Здраве

Що е то нутриционист?

Или към какъв специалист и кога да се обърнем? Професията нутриционист е сравнително нова за България – като цяло в световен мащаб се утвърждава едва през последните няколко години.

Що е то нутриционист?
Професията нутриционист е сравнително нова за България – като цяло в световен мащаб се утвърждава едва през последните няколко години. С развитието на технологиите и повишаване нуждата от разширяване на познанието, както и с развитието на осъзнатостта на обществото, се появи и необходимостта от професионалисти, които могат да отсеят научно достоверната информация в областта на грижата за здравето. 

Всеки има достъп до интернет, в днешно време и всеки може да се нарече нутриционист, ако се чувства достатъчно подготвен и опитен да селектира знания и да ги споделя с обществото. Дали и как читателите и клиентите му са защитени от това да не бъдат подлъгани, ще разясним в края на статията, но нека преди това дефинираме някои понятия, които е добре да бъдат разбрани правилно. 

Нутрициология в буквален превод означава „наука за храненето“ (лат. nutricium хранене + гр. logos учение, наука) и като такава представлява комплексно понятие, включващо в себе си всички науки, свързани с храненето и хранителната индустрия. В рамките на нутрициологията съществуват различни направления, като по-големите са: диететика (лечебно хранене) и диетология (наука за здравословно хранене). Нутрициологията покрива и раздели като: психология на храненето, социология на храненето, икономика на храненето, химия на храните, физиология и биохимия на храненето, технология на храненето, хигиена на храненето и др. 

На теория, квалифицираният нутриционист е обучен в дълбочина във всички тези направления. На практика обаче, професията нутриционист обхваща още по-широко поле на познанието, притежавайки достъп до научно доказана информация, извън широката мрежа (литература, професионални форуми, конгреси и т.н.). Специфичното за повечето нутриционисти, за разлика от всяка стандартна професия, е, че те не се занимават с тази наука само теоретично. Нутриционистът е човек, който на практика живее съгласно знанията за правилното и здравословно хранене, прилагайки ги в своето ежедневие. От една страна той следва собствените си препоръки, а от друга представлява пример и вдъхновение за своите клиенти и читатели. Той представлява пример за подражание, тъй като с външния си вид и начин на живот, демонстрира резултата от придобитите познания, приложени на практика. В повечето случаи интересите и знанията на нутрициониста надхвърлят рамките на нутрициологията и подходът му към здравето на човека придобива по-холистичен характер. По-добрите програми за обучение на нутриционисти включват и правилно движение, дишане, редуване на двигателна активност и почивка, качествен сън, психосоматика (науката за психологичните причини за здравните проблеми), релаксиращи и медитативни техники и др. 

И така… Що е то нутриционист?

Нутриционист е квалифициран (дипломиран) специалист по правилно хранене, който познава в дълбочина както храните и физиологията на човека, така и всички науки, свързани с превенцията на здравето от холистична гледна точка. Нутриционистът споделя усвоената от него научна информация, предоставяйки достъпни знания с цел повишаване хранителната и здравната култура на обществото. За разлика от медицинските специалисти, той няма за цел да диагностицира или лекува, не отменя диагнози и не модифицира лечението, назначено от лекар. Нутриционистът е консултант по здравословен начин на живот. 

Кога да се обърнем към нутриционист?

Всеки, който желае да разшири своите знания относно правилното хранене, комбиниране на храните, въздействието на храните върху здравето, да оптимизира менюто за себе си и своето семейство, съобразно индивидуалните нужди или особености на начина на живот, може да се обърне към нутриционист. Подходящо е да потърсим този тип специалисти и при следните ситуации: подготовка за бременност, кърмене, възстановяване след раждане или лечение, при активно спортуване, живот под висок стрес, менопауза и други периоди от живота на човека, които не представляват медицинска диагноза. Нашият лекуващ лекар, по своя преценка, също може да ни насочи към нутриционист.  

Ако нутриционистът забележи признаци на заболяване или ако вече имате поставена диагноза, той е задължен да ви насочи към медицински специалист и да работи паралелно с вашия лекуващ лекар, съобразно лечението и особеностите на заболяването. 

Защитени ли сме от неквалифицирани специалисти?

Добрата новина е, че през септември 2018 г. беше създадено Сдружение на нутриционистите в България, което е професионална неправителствена организация, имаща за цел да селектира квалифицираните специалисти, като води регистър по примера на европейската и световна практика. В страните, където професията е по-популярна, се използват съкращения пред името на нутрициониста, показващи, че е регистриран и/или сертифициран. На 05.09.2018 г. сдружението внесе предложение към законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, с искане професията да бъде и законово регламентирана. 


Елена Терзиева, нутриционист 
тел. 0889901660
elena@elenaterzieva.com 
www.elenaterzieva.com
Forever young! Здраве

Forever young!

Остаряваме, защото бикарбонатите в кръвта ни намаляват

Черното злато на Поморие Здраве

Черното злато на Поморие

Калта лекува от дископатия до псориазис, пречиства организма и подмладява

Защо е важно да направим подготовка за бременността? Здраве

Защо е важно да направим подготовка за бременността?

Майчинството не започва дори с началото на бременността, а преди това

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол Здраве

Еднаква вреда при нисък и висок прием на сол

Според Световната здравна организация възрастните на бива да приемат повече от 6 г дневно

Оазис за полезно хранене Здраве

Оазис за полезно хранене

GREEN BASKET предлага пресни, вкусни и балансирани менюта, приготвени на място и с много любов

Опаковките на храните са опасни за здравето Здраве

Опаковките на храните са опасни за здравето

Свързват се с образуването на рак и болести на щитовидната жлеза

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия Здраве

Спортът – гарантирана превенция срещу депресия

Дори час - два джижение седмично са достатъчни, за да поддържат психичното ни равновесие в баланс

Затлъстяваме по ген Здраве

Затлъстяваме по ген

Генът CREBRF насърчава трупането на мазнини

Защо диетите не работят? Здраве

Защо диетите не работят?

При лишаването от въглехидрати отслабваме, но после килограмите се връщат

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка? Здраве

Как кофеинът се отразява на тялото и мозъка?

Засяга множество процеси в тялото ни, включително нашия метаболизъм

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция Здраве

Положителна нагласа към старостта намалява риска от деменция

Дори хора с генетична предразположеност към болестта могат да намалят шансовете за появата й на половина, гледайки с оптимизъм към третата възраст

Аюрведа тайните на 108-годишния йога Здраве

Аюрведа тайните на 108-годишния йога

Свами Дев Мурти дава 9-те си правила за здрав и дълъг живот

Вторият мозък Здраве

Вторият мозък

Всяко хранене има пряк ефект върху производството на химични сигнали в мозъка

Магазин за радост Здраве

Магазин за радост

Запознайте се с младите ентусиасти от Joy Day и разберете защо здравословно е равно на вкусно

Епидемията хашимото Здраве

Епидемията хашимото

Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната