ЗдравеЙоана Стефанова, снимки Добрин Кашавелов / 02 декември 2019

Билка № 1 за имунитет

Ехинацея спасява дори от ухапване от змия, „Хербалкан“ я култивира и в Берковица

Билка № 1 за имунитет
Златната есен ни изпълва с радост и топлина, разсейвайки мислите ни от предстоящите студени и мрачни дни, които често носят със себе си така познатите ни настинки и грип. В днешно време имаме достъп до различни видове лекарства, витамини, прахчета и какво ли още не. Днес обаче ще ви предложим една приятна алтернатива – билката ехинацея.

Растението произхожда от Северна Америка и наподобява маргаритките, с разликата, че листенцата му са пурпурно-розови. Още индианците откриват мощното лечебно действие на билката и днес тя е една от най-разпространените естествени имуностимулиращи продукти в света. Научно доказано от различни университети по света е, че ехинацеята подсилва работата на имунната система по естествен и безвреден за организма начин. Богата на много активни вещества и антиоксиданти, тя има положителен ефект върху сърдечни заболявания и диабет, и дори е способна да неутрализира отровата на смъртоносна змия! Ехинацеята също така намалява риска от дихателни инфекции и тревожността.

Семейната фирма на Валентин и Богдана изнася билкови екстракти за Германия, Австрия и Великобритания. Семейната фирма на Валентин и Богдана изнася билкови екстракти за Германия, Австрия и Великобритания.

Като добавка на всички тези полезни характеристики на билката е фактът, че тя започва да се отглежда и тук, на територията на България. Така историята ни се отправя към град Берковица, където Валентин и Богдана от „Хербалкан“ са създали своето билково ателие. Вече ги познавате от предишни наши издания, но нека припомним за изключителната дейност на семейството. Вальо и
Богдана събират сами с много любов билки, като обръщат внимание върху тяхната свежест, морфология и високо качество. След това правят екстракти, като не използват консерванти, оцветители, подобрители или ароматизатори. Техните продукти се съдържат в стъклени шишенца, за да не се примесват с вредни вещества. Тази година семейството успява да култивира ехинацея в Берковския Балкан и от догодина започва да я отглежда. Но и сега полезната билка е в основата на важна част от продуктите им, тъй като е много силно оръжие в борбата с вирусите.

По лекарска препоръка
„С Валентин и Богдана от „Хербалкан“ се запознах в търсенето на билкови продукти с висока чистота. Установих действието им много бързо при последващи прегледи на пациентите ми и огромната промяна в състоянието им. Подготовката за зимния сезон е важна и продуктите с ехинацея са много добри“, това казва д-р Галя Койчева, един от лекарите, които разчитат на природни продукти за профилактика и поддържане на здравето.

С продуктите на „Хербалкан“ „Тройна ехинацея“ и „Тройна ехинацея с бъзак“ имунната система се подсилва и организмът е предпазен без нежелани странични ефекти, а билката спира развитието на вирусите още на клетъчно ниво. Комбинацията от три вида ехинацея – пурпурея, ангустифолия и палида, дава по-широк спектър на действие срещу болестотворните микроорганизми благодарение на разнообразието на активни съставки. Те увеличават броя на белите кръвни клетки, които се борят с инфекциите. Добавеният сок от пресни плодове на бъзак укрепва дихателната система и унищожава ензимите на вирусите, като по този начин не им позволява да проникнат в здравите клетки.
Според лекарката изключително успешни са именно продуктите с екстракти от три вида ехинацея, тъй като „Хербалкан“ използват корените, където са натрупани много повече активни вещества в сравнение с надземната част. „Полизахаридите активират фагоцитите срещу патогени, цикориевата киселина предотвратява проникването на патогени в клетъчните мембрани, а алкиламидите предпазват тъканите на белите дробове от инфекции”, обяснява Койчева.

Лично проверено
Когато попитахме Валентин и Богдана какви мерки вземат те самите срещу коварните настинки, съпрузите отговориха, че те също залагат на ехинацея, витамин С и цинк. „Когато в семейството ни някой настине или хване вирус, веднага даваме „Тройна ехинацея с бъзак“ и пием много чай – от липа, шипки, лайка, и цинк. За 24 часа симптомите изчезват“, казва Валентин. Той съветва хората да не чакат да се разболеят, а да подсилят имунитета си предварително с 2-3 курса ехинацея (с 20-дневно прекъсване).

Имунитетът, който е придобит по естествен път плюс природни средства – подправки и билки, е различен от създаването на антитела срещу конкретни щамове. Той изгражда защита срещу почти всички опасности. Затова в есенно-зимния сезон трябва да използваме лют червен пипер, канела, кардамон, риган, копър, кимион, кориандър, карамфил, джинджифил – те засилват храносмилането и имат антивирусно действие.

За добър имунитет е важно също организмът да бъде изчистен от натрупани токсини и патогени. Факт е, че хората, преминали през антипаразитната програма на „Хербалкан“ (бр. 4/2019), практически не се разболяват от грип, хвалят се съвременните знахари.


гр. Берковица 3500, ул. „Николаевска” 8
тел. 0878 818 833 - Валентин Стоянов
тел. 0888 397 413 - Богдана Матева
www.herbalkan.com

Статията е публикувана в бр. 11/2019 г. на Списание 8
Да се заземим! Здраве

Да се заземим!

Източникът на дълбоката промяна е точно под стъпалата ви

Мъчи ви мигрена? Решението е в шкафчето с лекарства Здраве

Мъчи ви мигрена? Решението е в шкафчето с лекарства

Учени реабилитираха добрия стар аспирин

Медицина на бъдещето Здраве

Медицина на бъдещето

Според приложната кинезиология мускулите ни са носител на информация за здравословни проблеми в цялото тяло

Природен детокс с бентонит преди празниците Здраве

Природен детокс с бентонит преди празниците

Терапевтичната глина Bento Health предпазва от преяждане и препиване

Дланите говорят за здравето ни Здраве

Дланите говорят за здравето ни

Гергана Метева от център „Здравословен и щастлив живот“: „Лекуваме първоизточника на проблема, а не симптомите"

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон! Здраве

Пиете много антибиотици? Внимавайте за Паркинсон!

Съсипва се микробиалната екосистема на червата

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне Здраве

Лиз Бурбо: Болестите са травми от отхвърляне и изоставяне

Скритите послания, които организмът ни изпраща чрез заболяванията

Биохакинг за начинаещи Здраве

Биохакинг за начинаещи

Как лесно да се „хакнем", за да удължим живота си и да сме по-здрави

Как да не вдишаме всички микроби на света Здраве

Как да не вдишаме всички микроби на света

5 съвета как да избегнем заразата в нездравословна среда

Умори умората! Здраве

Умори умората!

Синдром на надбъбречната умора е болестта на ХХI в. Според специалиста Милена Коцева има как да я преодолеем

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото Здраве

Тибетската медицина възстановява първоначалната хармония в тялото

Александра Алексиева от тибетски център Monchara разкрива лечебната сила на Ку Ние масажа

Глад по часовник - що е то фастинг? Здраве

Глад по часовник - що е то фастинг?

Въздържането от храна през две трети от денонощието (фастинг) сваля килограми и лекува болести

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо Здраве

Неизмитите ръце са по-опасни от яденето на сурово месо

Търкайте със сапун 30 секунди, а не 6 както е обичайното времетраене на процеса

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода! Здраве

Почиствайте в дома си само с оцет, сода и вода!

Ако ползвате веднъж седмично химически препарати все едно пушите цигари

Какво не знаем за зъбите Здраве

Какво не знаем за зъбите

Д-р Атанасиос Куцюрубас обяснява как се мият зъбите, защо са опасни фасетите и дъвките, и каква е ползата от избелването

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн. Здраве

250 млн. ще са затлъстелите деца през 2030 г., днес са 150 млн.

Наднормено тегло при малчуганите се бори не с диети, а с истинска храна и твърда любов