Здраве

Ария за арника

Натурална грижа за здрава кожа и спортен тонус

Ария за арника

Арниката е позната с лечебните си свойства още от XVI век, тогава индианските племена в Северна Америка приготвяли чай от корените ù, с който облекчавали болките в гърба. Растението се използвало широко и на другия край на света: в руската народна медицина, за външно лечение на рани, навяхвания и натъртвания.
Точно както коренището на арниката се намира под хумусния слой на пръстта, така и полезните вещества на растението проникват дълбоко в кожата, за да възстановят естествените жизнени процеси. Както арниката расте на „повредени“ участъци от земята, давайки сила на тревата да избуи, така и отново тя подпомага възстановителни процеси на кожата.

Коя е арника?

Най-често ще я видите на камениста почва, през зимата плетеницата от корени с дебелината на пръст е сгушена във влажния, органичен слой над почвата, там престояват и семенцата, за да израснат в зелени стръкчета и да подадат главички с топли жълти цветове към лятното слънце.
Ботаническото ù име е Arnica montana, това устойчиво растение предпочита поляни без много зеленина и с киселинна, декалцирана почва. Може да се намери както в низини, така и в зони с надмoрска височина до 2800 м.
Арниката е част от семейство сложноцветни, цъфти от май до август. Яркожълтите венчелистчета не са разположени симетрично и изглеждат разбъркани. Достига височина от 20 до 60 см, има твърди листа, покрити с косъмчета, и жилаво стъбло, което устоява на суровите планински ветрове.

Арника на
наша страна

Корените имат пикантен аромат и вкус. От тях, а понякога и от цялото растение се извлича благодатното етерично масло, което помага при травми.
В арниката са идентифицирани повече от 150 активни вещества. Екстрактът от нея намалява възпаления и отоци и поддържа естествените регенеративни процеси.
При наранена кожа тя възстановява нарушените метаболитни процеси и улеснява отстраняването на увредените клетки, за да може кожата да възвърне естествения си, здрав вид. Арниката намалява подуването и подобрява циркулацията на кръвта.
Ароматното растение се използва от векове за лечение на всякакви мускулни травми – контузии, прещипвания, разтежения и хематоми.
Фирма Weleda се гордее с масажното масло с арника, което най-точно пресъздава естественото ефикасно действие на растенията. Чистото масло от слънчоглед и зехтин, съчетани с екстракти от цветове на арника и брезови листа, ви дарява със здрава кожа и ви зарежда с енергия, така че да сте готови за спортуване. Дерматологично тестван, сертифицираният натурален продукт не съдържа изкуствени консерванти, оцветители и ароматизатори.Д-Р ФРАНК МЕЙЕР,
ЛЕКАР И СПЕЦИАЛИСТ ПО ХОЛИСТИЧНА МЕДИЦИНА:

Арниката
успокоява болката


Често срещани травми след спорт са схващанията и синините. Първите са резултат от внезапно, рязко претоварване на мускулите, сухожилията или връзките. Обикновено са много болезнени. Схващането може да увреди мускулната тъкан, причинявайки отоци. Синините или контузиите пък са резултат от външен удар. Арниката спомага за лечението на възпаления и отоци, което успокоява болката. Тези свойства се проявяват, когато арниката се прилага външно, например чрез масло или компрес. Weleda използва цялото растение, позовавайки се на принципите на антропософската медицина.
Масажното масло с арника на Weleda съдържа екстракт, който възстановява уморените и болезнени мускули. Сгрява, тонизира, енергизира. Стяга кожата, увеличава еластичността и подпомага клетъчното обновяване. Маслото може да се използва ежедневно както при домашни условия – препоръчва се нанасяне с движения в посока към сърцето, така и при професионален масажист.

Още: на www.weleda.bg
Как да имаме силен имунитет Здраве

Как да имаме силен имунитет

Съвети за профилактика и лечение в грипния сезон

Яжте мазнини и отслабвайте! Здраве

Яжте мазнини и отслабвайте!

7 основни принципа на новите нисковъглехидратни режими

Стомасите ни не са кошчета за боклук! Здраве

Стомасите ни не са кошчета за боклук!

Ако не внасяме токсини в тялото си, грипът почти няма шанс да ни порази

Болките в тялото издават емоциите ни Здраве

Болките в тялото издават емоциите ни

9 вида болка, които са пряко свързани с вашите емоции

Как да се храним правилно по време на бременност? Здраве

Как да се храним правилно по време на бременност?

Ако ви влече към сладко, може да имате недостиг на цинк, селен или магнезий

Витамини за психично здраве Здраве

Витамини за психично здраве

Ортомолекулярната медицина може да добави 25 и повече години към живота ни

Как най-добре да се подготвим за бременност? Здраве

Как най-добре да се подготвим за бременност?

Няколко лесни стъпки ни гарантират, че сме направили всичко необходимо

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята Здраве

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята

Даваме пари за скъпи продукти, които са не само неефикасни, но може и да са опасни за здравето ни. Често решението се намира на една ръка разстояние

Forever young! Здраве

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват

Що е то нутриционист? Здраве

Що е то нутриционист?

Или към какъв специалист и кога да се обърнем? Професията нутриционист е сравнително нова за България – като цяло в световен мащаб се утвърждава едва през последните няколко години.

Черното злато на Поморие Здраве

Черното злато на Поморие

Калта лекува от дископатия до псориазис, пречиства организма и подмладява

Защо е важно да направим подготовка за бременността? Здраве

Защо е важно да направим подготовка за бременността?

Майчинството не започва дори с началото на бременността, а преди това

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол Здраве

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол

Според Световната здравна организация възрастните на бива да приемат повече от 6 г дневно

Оазис за полезно хранене Здраве

Оазис за полезно хранене

GREEN BASKET предлага пресни, вкусни и балансирани менюта, приготвени на място и с много любов

Опаковките на храните са опасни за здравето Здраве

Опаковките на храните са опасни за здравето

Свързват се с образуването на рак и болести на щитовидната жлеза