Подкрепете ни!
ЗдравеЕлена Родимова / 28 октомври 2020

Светът бавно, но неумолимо „затваря”

Какви са новите мерки за ограничаване на COVID-19 в различните държави към този момент?

изображение: iStock
изображение: iStock
Считано от утре – 29 октомври, в България влизат в сила нови правила за ограничение на коронавируса: преустановяват се присъствените учебни занятия (засега за гимназистите и студентите), груповите извънкласни дейности, конгресите и масовите мероприятия, посещенията на дискотеки и нощни барове, организираните екскурзии, плановите приеми в болници и присъствието на спортни прояви.

Нека видим какви са мерките в някои страни към този момент:
Съседна Гърция обяви четвърта степен на риск. Носенето на маска на открито и закрито е задължително. Глобата е 150 евро, а за неспазване на задължителна карантина – 5000 евро. От 24 октомври в областите Атика, Солун, Ираклион, Миконос и други е обявена трета и четвърта степен на риск и е въведен вечерен час за периода от 00:30 до 05:00 ч. Допълнителните мерки включват: забрана за посещение на кина, концерти и нощни клубове, обществени и частни събития, както и препоръки за работа от вкъщи.

Считано от 21 октомври в Ирландия е въведено най-високото пето ниво на риск. Това означава, че в страната отново има пълна карантина с вечерен час, а мерките ще важат шест седмици. Според новите правила, хората могат да се отдалечават само на 5 км от домовете си, а правителството предупреди, че ще има санкции за тези, които нарушават разпоредбата без основателна причина. Маските в закрити помещения са задължителни, а навън – по желание. Препоръчва се излизането навън да става само в компанията на членовете на семейството, ресторантите могат да доставят храна до адрес, но не и на място. Разрешено е провеждане на сватби с до 25 души, а на погребения – до 10. Повечето производства ще останат отворени.

Френското правителство ще проведе извънредна среща, на която да обсъди кризата с коронавируса. Длъжностните лица предупреждават за нови ограничения, тъй като здравната система в страната е затруднена. Сред мерките, които се обсъждат, са удължаването на съществуващия вече вечерен час. Освен това, властите обмислят дали да не ограничат излизанията през уикенда.

В Германия правителството на Ангела Меркел ще проведе спешна среща с регионалните лидери. Медиите съобщават, че канцлерът обмисля повторно затваряне на страната, което включва затваряне на барове и ресторанти, фитнеси, кина, театри и казина. Обсъжда се и забрана на публични събирания, като излизането навън ще става само в компанията на член от семейството. Маските остават задължителни навсякъде.

В Чешката република от сряда влиза в сила въвеждането на вечерен час от 21:00 ч. Затварят се кафенета и ресторанти, а магазините няма да работят в неделя. Правителството посъветва служителите в държавните и частните компании да работят от вкъщи, ако е възможно. Пазарите на открито ще бъдат затворени, а изключение правят само фермерските.

В Италия съгласно новите правила всички барове и ресторанти трябва да затворят точно в 18:00 ч. Киносалоните, театрите, спортните зали, басейните и концертните зали също трябва да останат затворени.

Испанският министър-председател Педро Санчес обяви второ национално извънредно положение, като наложи вечерен час и позволи затваряне на вътрешните граници. Вечерният час продължава от 23:30 до 6:00 ч., като регионалните лидери имат право да го променят.

Докато изборните страсти в САЩ се нажежават, темата за коронавируса остава актуална. В различните щати всеки губернатор има право да въвежда или отменя мерки за предотвратяване на вируса. В момента се наблюдава тенденция за премахване на мерките, въпреки че здравните власти предупреждават, че е прекалено рано за това. В началото на октомври в щата Ню Йорк продажбата на алкохол бе разрешена, само ако е придружена с поръчка на храна. Кината и театрите могат да работят само на 25 %, въпреки че Бродуей реши да затвори до пролетта на 2021 г.
  • В щата Калифорния има малка промяна в ограниченията, като в момента няма строга забрана за общия брой хора, които могат да бъдат на едно и също място. Всички партита и събирания трябва да се случват на открито, за да се спазва дистанция. Традиционното събиране на лакомства по време на Хелоуин е доста рисковано и властите не го препоръчват, но не го и забраняват.
Индия е най-тежко засегнатата от пандемията страна след САЩ. Министър-председателят й отново напомни на индийците да спазват дистанция, да носят маски и да си мият ръцете, както и да проявят дисциплина по време на отбелязването на традиционния празник Дусехра. Правителството реши тази година празненствата да се проведат само онлайн.

В Индонезия министърът на транспорта разпореди всички да пътуват с маски и отрицателни PCR тестове, а на границите на градовете се изграждат контролно-пропускателни пунктове. Въпреки многократните предупреждения на правителството, през следващите дни все още се очаква много хора да предприемат пътувания из страната, която за момента е затворена за туристи.

Лъч надежда в Хонконг. Правителството там започна постепенното облекчававане на забраните за хранене и посещение на спортни прояви и тематични паркове. Преди това беше проведена мащабна кампания за масово тестване. Очаква се от началото на ноември градът да отвори обществените си плажове и да позволи на повече хора да посещават барове и ресторанти.
Мистерия около дългия COVID Здраве

Мистерия около дългия COVID

30% от преболедувалите имат оплаквания 45 седмици след диагнозата

Тези деца не играят и им е трудно да се усмихват, те чакат нашата помощ Здраве

Тези деца не играят и им е трудно да се усмихват, те чакат нашата помощ

Петиция събира подписи за спешното изграждане на Национален център за детско здраве

Само 15 с положителен тест след масови прояви с 60 000 души в Англия Здраве

Само 15 с положителен тест след масови прояви с 60 000 души в Англия

FDA одобри лекарство против Covid-19 за спешна употреба. Професор: Не демонизирайте неваксинираните!

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота Здраве

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота

Превенция и лечение на симптомите с помощта на етерични масла

Отровни ли са дрехите ни? Здраве

Отровни ли са дрехите ни?

Шест опасни химикала, които могат да навредят сериозно на здравето ни

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер Здраве

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер

Американски лекари обясняват какво означава това

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря Здраве

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря

Пробиотични молекули помагат на клетките „воини" да разпознаят лесно „врага"

Пролетна детоксикация с ароматерапия Здраве

Пролетна детоксикация с ароматерапия

Практични съвети за пречистване на организма с етерични масла

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда Здраве

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда

Да се грижиш за природата не е само да изхвърляш отпадъците на правилното място

Защо грижата за кожата е важна? Здраве

Защо грижата за кожата е важна?

Превенцията на несъвършенства като фини линии и бръчки е по-лесна, отколкото борбата с тях

5-минутни микронавици за по-добро здраве Здраве

5-минутни микронавици за по-добро здраве

Изберете различно начало на деня си

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията Здраве

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията

Облечете се в червено и изпратете снимката си. Така ще изразите подкрепата си към хората с хемофилия.

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson Здраве

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson

Препоръчаха на американците да ползват ваксините на Moderna и на Pfizer

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве Здраве

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

34% са развили психиатрични или неврологични диагнози след шест месеца

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки! Здраве

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки!

Водата, заредена с GANS anti-virus, стартира в организма процеси на самоконтрол, саморегулация и самоизцеление

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“ Здраве

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“

Национална информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април