Подкрепете ни!
Здраве20 септември 2019

Д-р Сонам Дордже: Астрологията влияе върху тибетската медицина

Всеки трябва да намери своя си начин да поддържа тялото си в баланс, твърди терапевтът в тибетски център Мончара

Д-р Сонам Дордже: Астрологията влияе върху тибетската медицина
Д-р Сонам Дордже е роден през 1972 г. в Северна Индия. Завършил е Тибетския медицински институт „Чагпори“ в щата Даржелинг. През първите пет години изучава теория на тибетската медицина. Две години специализира фармакология – изготвяне на тибетски лекове, както и пулсова диагностика при големия тибетски лекар и будистки учител Трогауа Ринпоче. След завършване на обучението става преподавател в Медицинския институт. Усъвършенства знанията си в клиниката на д-р Долкар в Делхи, един от личните лекари на Н.Св. Далай Лама.

В момента Д-р Сонам Дордже е терапевт в Традиционен Тибетски център „Мончара“

Кажете ни нещо за традициите в тибетската медицина и каква е основната разлика, в сравнение с другите алтернативни методи за лечение?
Традиционната тибетска медицина, още позната като Соуа Ригпа (Науката за лечение), има повече от 2500 годишна история и практика. Тази система включва пулсова и урино-диагностика, подходяща диета и начин на живот, билкови таблетки и различни външни процедури като тибетския Ку Ние масаж за лечение на различни болести. Тибетската медицина е изключително пълна система, която интегрира редица методи – от храната и билколечението до масажите, йога и медитация.

Основната разлика в сравнение с другите алтернативни методи за лечение, е че тя е базирана на Любовта и Състраданието, диалога и грижата за пациента, отделяйки му възможно повече време. Тибетската медицина дава наставления как да създадем здраво тяло..

Какво означава холистична медицина и можем ли да кажем, че тибетската медицина е такава?
Холистичната медицина е форма на лечение, която разглежда човешкото тяло като съвкупност от физика, ум, дух и емоции. На емоционално ниво имаме 2 фактора – външни и вътрешни. Външните не можем да контролираме (когато се случи нещо внезапно, без предупреждение), но вътрешният емоционален мир е важен и затова трябва да тренираме ума си, да сме отпуснати, спокойни и да не ставаме твърде емоционални, когато търсим решение на някакъв проблем.

В момента, в който постигнем вътрешен, душевен мир, тялото и умът ни ще страдат рядко от болести. В този смисъл можем да кажем, че тибетската медицина има холистичен подход, тъй като работи в двете посоки – създаване и поддържане на здраво тяло и ум.  

Защо избрахте да изучавате тибетска медицина?
Когато бях малък, винаги исках да помагам на хората. Предполагам, че съм имал повече Любов и Състрадание в сърцето си. Когато пораснах, разговаряйки с моя по-голям брат, решихме, че е най-добре да уча Тибетска Медицина, тъй като по този начин мога да помагам на хората, които страдат физически и психически. Всъщност семейството ми са бежанци от Тибет в Индия и за нас е много важно да пазим нашите тибетски традиции. Изучаването на тибетска медицина е важна част от тези традиции.Кажете ни повече за обучението по Тибетска медицина. Какво учите, колко дълго е обучението? Имате ли досег до конвенционалната медицина? Смятате ли, че е важно за един Тибетски доктор да бъде лекар по конвенционална медицина, за да бъде добър?
Тибетската медицина е много, много дълбоко познание и не може да бъде разбрана лесно. Тя се преподава повече от 2500 години. В процеса на обучение се изучават четири тантри (Основните учебници), в които е описана подробно пулсовата диагностика, диагностиката по урина, начина на живот, храненето, билколечението, нозологията както и външните процедури. Тибетската медицина е дълбоко свързана с будистката философия и психология, така че ние изучаваме и практикуваме будистките принципи. Обучението ни трае 5 години, като познанията са основно теоретични, след което следват 2 години практика. Освен това имаме и курсове по конвенционална медицина, които ни дават възможност да станем още по-добри в това, което правим.  

Казвате, че връзката между астрологията и медицината е нестандартна. Бихте ли ни казали повече за това?
Да, астрологията има влияние върху тибетската медицина. Тя може много да помогне за разкриване на психологията на индивида и да помогне при психически проблеми. Медицината по-често борави с 5-те елемента, които определят конституцията на човек, както и връзките между елементите и органите (елементите в тибетската медицина са етер, въздух, огън, вода и земя). Чрез астрологията също можем да проверим преобладаващите за човека елементи и да му помогнем да постигне баланс, чрез астрологически калкулации (елементите в астрологията са дърво, огън, вода, земя, метал).

Например ако проверявам пулса на някой човек и открия, че пулсът на черния дроб е слаб или неблагоприятен, тогава могат да се направят астрологически изчисления и да се види елементът „дърво“, тъй като в тази система черният дроб е елемент дърво, докато в медицината този орган е свързан с огъня. По този начин има много взаимовръзки между медицината и астрологията. Според традиционните будистки вярвания има и една цяла група болести (над 100), които се причиняват от духове. Тук астрологията има важна роля да определи какъв дух е причинил болестта, тъй като симптомите и лечението при тях варират.Какъв е процесът на приготвяне на тибетските билки? Има ли значение кога са събрани те и кой ги събира?
Първо бих искал да поясня, че има различни форми, под които могат да се изготвят тибетските билки, а именно:
  1. Отвара (тиб. Thang)
  2. Прах
  3. Таблетки
  4. Медицинска паста
  5. Медицинско масло
  6. Медицински прах
  7. Концентриран разтвор (тиб. Khan-dra)
  8. Медицинско вино
  9. Скъпоценни таблетки
Най-добрият сезон за събирането на билките е юли-август. Билките най-често се събират от студенти, заедно с техния учител и в същото време студентите се учат да определят билките. По-късно, когато билките са готови, се канят монаси, които изпълняват няколко дни мантри, с цел да заредят билките с по-здравословна енергия.

Предписвате ли различни билки на различни хора, които страдат от едно и също заболяване?
Да, както вече подчертахме, в Тибетската медицина всеки човек се разглежда индивидуално и предписването на определени билки зависи от причините, които са предизвикали дисбаланса в тялото и ума.

Тибетската медицина е основно превантивна. Ние смятаме, че един лекар е добър, ако има много пациенти. Но изглежда в Тибет е различно – колкото по-малко пациенти има един доктор, това означава, че той е могъл да предпази повече хора от болести – така ли е?
Тибетската медицина нормално възвръща баланса в тялото ни. Бихме могли да кажем, че ако имаш много пациенти, означава, че не помагаш много. Но от друга страна в днешно време животът е много по-стресиращ и е важно да предотвратим т.нар. „burnout“. Така че е хубаво когато повече хора се опитват да се справят със стреса в ежедневието си своевременно.


Защо дойдохте в България? Има ли много различия по отношение на философията и начина на живот между тибетците и българите?
През 2001 Доктор Долкар, която оглавява център за Тибетска медицина в Делхи, търсеше тибетски доктор, който да дойде в България и така дойдох тук за първи път. Също така вероятно кармично съм свързан с тази страна. Много мои колеги са идвали тук, но само аз останах за постоянно.
Относно разликите – мисля че, хората са еднакви в целия свят и всички ние искаме едни и същи неща от живота. Но ние все още изучаваме будистката философия в дома и училище и от съвсем ранна възраст сме учени на търпение, състрадание, спокойствие и приемане на това, което ни се случва в живота. Това, което виждам тук е, че хората имат проблем с търпението в различни ситуации и трудност с приемането на негативните събития, които ги съпътстват.

Защо избрахте да живеете тук?
Като цяло българите са добри и приятелски настроени. Имам много приятели тук. Свикнал съм с времето, храната и климата. Също така знам как да пътувам с градския транспорт. Хахаха… сега съм местен човек… И най-важното е, че съм женен за българка. Всичко това ме кара да се чувствам добре тук.

Смятате ли, че българите ще имат полза от билки, които растат в различна географска територия?
Разбира се, аз вече съм го видял тук. В традиционната тибетска медицина ние не използваме един единствен компонент в отделните билкови таблетки, а те са комбинация от добре балансирана билкова формула, съдържаща минимум 3 билки. В т.нар. „скъпоценни формули“ се съдържат над 100 различни билки. Някои от тези билки растат и се използват масово, и тук в България.
Например черният пипер – ние го считаме за много гореща, остра и груба подправка и ако го консумирате в по-големи количества, той ще повлияе върху храносмилателната система и тракт също. Всичко това е описано в една от тантрите, по които се учи Тибетска медицина.

