Подкрепете ни!
Здраве20 ноември 2020

Нови мистерии с нулевия пациент на пандемията от коронавирус

Италиански учени: Инфекцията е пренесена от Китай в Италия още през септември 2019-а

Ухан, снимка: Wikimedia.org
Ухан, снимка: Wikimedia.org
Появяват се допълнителни доказателства, че Китай е скрил истината за коронавируса от света. Проучване, цитирано от Daily Mail, сочи, че Covid-19 циркулира в Италия още през септември 2019 г. Първият документиран случай в Италия на вътрешно предаване на Covid-19 е от 21 февруари 2020 г., но ново проучване предполага, че вирусът се разпространява на местно ниво още през септември 2019 г. Ако това бъде потвърдено, този факт ще взриви теорията за пандемията на Китай, където уж първият регистриран случай е от 8 декември 2019-а.

Коронавирусът започва да циркулира в Италия още през септември миналата година, твърдят изследователи в откритие, което може да разкъса хронологията на Китай за пандемията. Учени от Милано твърдят, че са открили антитела, причинени от коронавируса, в кръвни проби, взети от пациенти с рак през септември 2019 г., пет месеца преди да бъде документиран първият случай на вътрешно разпространение в страната. 

Ако бъде потвърдено, това би означавало, че болестта се е разпространила от Китай в Европа месеци по-рано, отколкото се смяташе и ще повдигне сериозни въпроси дали Пекин е знаел за вируса много преди да докладва на света. Китай многократно търпи критики, че прикрива ранните случаи на заразяване с вируса, позволявайки му да се разпространи в международен план и да се разрасне в пандемия, която порази над 54 милиона души и уби най-малко 1,3 милиона. 

Китай за първи път съобщи, че „пневмония с неизвестна причина“ се разпространява на 31 декември 2019 г., уточнено бе, че инфекцията е концентрирана около пазара за морски дарове в Ухан. Тогава китайски медици обявиха, че са предупреждавали за нов вид респираторна инфекция в продължение на седмици преди това, което е накарало Пекин да промени сроковете - официалното твърдение е, че първата инфекция всъщност се е случила на 8 декември. Проучване, направено от китайски изследователи, но непризнато за достоверно от правителството, посочва датата 1 декември, докато изтекли в публичното пространство документи  сочат, че първите случаи всъщност са били открити на 17 ноември. Но нито един от тези случаи не е потвърден като „пациент нула“ - първият човек, заразен от вируса.

Италианското проучване не е първото, което предполага, че коронавирусът е стигнал до Европа много по-рано, отколкото се смяташе досега. Изследователи от университета в Милано разглеждат „стотици“ случаи на „пневмония“ и „грип“ в региона, датиращи от октомври 2019 г., които действително са могли да бъдат причинени от коронавирус. Текат и проучвания на проби от отпадъчни води от Милано и Торино, които са открили следи от вируса на 18 декември. Междувременно друго проучване върху проби от отпадъчни води от Барселона открива следи от болестта през януари 2020 г., повече от месец преди първия официален случай в града. 

В Бразилия пробите от отпадъчни води, събрани в град Флорианополис през ноември 2019 г., също съдържат следи от вируса, пише Daily Mail.

„Когато това е само един резултат, винаги искате повече данни, повече изследвания, повече проби, за да го потвърдите и да изключите лабораторна грешка или методологичен проблем“, заяви Джоан Рамон Вилалби от Испанското общество за обществено здраве и санитарна администрация. 
Китай се съгласи да участва в съвместно проучване със СЗО, изследващо произхода на вируса, включително дали той е започнал да се разпространява по-рано, отколкото се смяташе досега. 

Целта на проекта, обявен по-рано този месец, е да се опита да идентифицира при кое животно се е инкубирала болестта, преди да се разпространи върху хората, кога и къде се е разпространила за първи път и как се е случило това.

Последното изследване, публикувано от научното списание Tumori Journal на Националния институт по рака (INT), разглежда кръвни проби, дадени от 959 души, изследвани за рак в Милано - градът в епицентъра на първата вълна в Италия. Изследователите установиха, че кръвта от 111 души съдържа антитела, специфични за новия коронавирус - SARS-CoV-2. От тях 14% са имали антитела в кръвта си в проби, взети през септември 2019 г., твърдят изследователите. След това антитела се появили и при други 30% от пациентите през февруари, когато в Италия беше открита първата вълна от домашни инфекции.
„Това проучване показва неочаквано обширно ранно разпространение на SARS-CoV-2 сред безсимптомни индивиди в Италия няколко месеца преди идентифицирането на първия пациент“, пишат авторите. 
„Намирането на антитела срещу SARS-CoV-2 при асимптоматични хора преди избухването на COVID-19 в Италия може да прекрои историята на пандемията.“ 
Допълнителен специфичен тест за антитела срещу SARS-CoV-2 беше извършен от университета в Сиена за същото изследване, озаглавено „Неочаквано откриване на антитела срещу SARS-CoV-2 в предпандемичния период в Италия“. Резултатите сочат, че четири случая от първата седмица на октомври също са положителни за антитела, неутрализиращи вируса, което означава, че са се заразили през септември, разкри Джовани Аполоне, съавтор на изследването. Според него „хората без симптоми не само са били положителни след серологичните тестове, но са имали и антитела, способни да убият вируса. Това означава, че новият коронавирус може да циркулира сред населението дълго и с ниска степен на леталност не защото изчезва, а само за да се покачи отново."

