Здраве

От камила мляко

Екзотичната напитка е силен имуностимулатор, съюзник в битката с диабета, ротавирусите и аутизма

От камила мляко

Още от древността се знае за благотворното действие на камилското мляко. Лечебните му свойства са споменати за първи път в Корана, добре известни са били и на традиционните африкански лечители. То е доказано средство срещу диария, помощник в борбата с ротавирусите при кърмачета, силен имуностимулатор с антибактериално и противогъбично действие. Според научни изследвания дарът от близкоизточните чифтокопитни помага при диабет, тиреоидит на Хашимото, има положително въздействие при аутизъм.

МИЛИ
КАМИЛИ


Млякото на един от най-издръжливите бозайници е много сходно по състав с човешкото, разказва д-р Милена Коцева, позната ни от статията за норвежкото рибено масло (брой 7/2017). Днес д-р Коцева е първият вносител у нас и на камилския живителен еликсир. А това започва с една интересна история.
Преди 2 години към д-р Коцева се обърнала майката на дете с проблеми в развитието, която ù споделила колко положителна промяна настъпила след приема на сухо камилско мляко. Характерните за есенно-зимния период вирусни инфекции, които задължително засягали детето ù, този път не се появили. „Казах си, че това е плацебо, но после се зарових в темата и разбрах, че греша“ – разказва специалистката.
50-60% от децата с аутизъм са с намален имунитет, често при проблеми в развитието се наблюдава податливост към вируси, а това забавя цялостната терапия. Затова майката решила да пробва капсулите и резултатът бил впечатляващ, същото се случило и година по-късно.

ИМАШ
КАМИЛА...


Единствената в Европа ферма за камилско мляко е в Холандия. Там от 2006 г. се отглеждат едногърбите камили (camelus dromedarius). Д-р Коцева внася у нас капсулите „Витакамел“, създадени от тяхната продукция. „Причината това мляко да не е широко разпространено е в скъпото производство. Камилите дават мляко единствено в периода, когато имат малки, произвеждат 6 л дневно при 26 л за кравите. Във фермата в Холандия животните са 80 и само 1/3 от тях са в състояние да дават мляко“ – разказва Милена.
Друг проблем е, че продуктът има кратък срок на годност в течно състояние – 4 дни, затова най-често се приема под формата на капсули или на прах. Страните близо до Холандия получават доставки от прясно или замразено мляко, но това няма как да се случи у нас. За щастие, в сухото мляко са напълно съхранени полезните свойства.
Едно от основните неща, които различават камилското от останалите животински млека, е, че то е в пъти по-малко алергенно. Не съдържа характерния за кравето бета-лактоглобулин – протеина, основен виновник за алергия към кравето мляко.
Камилско мляко на прах се използва при бебетата именно заради много по-малкия риск от непоносимост. Според ФАО - организацията по прехрана и земеделие на ООН, то е едно от най-полезните за здравето млека.

Големият му арсенал от положителни свойства се дължи на биологично активните вещества: лизозим, лаkтоферин,  лактопероксидаза и пептидогликан разпознаващ белтък. Благодарение на тях се потиска растежът на патогенни бактерии, вируси и гъбички. Затова камилското мляко е помощник в борбата срещу ротавирусите, силно средство срещу диарията. „То е значително по-бедно на лактоза от кравето, има ниско съдържание на холестерол и високо на минерали – натрий, калий, желязо, мед, цинк и магнезий, както и на витамин C и B-групата. Съдържанието на важните за организма витамин В3 и гама-аминомаслена киселина е много по-високо, отколкото при останалите млека“ – допълва Милена.
При проучвания с животни е установено, че камилското мляко намалява вредата от металите алуминий и кадмий, спомагайки за изхвърлянето им от организма.
Любопитен факт е, че камилските антитела са уникални с това, че са изградени само от тежки вериги, за разлика от повечето животински и човешки антитела, съдържащи и леки. Това позволява голяма част от тях да преминават в млякото и да подсилват имунната система на този, който го пие.

СЛАДКО
МЛЯКО


С това ползите не свършват. Камилското мляко допринася за баланса на хормоните на щитовидната жлеза и това отново е свързано с антителата, които потискат тиреоидните. Медицината отдавна знае за този механизъм, но лечението по него е много скъпо и с тежки нежелани реакции. Ето защо на помощ идва камилското мляко. То подобрява състоянието на хора с диабет тип I и II. Съдържа инсулиноподобен белтък, обвит в малки липидни мехурчета, които пречат на стомашната киселина и храносмилателните ензими да го разградят. Така се пренася през чревната лигавица в кръвта. Високото съдържание на цинк пък улеснява действието на инсулина. Камилското мляко увеличава чувствителността на органите към инсулина и подобрява работата на панкреаса.
Проучвания при пациенти с диабет показват, че за две години нуждите им от хормона намаляват с 50%! В районите на Индия, където се употребява камилско мляко, заболяемостта от диабет е близка до нулата. А ние изпращаме тази едногърба история с поуката, че в пъстрия свят винаги има какво да ни изненада положително.

За поръчка на камилско сухо
мляко „Витакамел“
и въпроси към д-р Коцева:
www.homeostaza.bg,
contact@homeostaza.bg,
тел: 0884 625 972, 0887 931 515
Как да имаме силен имунитет Здраве

Как да имаме силен имунитет

Съвети за профилактика и лечение в грипния сезон

Яжте мазнини и отслабвайте! Здраве

Яжте мазнини и отслабвайте!

7 основни принципа на новите нисковъглехидратни режими

Стомасите ни не са кошчета за боклук! Здраве

Стомасите ни не са кошчета за боклук!

Ако не внасяме токсини в тялото си, грипът почти няма шанс да ни порази

Болките в тялото издават емоциите ни Здраве

Болките в тялото издават емоциите ни

9 вида болка, които са пряко свързани с вашите емоции

Как да се храним правилно по време на бременност? Здраве

Как да се храним правилно по време на бременност?

Ако ви влече към сладко, може да имате недостиг на цинк, селен или магнезий

Витамини за психично здраве Здраве

Витамини за психично здраве

Ортомолекулярната медицина може да добави 25 и повече години към живота ни

Как най-добре да се подготвим за бременност? Здраве

Как най-добре да се подготвим за бременност?

Няколко лесни стъпки ни гарантират, че сме направили всичко необходимо

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята Здраве

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята

Даваме пари за скъпи продукти, които са не само неефикасни, но може и да са опасни за здравето ни. Често решението се намира на една ръка разстояние

Forever young! Здраве

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват

Що е то нутриционист? Здраве

Що е то нутриционист?

Или към какъв специалист и кога да се обърнем? Професията нутриционист е сравнително нова за България – като цяло в световен мащаб се утвърждава едва през последните няколко години.

Черното злато на Поморие Здраве

Черното злато на Поморие

Калта лекува от дископатия до псориазис, пречиства организма и подмладява

Защо е важно да направим подготовка за бременността? Здраве

Защо е важно да направим подготовка за бременността?

Майчинството не започва дори с началото на бременността, а преди това

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол Здраве

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол

Според Световната здравна организация възрастните на бива да приемат повече от 6 г дневно

Оазис за полезно хранене Здраве

Оазис за полезно хранене

GREEN BASKET предлага пресни, вкусни и балансирани менюта, приготвени на място и с много любов

Опаковките на храните са опасни за здравето Здраве

Опаковките на храните са опасни за здравето

Свързват се с образуването на рак и болести на щитовидната жлеза