Подкрепете ни!
ЗдравеСлави Славов / 08 януари 2019

12 съвета за оптимална имунна система

Как да запазим здравето и добрата си кондиция в рисковите зимни месеци

12 съвета за оптимална имунна система
Авторът Слави Славов е сертифициран нутриционист, специалист по лечебно хранене в Лечебен център Vita Rama. Завършил е магистратура по „Холистично здраве и лечение“ към University of Natural Health в САЩ.

Имунната система са всички органи, клетки и имунни тела, които служат на тялото да се защитава от агресията на микроорганизми и паразити; те частично допринасят и за неутрализирането на токсични химични субстанции, които впоследствие се изхвърлят през отделителните пътища на тялото.


Науката разкрива, че имунната система включва висока комплексна организация на жлези, бели кръвни телца, лимфоцити, антитела и продукти от полезната бактериална флора.
Те предпазват тялото от най- различни потенциални вредители, които се наричат антигени. Антигените могат да бъдат вируси, бактерии, несмлени протеини, минерални частици или токсични вещества. Отделно от антигените, друго предизвикателство за имунната система са емоционалният стрес и психичните травми, които карат тялото да произвежда вътрешни отрови, както и да реагира неадекватно на самите антигени. Имунната система се активира, когато в тялото се натрупат твърде много токсични субстанции - и тя е в пика си дотогава, докато не настъпи отново равновесие, или хомеостаза, в организма. Тя трябва да се разглежда като неотделима система от тялото, както и в симбиоза с околната среда.

Как да изградим здрав имунитет?

Необходим е цялостен (интегрален, холистичен) подход към здравето, който включва подходяща околна среда, природосъобразно хранене, движение, достатъчно почивка и емоционален баланс. Няма пряк път към здравето. Нито едно лекарство или добавка няма да ви излекува, ако нямате основните условия за здраве!

Всекидневно повечето от нас отслабват имунната си система чрез:
1. Неподходящи храни, които са трудно смилаеми и имат висок токсичен товар. Такива са месо, риба, яйца, големи количества млечни продукти, много мазнини, полуфабрикати, рафинирани храни и други.
2. Нарушен баланс между движението и почивката. Обездвижването, преумората и особено безсънието влияят подчертано негативно върху имунните механизми.
3. Неподходящи мисли и емоции като гняв, тревожност, тъга, страх и други. Те са резултат
както на различни стресиращи фактори във всекидневието, така и на неправилното отношение
към тях, а и на липсата на по-широка умствена и духовна перспектива.
Ето защо е необходима постоянна работа и цялостен подход, за да поддържаме имунното си здраве.

Съвети за здрава имунна система

Идеалната диета
Това са естествените храни за тялото, приготвени и комбинирани по здравословен начин. Те дават необходимите съставки (нутриенти) на организма и при това не носят голям токсичен товар при тяхното храносмилане и метаболизиране. Тези храни са всички цели: плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови храни, семена, ядки, маслини, авокадо, билки и подправки. Те са пълни с фибри; съдържат много минерали и витамини; имат лесно смилаеми протеини и не толкова сложно структурирани мазнини. Повечето от тях са с алкална насоченост и регулират така важния алкално-киселинен баланс в организма. Плодовете трябва да бъдат добре узрели и питателни. Винаги да се консумират като отделен прием; препоръчително е той да е сутрин за закуска или минимум 4 часа след основно хранене; да не се комбинират кисели със сладки плодове.
Зеленчуците да се консумират сурови като сокове и салати; готвени (на пара или варени).
Зърнените храни да се накисват за 10-12 часа и после да се сваряват.
Бобовите храни да се накисват за 24-48 часа, сваряват, след което да се промиват.
Семената и ядките да са сурови. За по-добро храносмилане да се накисват за 4-8 часа. Да не се консумират повече от 50-70 грама на ден.
Солта да е в умерени количества, не повече от 2-3 грама на ден.
Концентрираните мазнини като зехтин, олио, шарлан, кокосово масло и други не се препоръчват под никаква форма. При силно желание може да до- бавите накрая към ястието си малко сурово краве масло (около 5 грама).
Животинските продукти не се препоръчват. Но в някои периоди може да ги включите 1-2 пъти седмично, ако силно ви липсват. Като най-добри са кефир, суроватъчна извара, кисело мляко.

