Здраве

От камила мляко

Екзотичната напитка е силен имуностимулатор, съюзник в битката с диабета, ротавирусите и аутизма

От камила мляко

Още от древността се знае за благотворното действие на камилското мляко. Лечебните му свойства са споменати за първи път в Корана, добре известни са били и на традиционните африкански лечители. То е доказано средство срещу диария, помощник в борбата с ротавирусите при кърмачета, силен имуностимулатор с антибактериално и противогъбично действие. Според научни изследвания дарът от близкоизточните чифтокопитни помага при диабет, тиреоидит на Хашимото, има положително въздействие при аутизъм.

МИЛИ
КАМИЛИ


Млякото на един от най-издръжливите бозайници е много сходно по състав с човешкото, разказва д-р Милена Коцева, позната ни от статията за норвежкото рибено масло (брой 7/2017). Днес д-р Коцева е първият вносител у нас и на камилския живителен еликсир. А това започва с една интересна история.
Преди 2 години към д-р Коцева се обърнала майката на дете с проблеми в развитието, която ù споделила колко положителна промяна настъпила след приема на сухо камилско мляко. Характерните за есенно-зимния период вирусни инфекции, които задължително засягали детето ù, този път не се появили. „Казах си, че това е плацебо, но после се зарових в темата и разбрах, че греша“ – разказва специалистката.
50-60% от децата с аутизъм са с намален имунитет, често при проблеми в развитието се наблюдава податливост към вируси, а това забавя цялостната терапия. Затова майката решила да пробва капсулите и резултатът бил впечатляващ, същото се случило и година по-късно.

ИМАШ
КАМИЛА...


Единствената в Европа ферма за камилско мляко е в Холандия. Там от 2006 г. се отглеждат едногърбите камили (camelus dromedarius). Д-р Коцева внася у нас капсулите „Витакамел“, създадени от тяхната продукция. „Причината това мляко да не е широко разпространено е в скъпото производство. Камилите дават мляко единствено в периода, когато имат малки, произвеждат 6 л дневно при 26 л за кравите. Във фермата в Холандия животните са 80 и само 1/3 от тях са в състояние да дават мляко“ – разказва Милена.
Друг проблем е, че продуктът има кратък срок на годност в течно състояние – 4 дни, затова най-често се приема под формата на капсули или на прах. Страните близо до Холандия получават доставки от прясно или замразено мляко, но това няма как да се случи у нас. За щастие, в сухото мляко са напълно съхранени полезните свойства.
Едно от основните неща, които различават камилското от останалите животински млека, е, че то е в пъти по-малко алергенно. Не съдържа характерния за кравето бета-лактоглобулин – протеина, основен виновник за алергия към кравето мляко.
Камилско мляко на прах се използва при бебетата именно заради много по-малкия риск от непоносимост. Според ФАО - организацията по прехрана и земеделие на ООН, то е едно от най-полезните за здравето млека.

Големият му арсенал от положителни свойства се дължи на биологично активните вещества: лизозим, лаkтоферин,  лактопероксидаза и пептидогликан разпознаващ белтък. Благодарение на тях се потиска растежът на патогенни бактерии, вируси и гъбички. Затова камилското мляко е помощник в борбата срещу ротавирусите, силно средство срещу диарията. „То е значително по-бедно на лактоза от кравето, има ниско съдържание на холестерол и високо на минерали – натрий, калий, желязо, мед, цинк и магнезий, както и на витамин C и B-групата. Съдържанието на важните за организма витамин В3 и гама-аминомаслена киселина е много по-високо, отколкото при останалите млека“ – допълва Милена.
При проучвания с животни е установено, че камилското мляко намалява вредата от металите алуминий и кадмий, спомагайки за изхвърлянето им от организма.
Любопитен факт е, че камилските антитела са уникални с това, че са изградени само от тежки вериги, за разлика от повечето животински и човешки антитела, съдържащи и леки. Това позволява голяма част от тях да преминават в млякото и да подсилват имунната система на този, който го пие.

СЛАДКО
МЛЯКО


С това ползите не свършват. Камилското мляко допринася за баланса на хормоните на щитовидната жлеза и това отново е свързано с антителата, които потискат тиреоидните. Медицината отдавна знае за този механизъм, но лечението по него е много скъпо и с тежки нежелани реакции. Ето защо на помощ идва камилското мляко. То подобрява състоянието на хора с диабет тип I и II. Съдържа инсулиноподобен белтък, обвит в малки липидни мехурчета, които пречат на стомашната киселина и храносмилателните ензими да го разградят. Така се пренася през чревната лигавица в кръвта. Високото съдържание на цинк пък улеснява действието на инсулина. Камилското мляко увеличава чувствителността на органите към инсулина и подобрява работата на панкреаса.
Проучвания при пациенти с диабет показват, че за две години нуждите им от хормона намаляват с 50%! В районите на Индия, където се употребява камилско мляко, заболяемостта от диабет е близка до нулата. А ние изпращаме тази едногърба история с поуката, че в пъстрия свят винаги има какво да ни изненада положително.

За поръчка на камилско сухо
мляко „Витакамел“
и въпроси към д-р Коцева:
www.homeostaza.bg,
contact@homeostaza.bg,
тел: 0884 625 972, 0887 931 515
Оазис за полезно хранене Здраве

Оазис за полезно хранене

GREEN BASKET предлага пресни, вкусни и балансирани менюта, приготвени на място и с много любов

Опаковките на храните са опасни за здравето Здраве

Опаковките на храните са опасни за здравето

Свързват се с образуването на рак и болести на щитовидната жлеза

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия Здраве

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия

Дори час - два джижение седмично са достатъчни, за да поддържат психичното ни равновесие в баланс

Затлъстяваме по ген Здраве

Затлъстяваме по ген

Генът CREBRF насърчава трупането на мазнини

Защо диетите не работят? Здраве

Защо диетите не работят?

При лишаването от въглехидрати отслабваме, но после килограмите се връщат

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка? Здраве

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка?

Засяга множество процеси в тялото ни, включително нашия метаболизъм

Аюрведа тайните на 108-годишния йога Здраве

Аюрведа тайните на 108-годишния йога

Свами Дев Мурти дава 9-те си правила за здрав и дълъг живот

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция Здраве

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция

Дори хора с генетична предразположеност към болестта могат да намалят шансовете за появата й на половина, гледайки с оптимизъм към третата възраст

Вторият мозък Здраве

Вторият мозък

Всяко хранене има пряк ефект върху производството на химични сигнали в мозъка

Магазин за радост Здраве

Магазин за радост

Запознайте се с младите ентусиасти от Joy Day и разберете защо здравословно е равно на вкусно

Ария за арника Здраве

Ария за арника

Натурална грижа за здрава кожа и спортен тонус

Епидемията хашимото Здраве

Епидемията хашимото

Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми Здраве

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Всяка шеста двойка се сблъсква с трудности в зачеването, сочат последните проучвания у нас

Професионална грижа за зъбите Здраве

Професионална грижа за зъбите

SPLAT - иновативната марка продукти за орална хигиена с активни субстанции от природата

Как да съблечем рака Здраве

Как да съблечем рака

Нова теория за трофобластните клетки дава надежда за успешно лечение на онкологичните заболявания