Здраве

Черното злато на Поморие

Калта лекува от дископатия до псориазис, пречиства организма и подмладява

Черното злато на Поморие
Казват, хубавите неща са плод на случайности. Такава хубава случайност за мен беше срещата ми с лечебните кални бани в Поморие. Две приятелки, които от години ги посещават, ме поканиха да отида с тях. Това калолечение е добре известно и любопитството ми ме накара да приема. Заинтригувана бях още повече, когато разбрах колко е трудно да се добереш до карта за санаториум, където процедурите са под медицинско наблюдение. 

На първо число на месеца, когато се раздават картите, хората се редят цяла нощ на опашка. Правене на списъци, понякога отново и отново, неминуеми разправии на висок тон - това са само част от изпитанията, които трябва да преминете в опит да си осигурите заветната карта. Иначе официалният ред предвижда правенето на резервации да става по телефона или имейл, но този способ на практика не работи. 

Аз нямах карта, нито възможност да се сдобия с нея, вече бях пропуснала първото число на месеца, така че си наех квартира и още в 7 сутринта се наредих пред лекарския кабинет на санаториума, за да ми бъдат изписани кални процедури със свободно заплащане. Опашката беше внушителна, голяма част от чакащите бяха руски граждани. Персоналът беше учудващо любезен, което още повече подсили любопитството ми. Прегледът  от  много вежлива лекарка установи, че имам гръбначни изкривявания и деформации, така че напълно заслужено получих достъп до калния плаж на балнеолечебното заведение. 

ИЗВЪНЗЕМНИ

Първото посещение на въпросния плаж (ограден двор, постлан с пясък, до сградата на санаториума) ме шокира. В определения час около 30 жени по евин костюм се втурнаха  към  голямо каменно корито, пълно с гарваново черна кал, която миришеше ужасно неприятно. И като се започна едно мазане, от главата до краката, само очите оставаха да се белеят. За няколко минути дворът се изпълни с извънземни същества, при това видимо доволни от допира си с черното злато на Поморие. Разговорите, които се водеха, се въртяха около това колко са много ползите от тази процедура. Мнозина разказваха, че това им е 10-тата или 15 поредна година на посещение тук. Една жена разказваше как е превъзмогнала тежка дископатия само благодарение на калта и сега не пропускаше нито една година без това лечебно средство. Друга обясняваше как калните бани й помогнали срещу псориазис, трета се надяваше да си реши  гинекологични проблеми. 

ЕГИПЕТСКА БАНЯ

Ставаше ми все по-интересно. Съхнехме си като глинени статуи и разглеждахме рисунките по стените, където се мъдреха изображения на древни египтяни заедно с неразбираемо четмо, доказващо, че процедурата се базира на древна египетска технология за лечение и разкрасяване. Египетската кална баня се прави на открито, след слънчева баня, при което тялото се намазва със затоплена гъста кал (около 1 см) и се изчаква, докато маската изсъхне и се напука. След процедурата тялото се облива с морска вода или рапа (виж по-долу). Продължителността на цялата процедура е около 2 часа, като тя може да се изпълнява както с лиманна, така и с минерално-изворна кал. Този метод е особено подходящ за хора, страдащи от заболявания на нервната, сърдечно-съдовата и дихателната система.След като постояхме 20-30 минути като черни дяволчета, дойде ред и на топлите душове с луга, за да отмием калта и  възстановим предишния си вид. Самата луга играе не по-малка роля от калта в тази процедура, тя също има много положително въздействие върху организма. След лугата не бива са се използва сапун или шампоан, за да не се неутрализира действието на минералите.
Не можех да повярвам, че след калта, изплакната с луга, ще усещам кожата си така чиста и мека. С това усещане дойде и удоволствието от мазането с кал. След всяка такава процедура се гледах с по-голямо задоволство в огледалото, а тялото ми се усещаше леко и като че ли освободено от някаква тежест. Вече се влюбвах в Поморийските кални бани!

КАЛ И ХУМА

Влюбването ми премина в любов, когато открих, че можеш да се мажеш с тази забележителна кал не само в санаториума, а и край самото Поморийско езеро, откъдето тя се извлича. Taм има малки плажчета, където добри и находчиви поморийци вадят кал, като я прекарват през цедки, за да я почистят от камъчета и мидички. Само срещу 2 лева можеш да се намажеш с гъста черна кал като мармалад. Понякога се предлага и прясна хума, току-що извадена от езерото. Беше ми препоръчано лицето и косата да мажа с хума, а тялото да оставя на калта. Миенето от калта става в езерото, чиято вода се нарича „рапа“, защото е по-различна от водите в другите езера. Тази вода е не само солена, но и обогатена с много минерали благодарение на гнилостните процеси и утайки в езерото. С измиването движението на калта се затваря в един кръг - от езерото към човека и обратно. Миейки се в плитчините на езерото, може да се любуваш дори на малките рибки, плуващи край теб.
Аз лично много повече харесвам процедурите край езерото, където можеш да се наслаждаваш на красивата гледка на ширналото се като огледало езеро, обкичено с гъста тръстика. Можеш и да се загрееш допълнително на гранитния черен пясък и да си побъбриш и с други влюбени в това уникално място на нашето Черноморие. И тук разговорите се водят за свойствата на  чудната черна кал.

ПОДМЛАДЯВАНЕ

От един пенсионер, редовен посетител тук, научавам, че той все още играе футбол и тенис няколко пъти седмично, защото си поддържа колената с кални процедури. Друг пък бие път всяка събота и неделя от провинцията, като се надява да акумулира повече ценни минерали, които засилват кръвообращението. Именно той ми обяснява, че тайната на калолечението е не в това да си намажеш болното място като с мехлем, а тялото ти, поемайки ценните минерали, да почне по-добре да се оросява и стимулира, повишавайки метаболизма, което било същината на лечебния ефект. Също така се смята, че необходимият брой бани е най-малко 12, а осезаемият ефект се разбира чак след месец. Слушам и кимам, защото ми харесват изповедите на другите почитатели и особено твърденията, че калта подмладява и енергизира. Опитвам се също така да свържа казаното с обясненията на лекарите относно благоприятното въздействие на калта.

Според доктор Стефан Шишков (главен лекар на центъра за балнеотерапия „Анхиало“) калта в Поморийското езеро е лиманна и се различава по своя състав от други калнолечебни находища, каквито има в Италия, Франция, Испания, Япония и други страни.

СЯРА И ЖЕЛЯЗО

В нашата кал има високо съдържание на сяра и желязо. Неприятният мирис се дължи на сероводорода. Лиманната кал е мазна на допир и с алкално pH. Тя представлява еднородна пластична маса с висока топлоемкост и високо съдържание на биологично активни вещества и живи микроорганизми. Получена е като резултат от  въздействието на водата, която спомага акумулирането в продължение на хиляди години на полезни минерали, микроелементи и органични съставки.
Доктор Шишков отбелязва, че сярата има значение за всички движения, които се извършват в човешкия организъм. Тя обаче с годините се изчерпва и няма медикамент, с който може да се възстанови в тялото в нормалните й количества. Ето защо основният спектър на лечението с поморийска кал са заболяванията на опорно-двигателният апарат – всички артрозни заболявания, болки в кръста, остеоходроза (така наречените щипове).
Лечебната кал е природен продукт с разнообразен химичен състав и физико-химични свойства. Тя е с изразени противовъзпалителни, обезболяващи, имуностимулиращи свойства, подобрява кръвообращението, активизира обмяната на веществата и укрепва костната система. Положителното влияние на лечебната кал върху обмяната на веществата и тъканното хранене засилва регерацията на тъканите. С тези си положителни въздействия поморийската кал лекува болести на периферната нервна система – дископатии, плексити, периартрити, както и кожни заболявания. Не на последно място са и заболяванията на женската и мъжка полови системи, които също се поддават на лечение с калта. 