Чиста вода
Това значи с минимално количество примеси, повечето от които не са желателни. Такава е водата, придобита с обратна осмоза, която може да намерите във всеки супермаркет или да си направите сами чрез съответния уред. Тя се усвоява много добре и има разтварящ ефект върху различни токсични субстанции. Друг добър вариант е изворната вода.

Чист въздух
Колкото по-често имате достъп до чист въздух, толкова по-здраво ще става тялото ви. Ако живеете в градски условия, можете да си поставите различни уреди за пречистване на въздуха. Проветрявайте редовно вашите домове.

Адекватна почивка и добър сън
Когато в тялото няма баланс между почивка и работа, имунната система спада и тялото постепенно отслабва. Ако не се вземат мерки, неизбежни са токсичните кризи като чести настинки и други болести. Препоръчително е да се спи между 6 и 8 часа, като най-качествени за почивка са часовете преди полунощ.

Редовни упражнения
Изключително важен елемент за цялостното здраве. Може да се говори за хипокинетичната болест като „съвременна епидемия“, причинена от недостатъчно движение и упражнения. Такова безотговорно поведение към собственото тяло води до отслабване на защитните сили. Има няколко вида упражнения, които може да правите – умерени (като разходки, тай чи и други), кардио (като бързо ходене), силови (като натоварване с тежести) и разтягащи (като йога и каланетика). Ако не намирате време за разнообразни движения, препоръчително е да включите поне 2 пъти дневно няколкоминутни интензивни кардио упражнения.

Поддържане на емоционален баланс и добро психично здраве
Това означава да не се подлагаме на голям стрес, да не се гневим, да не обвиняваме другите и себе си, да не изпадаме в тревожност, тъга, страх и да не позволяваме на натрапчиви мисли да ни обземат. Може съзнателно да въздействате върху емоциите си, като изразявате себе си (независимо какво изпитвате), забелязвате позитивното в живота, наблягате на радостта, благодарността, любовта, спокойствието и други. Бъдете личен пример и създайте здравословна среда за общуване, като започнете от семейството и близките приятели.

Чистота
Чистотата е външна и вътрешна. Поддържането на външната чистота като хигиена на тялото (редовно къпане, миене на зъби и други), приличен външен вид (чисти дрехи и други) е важна, за да не привличаме външни бактерии и вируси, да поддържаме добро самочувствие и да будим приветливост в околните. А поддържането на чисти телесни течности и тъкани, освободени от токсини, е основа за вътрешната чистота, която е още по-важна. За целта трябва да се избягват токсичните храни и продукти като цигари, алкохол, наркотици, много кафе и други. Вътрешната чистота включва също начин на мислене и насоченост към духовна реализация.

Излагане на слънце
Човешкото тяло има нужда от слънчева светлина, която може да бъде приета през кожата и през очите. Тя е есенциална за нас, защото ни помага да образуваме витамин D. Той играе важна роля във вродения антимикробен отговор на имунната система. Дефицитът на витамин D е преобладаващ не само при хората със ставни проблеми, но и при хората с автоимунни заболявания. Тъй като през студените сезони е по-трудно набавянето му, на помощ идва витамин D. От средата на октомври е добре да се започне прием на витамин D3 като хранителна, от порядъка на 1000 IU (25 мкг) на ден. Така нашата имунна система няма да страда от този дефицит.

Подходящи температурни условия
Това означава да не се излагаме на голям студ или големи жеги. Винаги търсете нормална температура между 18 и 25 градуса. Ако е много студено или топло, поставяме тялото в режим „оцеляване“ и го подлагаме на стрес. Това активира имунен отговор, който може да ни е нужен за по-сериозни ситуации.

