Подкрепете ни!
ЗдравеАлбина Фабиани / 05 септември 2018

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват

Снимка: Istock
Снимка: Istock
Открай време хората имаме едно съкровено желание: да удължим живота си и да поддържаме добро здраве. Прекарваме много време в проучване на причините за стареенето и търсим начини да останем млади. Но теориите защо остаряваме не са лесни за разбиране. Целта на тази статия е да представи просто научно обяснение, както и прост научен метод за обръщане на процеса на стареене без диета или физически упражнения.

НЕУСЕТНО ПОЧТИ

Остаряването е процес, който започва в момента на раждане, но става видим около 45-годишна възраст. Това е времето, когато започват да се появяват симптоми на диабет, артрит, хипертония, остеопороза, рак и други „дегенеративни“ заболявания. Това е така, защото с времето нивата на бикарбонати в кръвта намаляват и ако стигнем 90 години, бикарбонатите ще са с 18% по-малко.

Бикарбонатът е алкален буфер, който неутрализира киселинността на кръвта с цел нейното рН да се поддържа балансирано. Като цяло това води до елиминиране на киселинните отпадъци в човешкото тяло. Ракът например не може да се развива в алкални условия! Липсата на бикарбонат обаче означава киселинна среда, а тя създава предпоставки за размножаване на рака. Намаляването на бикарбонатите ограничава способността на кръвта да управлява киселинните отпадъци, произведени от най-различни метаболитни процеси в нашите клетки. Оптималното ниво на pH на кръвта е 7,365. За да оцелее, тялото умело преобразува, наред с други неща, неутрализираните течни киселини в твърди като холестерол, мастна киселина, пикочна киселина, фосфат, сулфат, урат и бъбречни камъни.

Когато тялото няма бикарбонат, кръвта не е в състояние да неутрализира такива отровни киселини като пикочната, фосфорната и сярната. За да го постигне, тялото ограбва калция (който е силно алкален) от костите, като с това поставя началото на заболявания като остеопороза например. Прието е, че намаляването на бикарбонатите и натрупването на киселини в нашето тяло е неизбежен резултат от стареенето. Но намаляването на бикарбонатите в кръвта не е резултат от стареенето, а е самата причина за стареенето. Когато намерим начини за попълване на бикарбонатите (както се зарежда батерия), няма да остаряваме като сега - преждевременно.

ХРАНА И ДИЕТА

Нека започнем с причините за намаляване на бикарбонатите и източниците на киселинност в кръвта и тялото. 

Смятаме, че диетите са свързани с доброто здраве, но не разбираме основните елементи на храната. Около 98% от нашите храни са съставени от въглерод, азот, водород и кислород. Това са енергийните елементи на храната. Те ни дават енергия, която изгаряме чрез кислорода. След изгарянето остават киселинни отпадъци като оцетна киселина, холестерол, млечна, мастна, въглеродна  и пикочна киселини, нитроокис и амоняк. Останалите 2% от храните се състоят от алкални и киселинни минерали като калий, натрий, калций, магнезий, желязо, сяра, хлор и йод. В зависимост от това кои минерали са преобладаващи, храната се възприема като алкална или киселинна. Но трябва да е ясно, че не съществува „алкална храна“, която не произвежда нетни киселинни отпадъци, 98% от храните произвеждат такива. Невъзможно е те да се неутрализират единствено с „алкална диета“. Това ще създаде само проблем с хранителна недостатъчност. Нито една диета – било то вегетарианска, веган, суровоядна, макробиотична или нисковъглехидратна - не добавя бикарбонати към кръвта. Те не могат да се набавят и с консумирането на сода бикарбонат, тъй като солната киселина на стомаха разгражда содата бикарбонат на вода, въглероден диоксид и натриева сол.
ФИЗИЧЕСКИ УПРАЖНЕНИЯ

Упражненията се смятат за основен фактор за подобряване на качеството на здравето. Те помагат да се изгарят калории и да се отделят киселинни отпадъци чрез изпотяване и тонизират тялото ни. Упражненията са полезни за здравето, да!… ако са в умерено количество. Идеята „без болка няма печалба“ може да причини повече вреда, отколкото полза. Прекалените упражнения могат да доведат до прекалено количество млечна киселина, която е резултат от недостатъчен кислород. При някои хора млечната киселина може да доведе до астма, причинена от физически упражнения (exerciseinduced asthma). По време на тренировка кръвното налягане може да се вдигне, водейки до риск от инсулт. При прекомерно физическо натоварване или разтегнати мускули хранителните вещества горят толкова бързо, че притокът на кръв не може да отстрани своевременно отпадъчните продукти. Това създава киселинен басейн, който запушва капилярите, предотвратявайки елиминирането на отпадъците. Няма упражнения, които да добавят бикарбонати към кръвния поток.

ЗАЩО ГУБИМ БИКАРБОНАТИ?

