Подкрепете ни!
Здраве19 януари 2021

29 смъртни случая на възрастни хора след ваксината на Pfizer в Норвегия

Предполага се, че ваксините може да са твърде рискови за възраст 80+ и неизлечимо болните

29 смъртни случая на възрастни хора след ваксината на Pfizer в Норвегия
Норвегия изрази нарастваща загриженост относно безопасността на ваксината Pfizer Inc. за възрастни хора със сериозни заболявания, след като прогнозният брой на починалите след инжектирането достигна 29 души, съобщиха световните агенции вчера.

Досега се предполагаше, че смъртните случаи на хронично болни възрастни хора с ваксинация против коронавирус са 23 и че те са били на възраст 80+. Сега данните вече сочат друго - починалите са 29 на възраст 75+. Въпреки че не е ясно кога точно са настъпили смъртните случаи, Норвегия е дала една доза на около 42 000 души като с предимство са били тези, които са от рисковите групи, включително и възрастни хора.

До петък ваксината, произведена от Pfizer и BioNTech SE, беше единствената налична в Норвегия и  „по този начин всички смъртни случаи са свързани с тази ваксина", заяви Норвежката агенция по лекарствата в писмен отговор на Bloomberg в събота, пише ndtv.com.
„Има 13 смъртни случая, а ние знаем за още 16, за които в момента се прави разследване“, съобщава агенцията. Всички починали са „възрастни хора със сериозни основни разстройства“, се казва в съобщението. „Повечето хора са имали очакваните странични ефекти на ваксината, като гадене и повръщане, треска, локални реакции на мястото на инжектиране и влошаване на основното им състояние."
Официалните съобщения за алергични реакции са рядкост, тъй като правителствата бързат да пуснат ваксини, за да се опитат да овладеят глобалната пандемия. Американските власти съобщават за 21 случая на тежки алергични реакции от 14 до 23 декември след прилагане на около 1,9 милиона първоначални дози от ваксината Pfizer. Първият европейски доклад за безопасността на ваксината Pfizer-BioNTech трябва да бъде публикуван в края на януари.

Австралия, която има споразумение за 10 милиона дози ваксина Pfizer, търси спешна информация по въпроса от производителя, здравните власти и правителството на Норвегия, заяви министърът на здравеопазването Грег Хънт пред репортери в Мелбърн в неделя. Австралийската администрация за терапевтични стоки ще потърси  „допълнителна информация, както от компанията, така и от норвежкия медицински регулатор", каза Хънт. Външният министър на Австралия също ще се свърже с колегата си в Норвегия, за да обсъдят тревожните въпроси.

Опитът на Норвегия не означава, че по-младите и здрави хора трябва да избягват ваксинацията. Но това е ранна индикация за това на какво можем да станем свидетели, когато страните започват да излизат с текушите си доклади за наблюдение на безопасността на ваксините. Емер Кук, новият ръководител на Европейската агенция по лекарствата, заяви, че проследяването на безопасността на ваксините срещу коронавирус, особено тези, които разчитат на нови технологии като Messenger RNA, ще бъде едно от най-големите предизвикателства, след като инжектирането се разпространи широко.

Въпреки че двете ваксини Covid-19, одобрени досега в Европа, бяха тествани върху десетки хиляди хора (включително доброволци на 80+ и дори 90+), средната възраст на участниците в експериментите бе около 50 години. Първите хора, имунизирани на много места, са по-възрастни, тъй като страните бързат да ваксинират обитателите на старчески домове с висок риск от зараза от вируса.

Констатациите накараха Норвегия да предположи, че ваксините Covid-19 може да са твърде рискови за много възрастните и неизлечимо болните - това досега е най-предпазливото изявление от европейски здравен орган. 
Норвежкият институт за обществено здраве преценява, че „за тези, които са в най-нестабилно здравословно състояние, дори относително леките странични ефекти на ваксината могат да имат сериозни последици. За тези, чийто живот е прогнозно кратък заради хроничните заболявания, ползата от ваксината може да е незначителна или без резултат."
Pfizer и BioNTech работят с норвежкия регулатор за разследване на смъртните случаи в Норвегия, заяви Pfizer в съобщение до медиите. Агенцията установи, че „броят на инцидентите до момента не е обезпокоителен и в съответствие с очакванията", заявиха от Pfizer.

„Наясно сме, че за смъртни случаи се докладва и в други страни, но все още не разполагаме с пълни подробности за това“, заявиха от норвежката агенция по лекарствата. „Съществуват и различия между страните в определянето кой е с приоритет за ваксинация - това също може да повлияе на докладването на странични ефекти, включително смърт."

„Норвежката агенция по лекарствата съобщи преди започването на масовите ваксинации, че когато става дума за най-възрастните и най-болните, съществува риск от настъпване на смъртните случаи, имащи връзка с ваксинацията. Това не означава категорично, че има причинно-следствена връзка между ваксинацията и смъртните случаи. Предупредихме, че е възможно често срещаните и известни странични ефекти на ваксините да са допринасящи за сериозни усложнения или фатален изход", припомнят от агенцията.

Три дни преди трагичните новини от Норвегия, Роберт Ф. Кенеди-младши излезе с обезпокоителни данни за последствията от ваксините на Pfizer и Moderna в САЩ. Според него рисковете от ваксините се омаловажават. 
„Истинският риск от увреждане с ваксина ще продължи да бъде скрит поради навика сред служителите в областта на общественото здраве рутинно да отхвърлят съобщените тревожни случаи като несвързани с ваксинацията. Практиките за системно надценяване на безопасността на ваксините, подценяване на смъртността от ваксини и преувеличаване на рисковете от COVID-19 ефективно лишават обществото от правото им на информирано съгласие.", казва Кенеди в статията си в childrenshealthdefense.org от 14 януари.

Още по темата:

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве Здраве

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

34% са развили психиатрични или неврологични диагнози след шест месеца

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки! Здраве

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки!

Водата, заредена с GANS anti-virus, стартира в организма процеси на самоконтрол, саморегулация и самоизцеление

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“ Здраве

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“

Национална информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека Здраве

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека

Привилегиите на „зеления паспорт" са медицински апартейд, казват недоволните

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета Здраве

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета

Лекари и учени ще наблюдават малчуганите една година за странични реакции

Пробиотици за дома Здраве

Пробиотици за дома

Флакони с добри бактерии пречистват въздуха и повърхностите, ароматизират и пазят от алергии

„Щастливо“ коремче от самото начало Здраве

„Щастливо“ коремче от самото начало

Защо първите 1000 дни са толкова важни?

Защо и как да спим и живеем по-добре? Здраве

Защо и как да спим и живеем по-добре?

Практическа помощ с етерични масла за Световния ден на съня

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота Здраве

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота

Практически указания на Vita Rama за здраве и разцъфтяване на човешките добродетели

Учени сътвориха нов тест за COVID-19 - с духане към сензор Здраве

Учени сътвориха нов тест за COVID-19 - с духане към сензор

Той е толкова точен и надежден, колкото сега използваните, но е много по-бърз от тях

Поленът може да повиши риска от COVID-19 дори ако нямате алергии Здраве

Поленът може да повиши риска от COVID-19 дори ако нямате алергии

Кашлянето и кихането са симптоми както на алергия, така и на някои от леките случаи на зараза с коронавирус

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19 Здраве

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19

Хипотези: по-опасна е инфекцията за хората с кръвна група А, при нулева група - намален риск

Витасин - Натурална българска грижа за кожата Здраве

Витасин - Натурална българска грижа за кожата

Всяко кремче е напълнено на ръка и всяка кутийка затворена от семейство Ташеви

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature Здраве

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature

С правилно подбрани натурални извлеци и съставки вашата кожа получава всичко, което ù е нужно, за да е свежа, подхранена и неустоима

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата! Здраве

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата!

Авторът на „Болестта като път" не яде месо от 50 г., препоръчва „миротворна" храна и укрепване на имунната система