Подходящи хранителни добавки
Те са особено важни за хората, които живеят в градски условия и нямат достъп до чисти и богати на хранителни вещества продукти, както и за хора с различни генетични мутации, които намаляват усвояването на веществата или формират рискови звена в организма. Особено за зимния период добре е да се наблегне на различни зелени стръкове, водорасли (афа, хлорела, хавайска спирулина) и омега-3 от водорасли, пчелен прашец и млечице, хранителна мая, магнезий, цинк, селен, витамини (D3, B12, К2), подходящи микроминерали, пробиотици и конкретни имунорегулиращи билки според индивидуалните нужди.

Пречистване на организма
Чрез сокове, плодове, воден или сух пост - винаги постепенно и внимателно! Детоксикирането води до стимулиране и подобряване на ефективността на имунната система. Според лунния календар има 2 (по-рядко 3) дена в месеца – дните на екадаши, които са изключително благоприятни за пречистване на тялото, ума и душата. В тези дни се препоръчва пълно или частично въздържание от храна. Дните на екадаши за следващите 3 месеца след 8 декември 2018 г. са: декември (18-и), януари (1-и, 17-и, 31-и), февруари (16-и).

Време за медитация
В аюрведа и йога се приема, че физическото здраве е тясно свързано с умственото и душевното състояние. Например общата сила на тялото и имунната система зависят от оджас (жизнената енергия), която най-бързо се губи от психически безпокойства. А най-лесният начин да възстановим оджас е чрез духовна медитация. Мантра медитацията е много достъпен и могъщ метод, който има благоприятен ефект както за духовното ни израстване, така и за развиването на спокоен ум и здраво тяло.

Ако следвате тези насоки, вие ще живеете живот без болести и лекарства и със здрава имунна
система. Много често ние не оставяме тялото ни да си свърши работата и потискаме реалното
лечение с различни медикаменти. Пример за това е когато вдигнем висока температура, особено при децата. Не трябва да се заблуждаваме, че медикаментите за смъкване на температурата ще ни помогнат, дори напротив - те често допринасят да се влоши ситуацията, като свалят гарда на имунитета. Умерената треска не е опасна в повечето случаи и не е част от проблема, а е част от решаването му от имунната система. Температурата помага на тялото да се справи с инфекциите и бактериите. Известен факт е, че повишената температура повишава лимфоцитите за борба с инфекциите и особено CD8T клетките, които са по-ефективни срещу бактериите в топла среда. Ето защо човек трябва винаги да търси корена на здравословните проблеми - това е единственото и дългосрочно решение.

Ползата от холистичния подход
Предстоят няколко тежки зимни месеци и сега е моментът да повдигнете имунната си система – вашата най-добра защита. Един пълноценен начин да постигнете здраве и устойчив имунитет са здравословните програми на Лечебен център Vita Rama. Те предлагат пълния набор от холистичния подход, описан по-горе: консултации със специалисти по лечебно хранене, наблюдение и изготвяне на индивидуален режим; здравословно растително хранене; фитнес, плуване, йога упражнения и гимнастика; обучение и лекции за здравословен начин на живот; разходки и чист въздух от природата; техники за релаксация и медитация, както и зареждаща среда и общуване с позитивни хора.Людмила: Три години без настинки и грип!

През зимата по няколко пъти мина- вах през настинки и/или грип. Явно имунитетът ми не беше на необходимото ниво въпреки начина на хра- нене с растителни храни. Задържах и едни 3-4 килограма, които не можех да си обясня защо не мога да сваля. През лятото на 2015 г. се включих в програма „Здраве“ на Лечебен център Vita Rama и впечатленията ми бяха отлични - прекрасни специалисти, екип, отношение към гостите и разнообразна програма! От лекциите научих много за здравето и храненето. Заниманията с йога, другите видове гимнастика, както и разходките и танците вечер допринесоха за свалянето на тези 3-4 килограма в повече.
И най-важното - направих нужните корекции в моя хранителен режим под ръководството на специалистите по лечебно хранене Слави и Георги Славови. Имунитетът ми значително се подобри - вече 3 години не съм боледувала от настинки и грип, чувствам се много по-жизнена и енергична.
Няколко години подред посещавам „Вита Рама“ и мисля да не прекъсвам, защото те винаги се отзовават с много внимание и любов, постоянно научавам нещо ново и най-вече се зареждам и мотивирам да продължавам в пълно здраве за много години напред!