Алкалният буфер бикарбонат обикновено се свързва с алкални минерали - например калиев бикарбонат, натриев бикарбонат, калциев бикарбонат или магнезиев бикарбонат. Киселинният буфер въглеродна киселина е комбинация от вода и въглероден диоксид. Когато натриев хидроксид (алкален елемент) навлиза в кръвния поток, киселинният буфер реагира с него, за да понижи рН на кръвта. Обратно, когато хлороводородната киселина (киселинен елемент) навлиза в кръвния поток, алкалният буфер реагира с него, за да повиши рН на кръвта. Киселинният буфер става алкален буфер в един случай и алкалният буфер става киселинен буфер в другия. Те варират в зависимост от това кой елемент - алкален или киселинен - навлиза в кръвния поток. Това се случва, защото киселинните елементи, влизащи вкръвния поток, са повече от алкалните. Кръвта помага да се намали киселината през белите дробове чрез издишането на въглероден двуокис, както и през бъбреците чрез уриниране. Това е нашият начин на живот: диети, стресирано ежедневие, замърсена среда, храна и напитки, които предизвикват силна киселинност на кръвта, което на свой ред облага алкалния буфер. Силно киселинните безалкохолни напитки са най-големият враг на бикарбонатите, а ги даваме на децата си ежедневно. Тялото е с най-висока алкалност (и бикарбонати) в ранна детска възраст. Според изследвания то не губи бикарбонати до 45-годишна възраст.

След това, ако не презаредим кръвта си с бикарбонати, ако не можем да запазим тези, с които сме родени, ще остаряваме преждевременно и неелегантно, независимо какво правим. Това е загубена битка.

ДА ПРЕЗАРЕДИМ КРЪВТА

Ползите от алкалността се приемат не само от хомеопатични и холистични лекари, но и от все по-голям брой алопатични лекари. Повечето от тях не разбират как работи алкалността, особено когато става въпрос за човешкия стомах. Лекарите смятат, че стомашната киселина унищожава алкалността. Ето как се произвежда солната киселина:

ВОДА + ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД + НАТРИЕВА СОЛ = ХЛОРОВОДОРОДНА КИСЕЛИНА + НАТРИЕВ БИКАРБОНАТ

Стомахът не може да произвежда солна киселина, без да произвежда бикарбонати, обаче хлороводородната киселина влиза в стомаха, а натриевият бикарбонат отива в кръвния поток. Оттук математиката е лесна: колкото повече солна киселина в тялото, толкова повече бикарбонати влизат в кръвта!

КАКВО ДА ПРАВИМ:

• Започвайте деня с чаша вода, в която е разтворена лъжица ябълков оцет с майка (означава нефилтриран).
• 20 мин. преди всяко хранене изпивайте още една чаша с лъжица ябълков оцет.
• Приемайте минерализиращи алкални капки.
• Увеличете дозатата плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода.
• Пийте чист сок от краставици без други примеси.
• Приемайте 3 пъти в седмицата витаминерална формула на „Програма Нова Клетка“. Формулата е специфично създадена с цел подпомагане на описаните процеси и променя активните връзки на ДНК за 45 дни.


Още за „Нова клетка“:

www.programa-nova-kletka-bg.com


Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки Здраве

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки

Учени изследват дали може да се прилагат медикаменти за онкоболни за лечение на COVID-19

Защо е полезна чаша вода на гладно Здраве

Защо е полезна чаша вода на гладно

Бонусите са: подобравяне на метаболизма, здрави кожа и коса

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение Здраве

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение

Експерти-психолози с отворено писмо към своите колеги за проактивна работа със зависимите

Кой е открил първата ваксина Здраве

Кой е открил първата ваксина

Вариолацията на Екатерина Велика извършва Томас Димсдейл на 12 октомври 1768 г.

Да „се отърсиш” е новата йога! Здраве

Да „се отърсиш” е новата йога!

Можем ли да се отърсим от проблемите си чрез изтръскване на тялото, подобно на кучетата?

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция Здраве

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция

Предъвкването на миналото и страхът от бъдещето отлагат плаки в мозъка

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус Здраве

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус

Те притежават клетки, които са способни да подтикнат имунната система да се бори веднага

Успешен контрол върху апетита, теглото и кръвната захар с PGX®! Здраве

Успешен контрол върху апетита, теглото и кръвната захар с PGX®!

Щастието е наистина пълно, ако не са излишните килограми

Имунитетът и ... още нещо Здраве

Имунитетът и ... още нещо

Отслабването на имунната система е причина за появата на цистит. Как да се преборим с него?

САЩ ще натрупа милиони ваксини против COVID-19 преди официалното одобрение Здраве

САЩ ще натрупа милиони ваксини против COVID-19 преди официалното одобрение

Това лято започват тестовете върху десетки хиляди хора

Как едно руло от хавлия прави чудеса Здраве

Как едно руло от хавлия прави чудеса

Магическото упражнение на Фукуцудзи изправя гърбове и прибира кореми

Защо е такава мъгла във всичко, свързано с коронавируса Здраве

Защо е такава мъгла във всичко, свързано с коронавируса

Какви са причините учените да не са единни в позициите си за пандемията

Научният свят скептичен към ваксината на Moderna Здраве

Научният свят скептичен към ваксината на Moderna

Експерти: компанията не е показала никакви точни числа и изследвания, за да се каже, че резултатите са положителни

Китай отново прибегна до блокади заради зачестили случаи на Covid-19 Здраве

Китай отново прибегна до блокади заради зачестили случаи на Covid-19

Мерките се затегнаха в град от 700 000 жители, близо до руската граница

Учените спорят дали е добре училищата да отворят отново Здраве

Учените спорят дали е добре училищата да отворят отново

Няма общо становище дали децата с коронавирус са толкова заразни, колкото възрастните