Подкрепете ни!
Здраве20 ноември 2020

Нови мистерии с нулевия пациент на пандемията от коронавирус

Италиански учени: Инфекцията е пренесена от Китай в Италия още през септември 2019-а

Ухан, снимка: Wikimedia.org
Ухан, снимка: Wikimedia.org
Появяват се допълнителни доказателства, че Китай е скрил истината за коронавируса от света. Проучване, цитирано от Daily Mail, сочи, че Covid-19 циркулира в Италия още през септември 2019 г. Първият документиран случай в Италия на вътрешно предаване на Covid-19 е от 21 февруари 2020 г., но ново проучване предполага, че вирусът се разпространява на местно ниво още през септември 2019 г. Ако това бъде потвърдено, този факт ще взриви теорията за пандемията на Китай, където уж първият регистриран случай е от 8 декември 2019-а.

Коронавирусът започва да циркулира в Италия още през септември миналата година, твърдят изследователи в откритие, което може да разкъса хронологията на Китай за пандемията. Учени от Милано твърдят, че са открили антитела, причинени от коронавируса, в кръвни проби, взети от пациенти с рак през септември 2019 г., пет месеца преди да бъде документиран първият случай на вътрешно разпространение в страната. 

Ако бъде потвърдено, това би означавало, че болестта се е разпространила от Китай в Европа месеци по-рано, отколкото се смяташе и ще повдигне сериозни въпроси дали Пекин е знаел за вируса много преди да докладва на света. Китай многократно търпи критики, че прикрива ранните случаи на заразяване с вируса, позволявайки му да се разпространи в международен план и да се разрасне в пандемия, която порази над 54 милиона души и уби най-малко 1,3 милиона. 

Китай за първи път съобщи, че „пневмония с неизвестна причина“ се разпространява на 31 декември 2019 г., уточнено бе, че инфекцията е концентрирана около пазара за морски дарове в Ухан. Тогава китайски медици обявиха, че са предупреждавали за нов вид респираторна инфекция в продължение на седмици преди това, което е накарало Пекин да промени сроковете - официалното твърдение е, че първата инфекция всъщност се е случила на 8 декември. Проучване, направено от китайски изследователи, но непризнато за достоверно от правителството, посочва датата 1 декември, докато изтекли в публичното пространство документи  сочат, че първите случаи всъщност са били открити на 17 ноември. Но нито един от тези случаи не е потвърден като „пациент нула“ - първият човек, заразен от вируса.

Италианското проучване не е първото, което предполага, че коронавирусът е стигнал до Европа много по-рано, отколкото се смяташе досега. Изследователи от университета в Милано разглеждат „стотици“ случаи на „пневмония“ и „грип“ в региона, датиращи от октомври 2019 г., които действително са могли да бъдат причинени от коронавирус. Текат и проучвания на проби от отпадъчни води от Милано и Торино, които са открили следи от вируса на 18 декември. Междувременно друго проучване върху проби от отпадъчни води от Барселона открива следи от болестта през януари 2020 г., повече от месец преди първия официален случай в града. 

В Бразилия пробите от отпадъчни води, събрани в град Флорианополис през ноември 2019 г., също съдържат следи от вируса, пише Daily Mail.

„Когато това е само един резултат, винаги искате повече данни, повече изследвания, повече проби, за да го потвърдите и да изключите лабораторна грешка или методологичен проблем“, заяви Джоан Рамон Вилалби от Испанското общество за обществено здраве и санитарна администрация. 
Китай се съгласи да участва в съвместно проучване със СЗО, изследващо произхода на вируса, включително дали той е започнал да се разпространява по-рано, отколкото се смяташе досега. 

Целта на проекта, обявен по-рано този месец, е да се опита да идентифицира при кое животно се е инкубирала болестта, преди да се разпространи върху хората, кога и къде се е разпространила за първи път и как се е случило това.

Последното изследване, публикувано от научното списание Tumori Journal на Националния институт по рака (INT), разглежда кръвни проби, дадени от 959 души, изследвани за рак в Милано - градът в епицентъра на първата вълна в Италия. Изследователите установиха, че кръвта от 111 души съдържа антитела, специфични за новия коронавирус - SARS-CoV-2. От тях 14% са имали антитела в кръвта си в проби, взети през септември 2019 г., твърдят изследователите. След това антитела се появили и при други 30% от пациентите през февруари, когато в Италия беше открита първата вълна от домашни инфекции.
„Това проучване показва неочаквано обширно ранно разпространение на SARS-CoV-2 сред безсимптомни индивиди в Италия няколко месеца преди идентифицирането на първия пациент“, пишат авторите. 
„Намирането на антитела срещу SARS-CoV-2 при асимптоматични хора преди избухването на COVID-19 в Италия може да прекрои историята на пандемията.“ 
Допълнителен специфичен тест за антитела срещу SARS-CoV-2 беше извършен от университета в Сиена за същото изследване, озаглавено „Неочаквано откриване на антитела срещу SARS-CoV-2 в предпандемичния период в Италия“. Резултатите сочат, че четири случая от първата седмица на октомври също са положителни за антитела, неутрализиращи вируса, което означава, че са се заразили през септември, разкри Джовани Аполоне, съавтор на изследването. Според него „хората без симптоми не само са били положителни след серологичните тестове, но са имали и антитела, способни да убият вируса. Това означава, че новият коронавирус може да циркулира сред населението дълго и с ниска степен на леталност не защото изчезва, а само за да се покачи отново."

