рак и болести на щитовидната жлеза

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия Здраве

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия

Дори час - два джижение седмично са достатъчни, за да поддържат психичното ни равновесие в баланс

Затлъстяваме по ген Здраве

Затлъстяваме по ген

Генът CREBRF насърчава трупането на мазнини

Защо диетите не работят? Здраве

Защо диетите не работят?

При лишаването от въглехидрати отслабваме, но после килограмите се връщат

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка? Здраве

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка?

Засяга множество процеси в тялото ни, включително нашия метаболизъм

Аюрведа тайните на 108-годишния йога Здраве

Аюрведа тайните на 108-годишния йога

Свами Дев Мурти дава 9-те си правила за здрав и дълъг живот

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция Здраве

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция

Дори хора с генетична предразположеност към болестта могат да намалят шансовете за появата й на половина, гледайки с оптимизъм към третата възраст

Вторият мозък Здраве

Вторият мозък

Всяко хранене има пряк ефект върху производството на химични сигнали в мозъка

Магазин за радост Здраве

Магазин за радост

Запознайте се с младите ентусиасти от Joy Day и разберете защо здравословно е равно на вкусно

Епидемията хашимото Здраве

Епидемията хашимото

Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната

От камила мляко Здраве

От камила мляко

Екзотичната напитка е силен имуностимулатор, съюзник в битката с диабета, ротавирусите и аутизма

Професионална грижа за зъбите Здраве

Професионална грижа за зъбите

SPLAT - иновативната марка продукти за орална хигиена с активни субстанции от природата

Как да съблечем рака Здраве

Как да съблечем рака

Нова теория за трофобластните клетки дава надежда за успешно лечение на онкологичните заболявания