Но професор Франсоа Балу от Университетския колеж в Лондон е скептичен: „Освен ако не може да бъде потвърдено с далеч по-добри доказателства, аз вярвам, че твърдението за COVID-19, циркулиращ в Италия през август, може безопасно да бъде игнорирано."

Д-р Андрю Престън, експерт по инфекциозни болести от Университета в Бат, също разкритикува методологията на изследването и заяви, че то не предоставя убедителни доказателства, че болестта циркулира в Италия от септември. Той припомни, че у хората има циркулиращи антитела срещу други коронавируси. 

Daily Mail изброява пространно случаите на болни от коронавирус, които се считат за пациенти №1  в съответната страна. Общата тенденция е отново следната: неофициално лекари говорят за пациенти, лекувани от странно респираторно заболяване много преди съответната държава да е обявила за "първия" си случай на заразен. 

Докато Пекин твърди, че първата инфекция се е случила на 8 декември, изследователите са проследили вируса поне до 1 декември и спорадични доказателства сочат, че той се е разпространил през ноември, пише Daily Mail. Липсата на информация за първия пациент означава, че учените все още не са наясно как болестта е направила скок от животни към хора.

Продължават безкрайните спорове между САЩ и Китай дали американските военни, които са били на военен турнир по лека атлетика в Ухан през октомври 2019-а, са донесли заразата от родината си или са хванали коронавируса в Китай и са го пренесли до САЩ. Изданието припомня, че „първият пациент“ на Америка беше човек, който е пътувал от Китай до щата Вашингтон на 15 януари. Китайците също се опитаха да прокарат теорията, че вирусът произхожда от Италия, страната с най-много смъртни случаи, изкривявайки цитат от италиански лекар, който предполага, че първите случаи в страната са могли да се случат много по-рано, отколкото се смята.

Още по темата:

При някои хора Covid-19 удря зъбите и венците Здраве

При някои хора Covid-19 удря зъбите и венците

Повечето стоматолози обаче засега са скептични, че вирусът сам по себе си може да причини стоматологични симптоми

Водата за уста убива ли коронавируса? Здраве

Водата за уста убива ли коронавируса?

Последният обнадеждаващ тест е направен от учени в университета в Кардиф

Инициативата Мисия Супердок продължава до края на 2020 г. Здраве

Инициативата Мисия Супердок продължава до края на 2020 г.

Проектът на superdoc.bg и фармацевтичната компания Ведра Интернешънъл ще отличи най-обичаните ангели в бели престилки

Борбата за ваксината се ожесточава Здраве

Борбата за ваксината се ожесточава

„Модерна“ „изравни” резултата срещу „Пфайзер“

Covid-ваксината на Pfizer: 11 неща, които трябва да знаете Здраве

Covid-ваксината на Pfizer: 11 неща, които трябва да знаете

Още не е ясно дали е подходяща за 65+ и 18-, маски ще се носят въпреки всичко

Направиха най-точния 3D модел на коронавируса Здраве

Направиха най-точния 3D модел на коронавируса

Европейският център за профилактика и контрол: Норките не са опасни за хората

Учени: Носещият маска с клапан не предпазва другите Здраве

Учени: Носещият маска с клапан не предпазва другите

Матю Стаймейтс: Нося маска, защото може да съм безсимптомен и да разпространя вируса, без дори да знам

Има ли лек панацея? Здраве

Има ли лек панацея?

INFINITY стига до всички клетки, помага им да дишат, да се хранят и да се пречистват от токсини

Втората вълна излезе...цунами Здраве

Втората вълна излезе...цунами

ОПЛ Милен Чолаков за тежката обстановка и за благодарността, която дължим на самоотвержените лекарски екипи

Учени: Смъртността от COVID-19 e по-висока в богатите държави с по-старо население Здраве

Учени: Смъртността от COVID-19 e по-висока в богатите държави с по-старо население

0,23% е коефицентът на леталност в страни с по-младо и бедно население

Тежкият физически труд способства за развитие на деменция Здраве

Тежкият физически труд способства за развитие на деменция

Досега се смяташе, че бъхтенето с лопатата помага на мозъка

Светът бавно, но неумолимо „затваря” Здраве

Светът бавно, но неумолимо „затваря”

Какви са новите мерки за ограничаване на COVID-19 в различните държави към този момент?

ВМА търси студенти по медицина за доброволци Здраве

ВМА търси студенти по медицина за доброволци

Различни организации предлагат каузи, просто си изберете и правете добро

7:0 за хората срещу зависимостите Здраве

7:0 за хората срещу зависимостите

Спортен проект опитва да преодолее социалните граници по отношение на зависимите

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус Здраве

Правиш гаргара 60 секунди и разбираш дали имаш коронавирус

Виенски учени са категорични, че новият тест е толкова надежден, колкото и традиционния PCR с памучните тампони

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво Здраве

Гигантски паяк ще помага при синдром на раздразненото черво

Два от пептидите, блокиращи болката, са открити в отровата от венецуелска тарантула