Но професор Франсоа Балу от Университетския колеж в Лондон е скептичен: „Освен ако не може да бъде потвърдено с далеч по-добри доказателства, аз вярвам, че твърдението за COVID-19, циркулиращ в Италия през август, може безопасно да бъде игнорирано."

Д-р Андрю Престън, експерт по инфекциозни болести от Университета в Бат, също разкритикува методологията на изследването и заяви, че то не предоставя убедителни доказателства, че болестта циркулира в Италия от септември. Той припомни, че у хората има циркулиращи антитела срещу други коронавируси. 

Daily Mail изброява пространно случаите на болни от коронавирус, които се считат за пациенти №1  в съответната страна. Общата тенденция е отново следната: неофициално лекари говорят за пациенти, лекувани от странно респираторно заболяване много преди съответната държава да е обявила за "първия" си случай на заразен. 

Докато Пекин твърди, че първата инфекция се е случила на 8 декември, изследователите са проследили вируса поне до 1 декември и спорадични доказателства сочат, че той се е разпространил през ноември, пише Daily Mail. Липсата на информация за първия пациент означава, че учените все още не са наясно как болестта е направила скок от животни към хора.

Продължават безкрайните спорове между САЩ и Китай дали американските военни, които са били на военен турнир по лека атлетика в Ухан през октомври 2019-а, са донесли заразата от родината си или са хванали коронавируса в Китай и са го пренесли до САЩ. Изданието припомня, че „първият пациент“ на Америка беше човек, който е пътувал от Китай до щата Вашингтон на 15 януари. Китайците също се опитаха да прокарат теорията, че вирусът произхожда от Италия, страната с най-много смъртни случаи, изкривявайки цитат от италиански лекар, който предполага, че първите случаи в страната са могли да се случат много по-рано, отколкото се смята.

Още по темата:

Мистерия около дългия COVID Здраве

Мистерия около дългия COVID

30% от преболедувалите имат оплаквания 45 седмици след диагнозата

Тези деца не играят и им е трудно да се усмихват, те чакат нашата помощ Здраве

Тези деца не играят и им е трудно да се усмихват, те чакат нашата помощ

Петиция събира подписи за спешното изграждане на Национален център за детско здраве

Само 15 с положителен тест след масови прояви с 60 000 души в Англия Здраве

Само 15 с положителен тест след масови прояви с 60 000 души в Англия

FDA одобри лекарство против Covid-19 за спешна употреба. Професор: Не демонизирайте неваксинираните!

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота Здраве

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота

Превенция и лечение на симптомите с помощта на етерични масла

Отровни ли са дрехите ни? Здраве

Отровни ли са дрехите ни?

Шест опасни химикала, които могат да навредят сериозно на здравето ни

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер Здраве

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер

Американски лекари обясняват какво означава това

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря Здраве

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря

Пробиотични молекули помагат на клетките „воини" да разпознаят лесно „врага"

Пролетна детоксикация с ароматерапия Здраве

Пролетна детоксикация с ароматерапия

Практични съвети за пречистване на организма с етерични масла

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда Здраве

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда

Да се грижиш за природата не е само да изхвърляш отпадъците на правилното място

Защо грижата за кожата е важна? Здраве

Защо грижата за кожата е важна?

Превенцията на несъвършенства като фини линии и бръчки е по-лесна, отколкото борбата с тях

5-минутни микронавици за по-добро здраве Здраве

5-минутни микронавици за по-добро здраве

Изберете различно начало на деня си

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията Здраве

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията

Облечете се в червено и изпратете снимката си. Така ще изразите подкрепата си към хората с хемофилия.

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson Здраве

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson

Препоръчаха на американците да ползват ваксините на Moderna и на Pfizer

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве Здраве

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

34% са развили психиатрични или неврологични диагнози след шест месеца

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки! Здраве

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки!

Водата, заредена с GANS anti-virus, стартира в организма процеси на самоконтрол, саморегулация и самоизцеление

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“ Здраве

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“

Национална информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април