Кажете ни какво означава здравословен начин на живот?
Да бъдем щастливи там където сме, да можем да приемем всичко, което ни се случва в живота и да му се наслаждаваме. Здрави сме, когато можем да поддържаме баланс в тялото и ума си.  Както Далай Лама ни учи, трудните хора и ситуации са най-добрите учители, чрез които развиваме състрадание и любов към себе си и другите. Когато излекувате ума си, ще излекувате и живота си.

И последно, но не на последно място – вярвате ли в методите на тибетската медицина и какво лично вие прилагате в ежедневието си? Какво бихте казали на хората, които са скептични?
Разбира се, че вярвам в Тибетската медицина, лекувам и себе си и семейството си по този начин. В ежедневието си се опитвам да бъда състрадателен и да си създавам някакви малки щастливи моменти. Предпочитам готвената храна и избягвам храненето късно вечер. Пия отвара от джинджифил почти всеки ден.

Всеки един човек трябва да намери неговия начин да поддържа тялото си в баланс. Също така може да бъде и скептичен към определен вид лечение. За да си помогне човек, той трябва да работи с ума си, а също така и да се познава, да оцени какво е това, което му помага и какво не. Няма универсално лечение,

в крайна сметка е важно, човек да се чувства добре и да е здрав. Хубаво е хората да знаят повече за лечението, което си избират, защото познанието ги мотивира да предприемат действия и активно да участват в лечението, а само така се получава добър резултат.
Таши Делек на всички. Пожелавам добро здраве и нека всички живи същества да се освободят от страдание.

Още по темата:

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене Здраве

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене

Имунните клетки с възрастта стават свръхактивни, кортизонът и кортизолът намаляват

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки Здраве

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки

Учени изследват дали може да се прилагат медикаменти за онкоболни за лечение на COVID-19

Защо е полезна чаша вода на гладно Здраве

Защо е полезна чаша вода на гладно

Бонусите са: подобравяне на метаболизма, здрави кожа и коса

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение Здраве

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение

Експерти-психолози с отворено писмо към своите колеги за проактивна работа със зависимите

Кой е открил първата ваксина Здраве

Кой е открил първата ваксина

Вариолацията на Екатерина Велика извършва Томас Димсдейл на 12 октомври 1768 г.

Да „се отърсиш” е новата йога! Здраве

Да „се отърсиш” е новата йога!

Можем ли да се отърсим от проблемите си чрез изтръскване на тялото, подобно на кучетата?

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция Здраве

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция

Предъвкването на миналото и страхът от бъдещето отлагат плаки в мозъка

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус Здраве

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус

Те притежават клетки, които са способни да подтикнат имунната система да се бори веднага

Успешен контрол върху апетита, теглото и кръвната захар с PGX®! Здраве

Успешен контрол върху апетита, теглото и кръвната захар с PGX®!

Щастието е наистина пълно, ако не са излишните килограми

Имунитетът и ... още нещо Здраве

Имунитетът и ... още нещо

Отслабването на имунната система е причина за появата на цистит. Как да се преборим с него?

САЩ ще натрупа милиони ваксини против COVID-19 преди официалното одобрение Здраве

САЩ ще натрупа милиони ваксини против COVID-19 преди официалното одобрение

Това лято започват тестовете върху десетки хиляди хора

Как едно руло от хавлия прави чудеса Здраве

Как едно руло от хавлия прави чудеса

Магическото упражнение на Фукуцудзи изправя гърбове и прибира кореми

Защо е такава мъгла във всичко, свързано с коронавируса Здраве

Защо е такава мъгла във всичко, свързано с коронавируса

Какви са причините учените да не са единни в позициите си за пандемията

Научният свят скептичен към ваксината на Moderna Здраве

Научният свят скептичен към ваксината на Moderna

Експерти: компанията не е показала никакви точни числа и изследвания, за да се каже, че резултатите са положителни

Китай отново прибегна до блокади заради зачестили случаи на Covid-19 Здраве

Китай отново прибегна до блокади заради зачестили случаи на Covid-19

Мерките се затегнаха в град от 700 000 жители, близо до руската граница