Подкрепете ни!
Здраве30 март 2020

Лекарствата, които борят COVID-19, не се купуват от аптеките

Те са опасни, ако се вземат без лекарски контрол, предупреждават професорите Момеков и Момекова

изображение: iStock
изображение: iStock
За да добием повече яснота за коронавируса и с какви средства лекарите по света и в България се борят с него, се обърнахме към проф. Момеков и неговата съпруга проф. Момекова. Заедно те обясняват на какъв етап е борбата срещу вируса.Професор Момеков е преподавател в Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология на Фармацевтичен факултет при Медицински университет - София;


Професор Момекова е преподавател в Катедрата по технология на лекарствените средства с биофармация на Фармацевтичен факултет при Медицински университет – София.

Как вирусът инфектира нашия организъм?
Чрез вдишването на въздух, по въздушно капков път, като така достига прицелните си органи - белите дробове. Там вирусът се свързва с рецептора АСЕ2, който служи като „Троянски кон”, който позволява навлизането му в клетката. След като спайковите протеини на вируса се закачат за рецепторите, се осъществява сливане на мембраната на вируса с клетъчната мембрана. Киселинното pH в ендозомите на клетката „съблича“ обвивката, която защитава вирусната РНК и така и геномът на вируса се излива в клетката. Оттам прави всичките поразии. Вирусният геном служи за информационна матрица, на базата на която клетката синтезира вирусните протеини. Тези протеини сформират нови вируси, които заразяват околните клетки. Така вирусът експлоатира биосинтетичния капацитет на нашите клетки, за да се възпроизвежда и да инфектира организма. Дали инфекцията ще бъде по-лека или по-тежка зависи от възрастта, наличието на съпътстващи заболявания и от това дали пациентът е пушач.

Колко време вирусът оцелява извън жив организъм?
Има различни данни за преживяемостта на вируса в зависимост от вида на повърхностите – между 9 до 12 часа. Особено върху метални предмети продължителността е по-дълга. А по кожата е между 10 и 15 минути, но това е напълно достатъчно несъзнателно да сме пипнали входни врати по лицето си (нос, очи, уста) и след това да го вкараме в организма, особено ако не спазваме добра хигиена и непрекъснато си докосваме лицето.

Колко време може да вирее в нас без да имаме симптоми?
Най-дългият отчетен период досега е 24 дена, според проучване публикувано в New England Journal of Medicine (doi:10.1056/NEJMoa2002032). Но обикновено е между 2 и 14 дена. В периода преди проявата на признаци на заболяването, ние сме вирусоносители, но нямаме симптоми. Вирусът се размножава в нас и ние сме заразни без да знаем. Именно това е страшното при този вирус. При обикновения грип си заразен за околните, когато вече имаш симптоматика, а и тя се развива много бързо – за 24-48 часа. А тук е възможно до 2 седмици да разпространяваш заразата без дори да знаеш.

Ако сме боледували веднъж, това дава ли ни имунитет за в бъдеще?
Би трябвало да изкараме повторната инфекция много по-леко, но още е твърде кратко времето, за да правим заключения. Китай е първата държава, която твърди, че се е преборила със заразата и се връща към нормален живот. Ние не знаем колко траен е имунитетът. Знаем, че боледуваме от грип всяка година. Все още се борим с тази инфекция, за да можем да си направим статистически изводи за трайността на имунитета спрямо SARS-Cov-2 вируса. От китайски източници има данни за хора, преболедували COVID-19 и заразени отново, но не се знае до колко инфекцията е била третирана и изчистена от човека, и дали се е заразил повторно, или просто е имал период на подобрение и възвръщане на същата инфекция. Част от симптоматиката е, че 4-5 дни пациентът се чувства зле, след това следва известно подобрение, но след това пациентът отново се влошава.
Още нямаме данни, че има развит силен и продължителен имунитет. Ние в момента сме в разгара и не можем да си правим изводи. Също така знаем, че имунната система на пациента е доста натоварена и има опасност лесно да бъде преборена отново.

Кои са най-застрашени?
Счита се, че това са предимно възрастни хора с белодробни и/или сърдечни заболявания. При тях се очаква една по-тежка клинична картинка с по-сериозна симптоматика. Младите хора също могат да боледуват тежко.

Кой е най-добрият начин за справяне с вируса?
На този етап СЗО не препоръчва противовирусно лечение, тъй като нито едно от проучваните средства не е доказано ефективно.
Проучват се различни лекарства, но само резултатите от стартиралите рандомизирани клинични проучвания ще позволят оценка на ползата от тяхното приложение.
Изследват се различни лекарствени средства, които да атакуват основни, ключови структури на вируса и най-вече ензимите, които са въвлечени в репликацията на вируса. Те са директно действащи лекарствени вещества – атакуват директно самия вирус. Това, което искаме да направим, е, да спрем неговото размножаване. Така дори и да е влязъл в нас, лекарствения агент му пречи като блокира функционалните ензими, които участват в неговото размножаване, за да се намали тежестта на протичане и да се предотвратят усложненията. Някои от тези лекарства са вече на пазара за лечение на други РНК вирусни инфекции. Такова лекарство е favipiravir, които са одобрени в Япония за лечението на грип, Ебола и жълта треска.

В Китай вече изследват favipiravir и са установили, че ускорява възстановяването от заразата, намалява случаите на усложнения като пневмония и няма негативни странични ефекти. Сега предстоят още изследвания, за да се потвърдят първичните данни.

Remdesivir също блокира протеини, които отговарят за разчитането на РНК и нейното копиране, и е действало успешно при пациенти с Ебола. Клинични доклади твърдят, че в САЩ пациент със SARS-CoV-2 се е подобрил именно след лечение с remdesivir. Понастоящем това лекарство е обект на много проучвания.

Има ли лекарства, които да действат на нашите клетки, за да повлияят на проникването и размножаването на вируса?
Да, има средства, които повлияват клетките, които вирусът атакува. Такива лекарства вече съществуват и са използвани против малария – например хлорохин и хидроксихлорохин. Те повишават рН в ендозомите на клетката и по този начин я алкализират. Когато вирусът навлезе в клетката, неговата обвивка не може да бъде „съблечена“ и генетичният материал не може да бъде трансфектиран в клетката. Така отново се блокира пътят на възпроизвеждане на вирусните частици. Той няма да успее да превземе апарата на клетката за своите си цели. Полезното при хлорохин е, че е в клинична употреба от много години и е с ясен токсикологичен профил - знаем какво да очакваме, когато пациентът го приема. Запознати сме и с положителните, и с отрицателните страни, докато за другите експериментални лекарства това не е така. На този етап не знаем какво е съотношението между ползата и риска.

Колко време би отнело на едно ново лекарство да бъде одобрено?
Едно ново лекарство трябва първо да мине изследванията в лаборатория и върху животински модели, а след това върху доброволци и болни. Това отнема 5 години минимум и освен това конкурентите, които влизат в подобно състезание, почти винаги не могат да пресекат финалната лента – огромната част от тестваните лекарствени кандидати не достигат до фармацевтичния пазар. Едно от изискванията за лекарствата е доказването на тяхната стабилност, качество и безопасност.
Общоприетият начин е тест, който да обхване целия предвиждан срок на годност на лекарството и да бъде проверено в условията, в които ще се разпространява в дадената страна. За България това са 25 градуса температура и 65% влажност.
Ако разчитаме на чисто нова молекула, току що синтезирана – няма как да стане по-бързо. Именно затова трябва да разчитаме на вече утвърдени лекарствени молекули или на продукти, които вече са на пазара и просто да им се разшири индикацията.Така ще имаме идея за наследената токсичност на молекулата. Нещо, което вече е в употреба и просто е одобрено за третиране на друга нозологична единица, за да лекува повече пациенти, вместо да започваме от нулата.

Но ако тези лекарства са готови след години как ще ни помогнат срещу коронавируса?
Вирусът със сигурност може да  мутира, но в генома му, респективно в неговите функционални протеини има региони, които еволюционно са много устойчиви и консервативни и не подлежат на промяна. Идеята е да се атакуват точно тези мишени, които са сходни при патогенните коронавируси, предизвикващи респираторни заболявания. Именно затова работим в тази посока на лекарствен дизайн на нови и специфично действащи противовирусни средства.

Може ли човек да си купи лекарствата свободно от аптеката?
Със сигурност не! Задължително трябва да се мине през лекар.
Това не са витамини или хранителни добавки, не могат да бъдат ползвани за самолечение. Те могат да имат опасни странични ефекти и потенциални взаимодействия с други лекарства, които пациентът приема. Трябва да се вземат предвид съпътстващи заболявания на болния и медикаментозна терапия, на които се подлага.
Лекар трябва да прецени и да предпише лекарствата, иначе е много рисково. Повечето от тези лекарства ги няма по аптеките. В момента текат клинични проучвания и в Европа се изготвят и периодично се осъвременяват ръководства кои медикаменти и в какъв дозов режим да бъдат използвани за лечение на COVID-19.

Още по темата:

САЩ ще натрупа милиони ваксини против COVID-19 преди официалното одобрение Здраве

САЩ ще натрупа милиони ваксини против COVID-19 преди официалното одобрение

Това лято започват тестовете върху десетки хиляди хора

Как едно руло от хавлия прави чудеса Здраве

Как едно руло от хавлия прави чудеса

Магическото упражнение на Фукуцудзи изправя гърбове и прибира кореми

Защо е такава мъгла във всичко, свързано с коронавируса Здраве

Защо е такава мъгла във всичко, свързано с коронавируса

Какви са причините учените да не са единни в позициите си за пандемията

Научният свят скептичен към ваксината на Moderna Здраве

Научният свят скептичен към ваксината на Moderna

Експерти: компанията не е показала никакви точни числа и изследвания, за да се каже, че резултатите са положителни

Китай отново прибегна до блокади заради зачестили случаи на Covid-19 Здраве

Китай отново прибегна до блокади заради зачестили случаи на Covid-19

Мерките се затегнаха в град от 700 000 жители, близо до руската граница

Учените спорят дали е добре училищата да отворят отново Здраве

Учените спорят дали е добре училищата да отворят отново

Няма общо становище дали децата с коронавирус са толкова заразни, колкото възрастните

Учени обясниха защо искаме да знаем още и още за коронавируса Здраве

Учени обясниха защо искаме да знаем още и още за коронавируса

Чувството за контрол може да ни създаде комфорт по време на пандемия

Сергей Копбаев, холистичен медик: „Не питайте как ще живеем утре, въпросът е кой ще живее” Здраве

Сергей Копбаев, холистичен медик: „Не питайте как ще живеем утре, въпросът е кой ще живее"

Могат ли апаратите, които работят с биорезонансно въздействие, да ни помогнат в битката с COVID-19?

Сега повече от всякога имунната система има нужда от Вашата отговорност! Здраве

Сега повече от всякога имунната система има нужда от Вашата отговорност!

Според последни проучвания комбинацията: селен, цинк, витамини D3 и С, е ефективна защита срещу вируси

Д-р Пол Стофелс: Не мислим, че болестта може да отмине без ваксина Здраве

Д-р Пол Стофелс: Не мислим, че болестта може да отмине без ваксина

Двама шефове на фармацевтични гиганти разказаха за усилията си - Johnsons & Johnson планират да произведат милиард дози

Хипотеза: Коронавирусът може да се предава по полов път? Здраве

Хипотеза: Коронавирусът може да се предава по полов път?

Изследване показва, че мъжът може да зарази партньорката си дори след изчезване на симптомите

Швеция винаги е настоявала за масов имунитет Здраве

Швеция винаги е настоявала за масов имунитет

Според българка там една от причините за смъртността в други държави е прекомерната употреба на въглехидрати и растителни масла

7 часа защита от вируси Здраве

7 часа защита от вируси

Сребърната вода е естествен дезинфектант, разказва специалистът Димчо Цанов

„Плазма с антитела ускорява лечението на COVID-19!” Здраве

„Плазма с антитела ускорява лечението на COVID-19!”

Проф. Лилия Пекова, ръководител на клиника по инфекциозни болести, апелира към преболедувалите да даряват кръв

500 000 искат разследване на Бил Гейтс за престъпления срещу човечеството Здраве

500 000 искат разследване на Бил Гейтс за престъпления срещу човечеството

Робърт Кенеди - младши е в първите редици на обвинителите

Д-р Верджиния Йотова-Янева: „При хомеопатията се изисква голяма отговорност от пациента” Здраве

Д-р Верджиния Йотова-Янева: „При хомеопатията се изисква голяма отговорност от пациента"

Хората все повече се ориентират да търсят методи за лечение, които ще им помогнат, без да им навредят