В своята статия „Кални бани“ Ирина Стефанова обяснява, че лечебната кал съдържа микрочастици, които проникват в кожата, оказвайки лек натиск върху тъканите. По този начин тя стимулира процесите на циркулация в клетката и активизира кръвообращението - особено благоприятни процеси, които подпомагат изхвърлянето на токсините и вредните вещества от организма. Паралелно с тези процеси кожата абсорбира биологично активни вещества и минерали, които "захранват" тялото, регенерират се мускулите и органите, подобрява се дейността на имунната, дихателната и сърдечно-съдовата система, възстановяват се всички процеси на организма.

Калта обаче е противопоказна: за сърдечно болни и за хора с високо кръвно налягане, за хора с разширени вени и с онкологични заболявания. При всички случаи, консултацията с лекар е за препоръчване.

РАФИ

Ето и малко история за това забележително място. Твърди се, че поморийското езеро се е образувало 740 година преди новата ера след голямо земетресение. В античните римски терми, а по късно и в хамамите (= турска баня), термалните кални бани са били атрактивен възстановителен ритуал за тялото и ума, за лечение на травми след битки, за релаксация и възстановяване на живителните сили на организма. През 1905 година доктор Петър Стоянов започва проучвания на поморийската кал, които изследвания водят до отварянето на първия калнолечебен център в Поморие.
 
В наши дни Рафи е един от стопаните на малко плажче. Това е една колоритна личност, която всички обичат. Той почиства плажа още рано напролет и цяло лято е там, за да предлага лечебна кал и хума. Година след година той все е на това място, затова и приятелите му са много, вече формирали малко общество, любители на калта.

След като се наприказваш с почти постоянния състав на плажа, може да извървиш десетина метра през дигата или пясъчната коса, която разделя езерото от морето и да продължиш да се наслаждаваш на Черното ни море. Е, не е ли това рай! Неслучайно 269 вида птици са избрали езерото като част от миграционния си път Via Pontika. Птиците винаги са знаели за благодатта на това езеро. Сега и аз се присъединих към тях, обещавайки си да долитам до него поне един път годишно.


Как да имаме силен имунитет Здраве

Как да имаме силен имунитет

Съвети за профилактика и лечение в грипния сезон

Яжте мазнини и отслабвайте! Здраве

Яжте мазнини и отслабвайте!

7 основни принципа на новите нисковъглехидратни режими

Стомасите ни не са кошчета за боклук! Здраве

Стомасите ни не са кошчета за боклук!

Ако не внасяме токсини в тялото си, грипът почти няма шанс да ни порази

Болките в тялото издават емоциите ни Здраве

Болките в тялото издават емоциите ни

9 вида болка, които са пряко свързани с вашите емоции

Как да се храним правилно по време на бременност? Здраве

Как да се храним правилно по време на бременност?

Ако ви влече към сладко, може да имате недостиг на цинк, селен или магнезий

Витамини за психично здраве Здраве

Витамини за психично здраве

Ортомолекулярната медицина може да добави 25 и повече години към живота ни

Как най-добре да се подготвим за бременност? Здраве

Как най-добре да се подготвим за бременност?

Няколко лесни стъпки ни гарантират, че сме направили всичко необходимо

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята Здраве

Имате суха кожа? Просто влезте в кухнята

Даваме пари за скъпи продукти, които са не само неефикасни, но може и да са опасни за здравето ни. Често решението се намира на една ръка разстояние

Forever young! Здраве

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват

Що е то нутриционист? Здраве

Що е то нутриционист?

Или към какъв специалист и кога да се обърнем? Професията нутриционист е сравнително нова за България – като цяло в световен мащаб се утвърждава едва през последните няколко години.

Защо е важно да направим подготовка за бременността? Здраве

Защо е важно да направим подготовка за бременността?

Майчинството не започва дори с началото на бременността, а преди това

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол Здраве

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол

Според Световната здравна организация възрастните на бива да приемат повече от 6 г дневно

Оазис за полезно хранене Здраве

Оазис за полезно хранене

GREEN BASKET предлага пресни, вкусни и балансирани менюта, приготвени на място и с много любов

Опаковките на храните са опасни за здравето Здраве

Опаковките на храните са опасни за здравето

Свързват се с образуването на рак и болести на щитовидната жлеза

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия Здраве

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия

Дори час - два джижение седмично са достатъчни, за да поддържат психичното ни равновесие в баланс