Подкрепете ни!
Здраве13 август 2020

Вслушайте се в мигрената си - ще научите много за себе си

Имате нужда от тази болка, тя не само ни казва, че нещо не е наред, но и ни защитава

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org
Имате нужда от тази болка. Изглежда противоречиво, особено сега, когато имаме толкова много начини да се справим с нея и да я унищожим. Болката не само ни казва, че нещо не е наред, но и ни защитава. Това пише неврологът Аманда Елисън в своята авторска статия в The Guardian. Ето до какви изводи стига тя в анализа си на главоболието.

Като невролог, който пише за главоболие, е някак иронично да призная, че все още страдам от него. Понякога всичко, което искам за вечеря, е сандвич с парацетамол.
Мога да посоча много причини за главоболието ми. Стресът е очевидният, проблемите ми с очите ме напрягат и вадят на дневен ред други неразположения в главата. Почти всеки е изпитал този вид главоболие при напрежение. В края на деня понякога тялото ми е толкова напрегнато, че трябва да си разчекна челюстта, за да пъхна четката за зъби.

Емоционалният стрес, който изпитваме, задейства реакцията: "бий се или бягай". Освобождаването на адреналин разширява кръвоносните съдове на нашите жизненоважни органи, за да донесе енергия и кислород, за да ни помогне да се справим. В съчетание с това, че не съм се наспала добре през нощта, заедно с липсващия обяд, недостатъчната хидратация и голямата чаша вино за вечеря - всичко това създава перфектната буря в главата ми.

Дискомфортът идва от разширяването на кръвоносните съдове в главата ми. Ако кръвоносните съдове се разширят по някаква причина, звънят алармени звънци. Мозъкът е най-жизненоважният орган, затова болката е система за ранно предупреждение за опасност. Обикновено вземаме противовъзпалително хапче като парацетамол, за да намалим разширяването на кръвоносните съдове, но това не е дългосрочно решение. Ако не се опитаме да се отпуснем и да се "изключим", това ще продължи да се случва с освобождаването на по-дългосрочни химикали като кортизол, които поддържат тялото в голяма степен на готовност.

Не се залъгвайте, че няколко чаши алкохол ще ви отпуснат и ще облекчат болката ви. За да разградят алкохола, на интензивна работа ще се втурнат бъбреци и черен дроб. Дехидратацията, която неминуемо съпровожда процеса на разграждане на алкохола, ще накара мозъка ви да се свие, придърпвайки мембраните, които го покриват (менингите) и ще настрои рецепторите за болка и там.

В действителност мигрената спира, когато се възстанови правилния неврохимичен баланс. Има много тригери за мигрена: хормони, диета или дори сърдечно-съдов произход. Но истинският ключ е да разберете какво причинява вашето главоболие, независимо дали става дума за синусово, напрежение, клъстер или мигренозно главоболие. Не забравяйте, че при по-сензитивните хора дори райето на ризата на партньора може да извика болката. При други - специфичен шум от обкръжаващия ни свят. При трети - мисълта за несвършена задача или предстояща среща с неприятна личност. 

Необходимо е определено ниво на самосъзнание, за да се забележи първият етап от настъпването на главоболието. Разбира се, не всяко наистина упорито главоболие е мигрена, както не всяка сериозна настинка е грип. Мигрената има специфичен набор от симптоми, което означава, че сега се разпознава като нещо напълно отделно от другите видове главоболие. Предшестващите кризата симптоми са: често прозяване, сънливост, обострен глад, неблагоприятни усещания от светлината, засилена жажда или замъглено зрение. Те са свързани с промените, случващи се в мозъка ви и могат да настъпят няколко дни или часове преди мигрената да започне. 

За да се научите да разпознавате симптомите на мигрената и да започнете да разбирате взаимовръзките между мозъка ви и околната среда, както и да попречите на болката да достигне апогея си е добре да водите подробен дневник: какво сте яли и пили, кога колко и какви физически упражнения сте направили, как сте се чувствали в различните части на денонощието. Хората са склонни да правят това само когато се чувстват ужасно, но е много важно човек да разполага и с данни за контрастното си сътояние - когато се е чувствал добре.

Болката е различна за всички, така че личният ви лекар трудно ще стигне до корените на проблема след 10-те минути преглед. Не бихме ли предпочели всички повече контрол над главоболието ни? Това, което се знае за мигрената, е, че е свързана с намалени нива на серотонина и може да се облекчи с препарати, които стимулират производството му. Но шоколадът съдържа триптофан, който се разгражда на серотонин в тялото ви. Ето защо можете да си обясните лесно как тялото ви се опитва да се самолекува и да възстанови баланса на серотонина - преди мигренозна криза ви се яде шоколад. Допаминът и окситоцинът също блокират рецепторите за болка, така че правенето на нещо, което обичате, ще помогне да ги засилите. И трите се освобождават по време на оргазъм.

Главоболието не живее само в главата ни. То ни дава любопитен поглед върху това как мозъкът ни работи с тялото ни, за да създава поведенчески реакции и да променя нашите чувства. Трябва да изслушате болката си и да погледнете цялото си аз, за ​​да видите как най-добре да го лекувате.

Източник

Още по темата:

7:0 за хората срещу зависимостите Здраве

7:0 за хората срещу зависимостите

Спортен проект опитва да преодолее социалните граници по отношение на зависимите

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус Здраве

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус

Виенски учени са категорични, че новият тест е толкова надежден, колкото и традиционния PCR с памучните тампони

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво Здраве

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво

Два от пептидите, блокиращи болката, са открити в отровата от венецуелска тарантула

Герой или морско свинче? Здраве

Герой или морско свинче?

Какво казва за ваксината един доброволец в Оксфордската офанзива срещу Covid-19

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло Здраве

Блуждаещият нерв - спасителят на връзката ум-тяло

Нуждае се от всекидневна стимулация

Излишните маски Здраве

Излишните маски

Изследователят Артур Фърстенберг цитира десетки доклади, които доказват, че са ненужни

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус Здраве

Търсенията в Google разкриват къде е следващото огнище на коронавирус

Има връзка между засиленото търсене на симптоми от потребителите и близък пик на зараза

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта Здраве

Алкохолът е най-добрият приятел на инфаркта

Известният кардиохирург Майкъл Дебейки: Добре е да се живее дълго, но е желателно да не е чак толкова дълго...

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен... Здраве

Положителен PCR тест? Хм, колко да е положителен...

В САЩ 90% от заразените с коронавирус всъщност не се разболяват и не са заразни

Корвирал срещу коронавируса Здраве

Корвирал срещу коронавируса

Българска компания разработи 100% натурален продукт, стимулиращ мощно имунната система

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата Здраве

Учени: Кравето мляко увеличава риска от рак на гърдата

Изследователите предполагат, че причината е в хормоните

Български йонизатор пази от COVID-19 Здраве

Български йонизатор пази от COVID-19

В инфекциозното отделение на УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора, където работи, няма нито един заразен медик

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век Здраве

Британски учени: Дистанцията от 2 метра е мярка от миналия век

При защита от коронавирус трябва да се вземат предвид много други фактори

Професорска рецепта против диабет, хипертония и затлъстяване Здраве

Професорска рецепта против диабет, хипертония и затлъстяване

Как знаменитият терапевт от 19 век Боткин излекувал богатия търговец

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената