Подкрепете ни!
ЗдравеСтанислава Цветкова, Ганета Сагова / 14 май 2019

Микроармия с макрополза

Пробиотиците са микроорганизми, които подобряват чревната флора и не позволяват на патогените да ни разболяват

сем. Кондратенко
сем. Кондратенко
Материалът е публикуван в бр.2/2019.

Грипът е в своя пик, обявиха епидемия вече и в столицата. От 2 г. не бях се разболявала, но организмът ми поддаде. „Веднага вземай антибиотик, грипът води до пневмония“, ме посъветваха приятели. Но с антибиотиците, знаем, не трябва да се бърза. И аз избирам да си помогна с ПРОбиотици. (Пробиотик означава „за живота“, антибиотик - „против живота“.) 

МЕСЕЦ ПО-РАНО
 
Срещаме се с  Александър Кондратенко и семейството му, за да ни разкажат за полезните бактерии, които разнасят славата на България по цял свят, а докладите с полезните им качества стават все повече и по-обширни. Едва ли има по-подходящи водачи в света на полезните микроорганизми от сем. Кондратенко. Основоположник на семейната им фирма „Генезис лаборатории“ е инж. Мария Кондратенко. Именно тя е ученият, който през 1973 г. с екипа си създава закваските за промишленото производство на българското кисело мляко! Години по-късно нейните наследници правят друго важно откритие. За първи път те създават среда за развитие на уникален щам на Лактобацилус булгарикус - GLB 44. Тя е 100% растителна, 100% био, без алергени като лактоза, мляко, соя, глутен! Но да караме подред.

ИЗВОР НА ДЪЛГОЛЕТИЕ

На входа до стълбището на  лаборатории „Генезис“ ни гледа строго (от бюст паметник) д-р Стамен Григоров, откривателя на Лактобацилус булгарикус. През 1905 г. като асистент в Женевския университет той за пръв път описва микроорганизма, предизвикващ ферментацията на българското кисело мляко. Той е кръстен на родината му - България, години по-късно. През 1907 г. нобеловият лауреат Иля Мечников обяснява в труда си „Удължаване на живота“, че един от начините да живеем дълго е да приемаме Лактобацилус булгарикус. Пробиотиците, оказва се, са полезни за здравето ни в много аспекти. Те подобряват чревната флора и доминирайки, не позволяват на патогените да се закачат за червата, да се развиват, да произвеждат токсични вещества и да ни разболяват.

СЕМЕЙНА ТРАДИЦИЯ

Плахо пристъпваме в „Генезис лаборатории“, тъй като всичко блести от безупречна чистота. Домакините отказват да ни пуснат в производствения цех, за да не създаваме предпоставки за замърсяване на средата. Но пък заради нас са дошли две поколения наследници на инж. Мария Кондратенко - синът Александър със съпругата си Светлана и внучката Яна с мъжа си Атанас. Инж. Кондратенко е починала миналото лято на 90 г. Само споменаването на името є обаче изпълва атмосферата с уважение, любов и признателност. През 70-те години на миналия век инж. Кондратенко и екипът ù тръгват по селата за природни подкваси за кисело мляко. От тях те трябва да извлекат, да селектират, комбинират и да създадат закваска за промишлени цели, която обаче да е също толкова лечебна, колкото е природната. Задачата се оказва трудна. В подкваската има два микроорганизма - Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус, които живеят в хармония. Специалистите пречистват различни щамове и ги комбинират наново, но симбиозата между двете бактерии се губи. Следват хиляди  опити, докато успеят. Но резултатът е гениален! С получените закваски България започва да произвежда кисело мляко, което съдържа до края на срока си на годност живи здравословни микроорганизми, при това без да има каквито и да е консерванти, стабилизатори и други добавки. 

Благодарение на инж. Кондратенко България подписва договори за милиони за продажба на български закваски с Финландия и с Япония. Кондратенко създава и ръководи в продължение на 25 г. Националната лаборатория към някогашното предприятие „Млечна промишленост“.  Когато обаче Тодор Живков е свален от власт, я отстраняват от поста. Но както се казва - всяко зло за добро. 

ГЕНЕЗИС

Семейството є решава да рискува и да се захване с производството на закваски и пробиотици. Създават „Генезис“. Наемат помещения  и оборудване и започват с леофилизация на 2 л течен концентрат...  Днес само едно зареждане е с 500 л концентрат, хвали се снахата на Мария - Светлана. Тя е една от най-добрите ученички на Кондратенко, технолог в държавното предприятие. „При нея обучението беше като пъзел - не ти дава нищо наготово, иска от теб да мислиш, сам да подреждаш парчетата“, казва Светлана. 

А Мария работи с децата и внуците до сетния си дъх. „Беше удивителен човек. Правеше минимум по 20 курса между етажите в лабораторията, за да вземе проба, да направи нужните натривки. И отказваше да  помагаме“, разказва Атанас. „Когато беше на 80 г., летяхме с нея до Казахстан и от посолството не искаха да є издадат виза, да не є се случи нещо... А тя живя и работи още дълги години. Беше велика жена!“, спомня си синът є Александър. 
 
ПЕРФЕКТНИТЕ ПРОБИОТИЦИ 

Така три поколения вече носят славата на българските закваски и бактерии по света. 90% от продукцията на „Генезис“ се изнася: в ЕС, САЩ, Канада, Русия, Казахстан, Киргизстан, Япония... Наследили перфекционизма до педантичност на Мария Кондратенко, потомците є днес произвеждат отлични пробиотични добавки и закваски за млечни продукти. Какво означава това:

• Без ГМО! Продуктите са натурални, от природни източници. • Щамовете на „Генезис“ са изключително пречистени. След дълга и сложна селекция са подбрани само „най-силните воини“, които създават колонии от защитна армия в организма.  

• Лаборатории „Генезис“ не използват помощни вещества за слепване (при таблетиране) или за улесняване на капсулирането. „Продаваме само и единствено пробиотик! 100% пробиотик!“, обяснява въодушевено Атанас.

• Стриктен контрол - всеки месец лабораторията се проверява от българските контролни власти. Проверки правят и международни одитори заради техните партньори. „Генезис“ са лицензирани от FDА - Американската агенция за храните и лекарствата.

• Лаборатории „Генезис“ имат силна развойна дейност. Екипът им произвежда (за друга  силна международна марка) известния „Провиотик от българско кокиче“ (GLB 44). Всъщност само щамът е изолиран от цвят на българско кокиче. Провиотикът не се произвежда от кокичета, а в уникална среда, разработена от „Генезис“ - в биосок от зеленчуци (предимно моркови). И няма абсолютно никакви алергени!  
 
• През 2014 г. изследвания в Медицинския университет на Харвард доказват, че GLB 44 преборва Salmonella, Е.coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, L.Monocytogenes. Две години по-късно учените са убедени, че „Провиотик“ унищожава и бактерията, която предизвиква язва - Helicobacter pylori. Клинични резултати в университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, София, сочат 90% ефективност.
 
• И само за читателите на „8“ ще добавя нещо много важно  - в „Генезис“ се работи с уважение и любов към всички: потребители, партньори, колеги... „Успехът ни се дължи на традицията и на прекрасния ни екип!“, обича да повтаря Светлана...

ЛИЧЕН ОПИТ

Сега вероятно вече разбрахте защо избрах „Провиотик“ срещу грипа. Но не е само любовта... По-скоро личният пример. Сем. Кондратенко пият непрекъснато пробиотик и са пълни с истории  за здравословната му мощ. Атанас например залага единствено на пробиотици, когато настине. С тяхна помощ дори успял да се пребори и с високия си холестерол: „Преди около 7 месеца имах проблеми с холестерола. Започнах да приемам пробиотици, не съм променил начина си на хранене или ежедневния си режим. Но Лактобацилус булгарикус се справи успешно с лошия холестерол“.
ХИТЛЕР И БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛЯНИ

Бифидобактериите също са много полезен пробиотик, допълва го съпругата му Яна. Те живеят в стомашно-чревния тракт, но не само там - има ги и във влагалището, затова  бебета, родени по естествен начин, страдат по-малко от колики. Често бактерията се изолира от изпражнения на кърмачета. 

„Самият Хитлер е лекуван по този начин – с бактерии, които са изолирани от фекалиите на български селяни. Той е имал проблеми с корема. Знаело се е, че българите са здрави и дълголетни и се хранят предимно с кисело мляко, и немските учени започват да изолират от изпражнения на наши селяни микроорганизмите Лактобацилус булгарикус. Това се прави, защото през стомашно-чревния тракт преминават само най-издръжливите“, казва Александър, като цитира книгата на В. Кларк и М. Скот „Менюто на диктаторите: Ръководство за лошия вкус на тираните“...

След всичко споделено тук, вярвам, не се съмнявате как завърши и моята лична битка с грипа.

Защо някои хора никога не напълняват? Здраве

Защо някои хора никога не напълняват?

Наднорменото тегло не е генетично предопределено, но не се дължи непременно на липсата на самоконтрол

Мислим за Covid-19 по грешен начин Здраве

Мислим за Covid-19 по грешен начин

Подобно на пожар, вирусът безмилостно търси гориво, опустошавайки някои области, докато щади други

4000 души на концерт ще експериментират с коронавируса Здраве

4000 души на концерт ще експериментират с коронавируса

Учените ще наблюдават феновете на Тим Бендзко в реално време и ще разработят три сценария

НАД+ Помощник срещу зависимостите Здраве

НАД+ Помощник срещу зависимостите

НАД+ изчиства тялото и психиката, вдига имунитета, дава сила, спира паникатаките, дори изглажда бръчките

Обнадеждаващи резултати от ваксината против коронавируса от Оксфорд Здраве

Обнадеждаващи резултати от ваксината против коронавируса от Оксфорд

Компанията производител е подписала споразумения с много правителства за доставка, ако тя се окаже ефективна

Пушене, пиене и развод са най-опасните смъртни рискове Здраве

Пушене, пиене и развод са най-опасните смъртни рискове

Учени определиха 57 социални и поведенчески фактора, които съкращават живота

40% от хората с COVID-19 не показват симптоми Здраве

40% от хората с COVID-19 не показват симптоми

75% от безсимптомните разнасят заразата, сочат данни на CDC

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене Здраве

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене

Имунните клетки с възрастта стават свръхактивни, кортизонът и кортизолът намаляват

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки Здраве

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки

Учени изследват дали може да се прилагат медикаменти за онкоболни за лечение на COVID-19

Защо е полезна чаша вода на гладно Здраве

Защо е полезна чаша вода на гладно

Бонусите са: подобравяне на метаболизма, здрави кожа и коса

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение Здраве

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение

Експерти-психолози с отворено писмо към своите колеги за проактивна работа със зависимите

Кой е открил първата ваксина Здраве

Кой е открил първата ваксина

Вариолацията на Екатерина Велика извършва Томас Димсдейл на 12 октомври 1768 г.

Да „се отърсиш” е новата йога! Здраве

Да „се отърсиш” е новата йога!

Можем ли да се отърсим от проблемите си чрез изтръскване на тялото, подобно на кучетата?

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция Здраве

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция

Предъвкването на миналото и страхът от бъдещето отлагат плаки в мозъка

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус Здраве

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус

Те притежават клетки, които са способни да подтикнат имунната система да се бори веднага