Здраве

Опаковките на храните са опасни за здравето

Свързват се с образуването на рак и болести на щитовидната жлеза

Опаковките на храните са опасни за здравето
Бургери, пържени картофки, сандвичи и всички други храни, които спадат към категорията „фаст фууд”, стигат до нас в хартия или кутии, които предпазват от протичане на мазнина. Синтетичните химикали, използвани в опаковането, съхранението и преработката на хранителни продукти обаче, могат да бъдат вредни за човешкото здраве в дългосрочен план, предупреждават американски учени, цитирани от Journal of Epidemiology and Community Health. Това е така, защото повечето от тези вещества не са инертни и могат да проникнат в храната, която ядем.

Проучването е направено на база 400 проби от 27 различни заведения за бързо хранене в САЩ. От него става ясно, че близо половината от опаковъчната хартия и 20% от другите видове опаковки като кутии, съдържат флуор. Този химикал е маркер за наличие на други флуорни химикали, присъстващи в редица продукти като килими с покритие срещу петна, домакински съдове с незалепващи покрития и непромокаеми дрехи.

Те включват токсични вещества, като формалдехид. Според цитираните учени, веществото причинява рак, въпреки това обаче се използва законно в материалите за опаковане. Формалдехидът е широко разпространен, макар и в ниски дози, в пластмасови бутилки, използвани за газирани напитки и меламинови съдове. Учените не са открили конкретна вреда, която тези химикали известни като полифлуороалкилни субстанции, нанасят на човешкото здраве. Въпреки това обаче е тревожен фактът, че някои от тях се свързват с образуването на рак, болести на щитовидната жлеза, отслабване на имунната система, както и репродуктивни проблеми.

Forever young! Здраве

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват

Що е то нутриционист? Здраве

Що е то нутриционист?

Или към какъв специалист и кога да се обърнем? Професията нутриционист е сравнително нова за България – като цяло в световен мащаб се утвърждава едва през последните няколко години.

Черното злато на Поморие Здраве

Черното злато на Поморие

Калта лекува от дископатия до псориазис, пречиства организма и подмладява

Защо е важно да направим подготовка за бременността? Здраве

Защо е важно да направим подготовка за бременността?

Майчинството не започва дори с началото на бременността, а преди това

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол Здраве

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол

Според Световната здравна организация възрастните на бива да приемат повече от 6 г дневно

Оазис за полезно хранене Здраве

Оазис за полезно хранене

GREEN BASKET предлага пресни, вкусни и балансирани менюта, приготвени на място и с много любов

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия Здраве

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия

Дори час - два джижение седмично са достатъчни, за да поддържат психичното ни равновесие в баланс

Затлъстяваме по ген Здраве

Затлъстяваме по ген

Генът CREBRF насърчава трупането на мазнини

Защо диетите не работят? Здраве

Защо диетите не работят?

При лишаването от въглехидрати отслабваме, но после килограмите се връщат

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка? Здраве

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка?

Засяга множество процеси в тялото ни, включително нашия метаболизъм

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция Здраве

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция

Дори хора с генетична предразположеност към болестта могат да намалят шансовете за появата й на половина, гледайки с оптимизъм към третата възраст

Аюрведа тайните на 108-годишния йога Здраве

Аюрведа тайните на 108-годишния йога

Свами Дев Мурти дава 9-те си правила за здрав и дълъг живот

Вторият мозък Здраве

Вторият мозък

Всяко хранене има пряк ефект върху производството на химични сигнали в мозъка

Магазин за радост Здраве

Магазин за радост

Запознайте се с младите ентусиасти от Joy Day и разберете защо здравословно е равно на вкусно

Епидемията хашимото Здраве

Епидемията хашимото

Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната