ЗдравеПавлина Михайлова / 03 декември 2018

Лечение без ограничение

ВРЕМЕ E ЗА ТЕЛЕМЕДИЦИНАТА: Чичо доктор вече е само на един клик разстояние

Лечение без ограничение

Охлюв върху напечен от слънцето асфалт. Ако завали, ще се спаси. Също, ако някой го премести. Подобна е съдбата на онези, които не могат/не искат да станат част от общността на дигитално грамотните. Скоро просто ще бъдат изхвърлени от зоната си на комфорт. Според статистиката това са 44% от хората над 18 години в ЕС. Данните показват, че те имат нулеви или почти нулеви дигитални способности (това е  много повече от ползването на интернет и чат). Останалите 56% трябва да усвояваме плодовете на дигиталната революция. Не само за да останем на работа, но и търсейки начини да решим здравните си проблеми. Защото всеки рови в интернет, когато нещо го заболи, нали? И защото „да си пациент, е много трудно в която и страна да живееш“, както резюмира собствения си опит 34-годишната Мария Филипова, завършила магистратура по иновации в „Харвард“ и ръководител в глобална компания.

Минавайки през 15-месечно изпитание, тя създава свой метод за справяне със здравния си проблем. Идеята є пациентът да участва като равностоен партньор на здравния екип, който решава неговия проблем, не е нова. Новото е, че медиците трябва да слязат до неговото ниво и да го признаят за такъв.

Pause meditation предлага „релаксация на върха на пръстите“. Авторите са използвали тай чи за активиране на парасимпатиковата вегетативна нервна система.Pause meditation предлага „релаксация на върха на пръстите“. Авторите са използвали тай чи за активиране на парасимпатиковата вегетативна нервна система.


На десетото издание на УЕБИТ – Европа, което се проведе през юни в София, се оказа,  че не само Мария, а десетки иноватори по света мислят върху въпроса как да подобрят комуникацията между участниците от двете страни на бариерата – лекари и пациенти, – която става все по-трудна. Как да направят от тях един екип? С помощта на телемедицината, изкуствения интелект, алгоритми, приложения...  

ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ НЯМАТ ВРЕМЕ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА РЕПУТАЦИЯТА СИ

„Събрахме най-добрите лекари от три континента в topdoctors.com. Това са над 60 000 специалисти от САЩ, Европа и Латинска Америка. Можем да препоръчаме най-подходящия специалист за вашето заболяване или вие сам да си го изберете. След това - да си запазите час за преглед при него, да си обмените есемеси  или да направите видеоконсултация“, каза Омар Габеза от Барселона, дигитален маркетинг директор.  

Тогава пациентът за какво плаща?

„Единствено за консултациите онлайн – подчертава той. - Нашите проучвания показват, че 80-90% от хората си избират лекар според отзивите за него в интернет. А лекарите са толкова заети, че нямат време да се погрижат за своята репутация. Ние поемаме тази отговорност срещу месечна такса от всеки лекар, когото включваме в нашия списък.“

Сайтът е на 4 езика – италиански, испански, руски и английски. Има 20 млн. клика годишно и 500 000 запазени часа за преглед. 84% от диагнозите, поставени още на първия преглед, впоследствие се потвърждават. Неговото приложение за смартфон осигурява видео- и аудиоконсултация, запазване на час за преглед. То може да интерпретира съобщените симптоми, да преценява рисковете и да дава насоки за действие. В „мозъка“ му се съдържат милиони данни за широк спектър от заболявания. „Нашата мисия е да осигурим здравеопазване, достъпно за всеки човек на планетата“ – пише на сайта. Topdoctors.com си партнира с много популярния във Великобритания Babylon health.com, който свързва пациентите с техните лични лекари.

ГРЕШНА ДИАГНОЗА И ВТОРО МНЕНИЕ

Въпросът дали е правилна диагнозата ми занимава все повече хора и не защото жертвите на лекарските грешки стават повече, а защото хората все по-активно поемат отговорността за собственото си здраве. Известно е, че 12 милиона са амбулаторно болните в САЩ, които получават грешна диагноза. Годишно 100 000 души умират заради лекарска грешка.  
„Мнозина познават усещането, че диагнозата, която им е дадена, не е много точна. Или лекарствата, които са получили, не действат. Или операцията, която им е предложена, не е наложителна. И почват да търсят второ и трето мнение. Ние работим като посредник между пациента и специалиста, който може да даде мнение по настоящите изследвания или да назначи нови. Това може да стане онлайн, като пациентът представи изследванията си или с консултация наживо“, споделя неврологът Аруин Родригес, който работи в Англия и е създател на сайта за второ мнение – regentа healthcare.

ИЗКУСТВЕНИЯТ ИНТЕЛЕКТ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗА ВКЪЩИ

Поставянето на диагноза дистанционно става все по-обичаен етап от лечебния процес. Затова  групата Stanford Machine Learning Group, чиято мисия е да подобри живота на хората с помощта на изкуствения интелект, разработва алгоритъм, с който пневмония може да се диагностицира само по рентгенова снимка. А от пневмония в САЩ годишно умират 50 000 души, един милион са хоспитализираните. 

Понастоящем Chest X-rays е най-добрият метод за диагностициране на пневмония в света, смятат създателите му. Представлява 121-слойна конволюционна невронна мрежа, направена на базата на 100 000 фронтални рентгенови снимки на бял дроб, характерни за 14 болести. Любопитното е, че тестове, които сравняват диагностичните качества на водещи радиолози и Chest X-rays, са в полза на последния. 

Приложението D-eye пък е дигитален офталмоскоп, който прави снимка на ретината. Струва 400$ (а не 25 000$ като стационарния уред) и е с размери 6х2,5 см, за да може лесно да се прикрепи  към смартфон, таблет и пр. Снимката се изпраща на офталмолог, който поставя диагнозата. 

„Минимум 300 милиона души на планетата имат увредено зрение – 240 милиона от тях могат да бъдат диагностицирани и лекувани – тук и веднага“, коментира Джулио Галиацо, търговски асистент. Предстои създаването на облак, където всеки лекар – семеен, педиатър, геронтолог, диабетолог, офталмолог, купил приложението, може да изпраща снимката и съответно да получава обратно диагнозата. Последни проучвания показват, че по съдовете на ретината може да се прогнозира начална, все още безсимптомна деменция, защото те са огледало на мозъчните съдове, съобщи наскоро БиБиСи.

В СВЕТА НЕ ДОСТИГАТ 7 МЛН. ЛЕКАРИ!

Пет милиона деца под 5-годишна възраст умират годишно от пневмония. Много често добрите специалисти са концентрирани на едно място, затова цели 25% от населението на ЕС нямат адекватен достъп до спешна помощ.

И пак в Англия (здравната система на Острова изпитва най-тежкия дефицит на лекари в историята си!) българката Елина Найденова разработва платформата Feebris, която е насочена към децата и възрастните хора. Тя разказва: „Имаме малки устройства като дигитален стетоскоп, които хората могат да си купят и да използват вкъщи, или медицинска сестра да работи с тях по време на посещение. Тези устройства притежават сензори, които записват различни сигнали (сърдечна и дихателна дейност и т.н.) и ги прехвърлят директно към нашето мобилно приложение. С помощта на AI алгоритми вашият смартфон може да засече различни заболявания (например пневмония) или усложнения на хронични заболявания като астма. На практика хора без медицинско образование могат да извършват висококвалифициран труд. Например в Индия работим с жени от много бедни общности, които с тази технология  диагностицират пневмония и други спешни състояния при децата. Във Великобритания тази технология позволява регулярен мониторинг на хронични болести при възрастните. А според научни проучвания 24% от хоспитализациите при възрастните могат да бъдат избегнати, което ще доведе до спестяване на 1,4 млрд. паунда годишно.“


Българката Елина Найденова разработва платформата Feebris, която е насочена към децата и възрастните хора. Могат да се купят малки устройства като дигитален стетоскоп и да се използват вкъщи или медицинска сестра да работи с тях по време на посещение. Българката Елина Найденова разработва платформата Feebris, която е насочена към децата и възрастните хора. Могат да се купят малки устройства като дигитален стетоскоп и да се използват вкъщи или медицинска сестра да работи с тях по време на посещение.


Като създател на приложението Eлина е получила Наградата на децата за участието в мониторинг на 10 000 деца в Мумбай. 
 
ТЕЛЕМЕДИЦИНАТА – РОЖБА НА ДИГИТАЛНАТА РЕВОЛЮЦИЯ 

Въпреки че терминът е въведен преди повече от 40 години, телемедицината навлиза в нашето ежедневие отскоро, защото нейна майка е дигиталната революция. 

В България лекарите и в най-модерните болници работят с лист и химикал, но в Англия има един човек, който строи първата дигитална болница в Боливия. Наричат го футурист, иноватор, дори разрушител. 

Проф. Шафи Ахмед е колоректален хирург, който е обявен за най-добър обучител по хирургия в Англия. През 2014 г. той влезе в световните новини, защото с помощта на Google Glass 14 000 студенти и стажанти от 132 страни проследиха на живо как оперира. На 14 април 2016 г. представи първата операция във виртуална реалност, която беше наблюдавана от 55 000 души в 140 държави и достигна 4,5 милиона потребители на Twitter. 

Проф. Шафи Ахмед е обявен за най-добър обучител по хирургия в Англия. През 2014 г. той влезе в световните новини, защото с помощта на Google Glass 14 000 студенти и стажанти от 132 страни проследиха на живо как оперира.Проф. Шафи Ахмед е обявен за най-добър обучител по хирургия в Англия. През 2014 г. той влезе в световните новини, защото с помощта на Google Glass 14 000 студенти и стажанти от 132 страни проследиха на живо как оперира.


Неговите видеоклипове са гледани стотици хиляди пъти, затова той печели наградата за най-гледания хирург в човешката история. Идеята му да свърже медицината, глобалното образование и виртуалната реалност го стимулира да създаде две компании: Virtual Medics, която е водеща платформа за медицинско образование, и Medical Realties, която развива виртуална  платформа за хирургическо обучение, наречена Virtual Surgeon. Той е и главен медицински директор на Doc Health, приложение, осигуряващо 24-часов достъп до клинични грижи.

ДИГИТАЛНА БОЛНИЦА И ЛЕЧЕНИЕ ОНЛАЙН 

„Време е да предизвикаме догмата и традицията в медицината - споделя проф. Шафи Ахмед. – Медицината е твърде враждебно настроена към всякакъв род промени. Все още в нея се практикуват толкова посредствени неща“. 


Приложението D-eye е дигитален офталмоскоп, който прави снимка на ретината.Приложението D-eye е дигитален офталмоскоп, който прави снимка на ретината.

 
Какво мисли за телемедицината и липсата на личен контакт с лекаря? 

„Здравеопазването в света стана много скъпо, защото има повече възрастни хора, повече хронични болести, повече болести въобще, а парите са същите – за какво по-напред? Развитието на телемедицината е много важно, тъй като тя прави здравето по-достъпно и по-евтино. Личният контакт също е важен, не казвам, че не е ефективен, но е много скъп. Той е важен за някои болести като рак и диабет например. Но ако имате настинка или грип, наистина ли смятате, че трябва да посетите лекаря си? Не, нали?“ 

По света вече има дигитални болници. „Ако минете през Китай, ще видите страхотни болници, оборудвани с последните технологии, в Европа такава е болницата на Humanitas health group в Милано... Нашата болница в Боливия ще бъде модел на дигитална болница в Латинска Америка.

Впрочем до края на 2018 г. във Великобритания се очаква да заработи платформа на National Health System (Национална здравна система), която дава достъп на всеки пациент до здравното досие при личния му лекар, възможност да си запази час за преглед и да получава рецепти за хроничните си заболявания. Вече се практикува физиотерапия онлайн за пациенти с инсулт например. Само преди два месеца Тереза Мей обяви амбициозната цел на правителството – старт на индустрия около AI в системата на здравеопазването до края на 2018.

ДА ЖИВЕЕ ПРОФИЛАКТИКАТА!

Ясно е, че в бъдеще да бъдеш пациент, ще става все по-трудно. А не е ли най-добре да не се разболяваме? Как ще стане това, като в Европа 80% от средствата в здравеопазването отиват за лечение на хронични болести и само 3% - за профилактика?

Да живее профилактиката! Pause meditation предлага „релаксация на върха на пръстите“. Приложението струва само 2 долара. Авторите са използвали древната китайска техника тай чи за активиране на парасимпатиковата вегетативна нервна система – където и да си, за секунди можеш да постигнеш концентрация и релаксация, като бавно движиш пръста си по екрана на смартфона – така предизвикваш древния отговор Rest&Digest (почивай и храносмилай), обратен на Fight or flight (бий се или бягай), с който обикновено се реагира при силен стрес.

Времето на медицината такава, каквато я познаваме от векове, изтича. Без значение  дъвчем или бягаме. Защото чичо Доктор вече е само на една ръка разстояние.

Биохакинг за начинаещи Здраве

Биохакинг за начинаещи

Как лесно да се „хакнем", за да удължим живота си и да сме по-здрави

Как да не вдишаме всички микроби на света Здраве

Как да не вдишаме всички микроби на света

5 съвета как да избегнем заразата в нездравословна среда

Умори умората! Здраве

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото Здраве

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Александра Алексиева от тибетски център Monchara разкрива лечебната сила на Ку Ние масажа

Глад по часовник - що е то фастинг? Здраве

Глад по часовник - що е то фастинг?

Въздържането от храна през две трети от денонощието (фастинг) сваля килограми и лекува болести

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо Здраве

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо

Търкайте със сапун 30 секунди, а не 6 както е обичайното времетраене на процеса

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода! Здраве

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода!

Ако ползвате веднъж седмично химически препарати все едно пушите цигари

Какво не знаем за зъбите Здраве

Какво не знаем за зъбите

Д-р Атанасиос Куцюрубас обяснява как се мият зъбите, защо са опасни фасетите и дъвките, и каква е ползата от избелването

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн. Здраве

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн.

Наднормено тегло при малчуганите се бори не с диети, а с истинска храна и твърда любов

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки Здраве

Alka® Minerals зарежда организма с жизнено важни съставки

Добавката влияе добре на кожата, хрущялната тъкан, мускулите и подпомага имунната система

Пералнята е като тоалетната чиния Здраве

Пералнята е като тоалетната чиния

Влажните кърпи са рай за ешерихия коли

Англия влезе в най-голямата кампания за антигрипни ваксини Здраве

Англия влезе в най-голямата кампания за антигрипни ваксини

На поданиците на кралицата ще бъдат предложени 25 милиона безплатни ваксини

500 въпроса за здравето и храненето Здраве

500 въпроса за здравето и храненето

Съвети за добро здраве от нутрициониста Патрик Холфорд

Д-р Робърт Мелило: Всяко дете заслужава шанс за велик живот Здраве

Д-р Робърт Мелило: Всяко дете заслужава шанс за велик живот

Д-р Мелило е специалист по неврологични заболявания при деца

Отровната козметика Здраве

Отровната козметика

От 13 000 химикали, използвани в козметиката, само 10% са тествани за безопасност

Д-р Сонам Дордже: Астрологията влияе върху тибетската медицина Здраве

Д-р Сонам Дордже: Астрологията влияе върху тибетската медицина

Всеки трябва да намери своя си начин да поддържа тялото си в баланс, твърди терапевтът в тибетски център Мончара