Мирослав Петров, 15 г.: Забравих астмата!

Допреди 5 г. боледувах всеки ден. Постоянно пиех антибиотици и често бях хоспитализиран, приемах много кортикостероиди за потискане на алергични пристъпи и лечение на астма! В един момент взех да се влошавам от тях, вместо да се подобрявам! Майка ми денонощно търсеше алтернативно холистично лечение. Намерихме „Вита Рама“! Никой дотогава не ми беше обръщал такова внимание.
Резултатите не бяха мигновени, но се натрупваха. По време на престоя си нямах кашлица и дишах спокойно и не проявих алергия към храната, която е много вкусна и разнообразна, има дори десерти! След престоя ни във „Вита Рама“ продължих със здравословния хранителен режим вкъщи. Състоянието ми се промени на 180 градуса! Преминах през много тежки кризи при своето изчистване, но без лекарства, с чиста растителна храна, с точните добавки и подкрепа от Слави подобрявах своята имунна система. Дните, през които не кашлях, нямах хрема и температура, ставаха все повече. Нощите, през които нямах астматичен пристъп, също ставаха все повече. Започнах да ходя на училище всеки ден, да спортувам. Започнах да ходя в гората, без да се притеснявам кой сезон е. Започнах да сбъдвам мечтите си!

Предстоящите зимни здравословни програми Vita Rama ще се проведат в Пампорово, хотел „Невястата“ от 5 януари до 9 февруари 2019 г. За повече информация: www.vitarama.bg

Статията е от бр. 12/2018 на Списание 8
Мистерия около дългия COVID Здраве

Мистерия около дългия COVID

30% от преболедувалите имат оплаквания 45 седмици след диагнозата

Тези деца не играят и им е трудно да се усмихват, те чакат нашата помощ Здраве

Тези деца не играят и им е трудно да се усмихват, те чакат нашата помощ

Петиция събира подписи за спешното изграждане на Национален център за детско здраве

Само 15 с положителен тест след масови прояви с 60 000 души в Англия Здраве

Само 15 с положителен тест след масови прояви с 60 000 души в Англия

FDA одобри лекарство против Covid-19 за спешна употреба. Професор: Не демонизирайте неваксинираните!

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота Здраве

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота

Превенция и лечение на симптомите с помощта на етерични масла

Отровни ли са дрехите ни? Здраве

Отровни ли са дрехите ни?

Шест опасни химикала, които могат да навредят сериозно на здравето ни

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер Здраве

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер

Американски лекари обясняват какво означава това

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря Здраве

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря

Пробиотични молекули помагат на клетките „воини" да разпознаят лесно „врага"

Пролетна детоксикация с ароматерапия Здраве

Пролетна детоксикация с ароматерапия

Практични съвети за пречистване на организма с етерични масла

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда Здраве

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда

Да се грижиш за природата не е само да изхвърляш отпадъците на правилното място

Защо грижата за кожата е важна? Здраве

Защо грижата за кожата е важна?

Превенцията на несъвършенства като фини линии и бръчки е по-лесна, отколкото борбата с тях

5-минутни микронавици за по-добро здраве Здраве

5-минутни микронавици за по-добро здраве

Изберете различно начало на деня си

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията Здраве

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията

Облечете се в червено и изпратете снимката си. Така ще изразите подкрепата си към хората с хемофилия.

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson Здраве

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson

Препоръчаха на американците да ползват ваксините на Moderna и на Pfizer

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве Здраве

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

34% са развили психиатрични или неврологични диагнози след шест месеца

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки! Здраве

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки!

Водата, заредена с GANS anti-virus, стартира в организма процеси на самоконтрол, саморегулация и самоизцеление

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“ Здраве

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“

Национална информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април