Подкрепете ни!
ИзкуствоМихаела Ценкова / 31 март 2020

В света на книгите, когато другият е затворен 2

Още литературни предложения по време на карантина

В света на книгите, когато другият е затворен 2
Ето я и втората част (вижте първата тук) от личната ни аптека за душата, състояща се от стари и нови заглавия на книги. Подбрахме ги специално, за да убием заедно желанието да излизаме и да се прегръщаме на воля по време на карантина.Като сме си у дома, нека го направим със стил.
На вниманието на всички домакини, жени, момичета и изобщо хора, които искат да разберат какво означава образцов дом - захвърляйте пижамите и захващайте наръчника „Домъ и общество – книга за етикецията въ Царство България“. Това любопитно четиво, фототипно издание на „Българска история“ сблъсква челно с порядките на една отминала епоха. От тази среща може и да не излезем по-културни, но неволно ще се разсмеем, гледайки наставленията от прозореца (или балкона) на днешния ден. А ето и един цитат: „От истинската дама се излъчва една хармония, заразяваща всички, които я заобикалят“.

О
т същото издателство и отново с усмивка ни посреща и Райко Алексиев с неговата „Хумористична история на България“.Като стана дума за изтънченост и смях, естествено споменаваме и П. Г. Удхаус. Познатите ни поредици за двамата любими герои Джийвс и Устър – една вечна класика, която може да ни разсмее, а и разсее от всички вирусни и апокалиптични мисли с остроумен хумор и естетика. Сега Ciela ни представят и чудесния омнибус, на който да се качим при подбраните най-любими истории за двамата вечни спътници.Без да се нуждаем от метър разстояние посядаме заедно и с гърка, който ни учи и до днес на красотата в живота. „Алексис Зорбас“, разбира се на Никос Казандзакис - за да усетим аромата на морето, маслините, узото и носталгията, за да се научим да съзерцаваме и да откриваме заедно онзи прекрасен зелен камък...


Спирката ни в българска литература е само сред някои от писателите, с които искаме да си говорим  отново и отново: Виктор Пасков – за да не ви го представяме на части, направо грабнете неговата „Алилуя“ – там ще чуете всичките му акорди в пълната им хармония.

Георги Господинов
с разказите му, които са за всички наши тела и измерения, и с неговата „Физика на тъгата“.

„Извисяваме се“ с Милен Русков по пътя към „Чамкория“ с бай Славе и бъркаме смело в „Джобна енциклопедия на мистериите“.

А Борис Христов винаги ни е нужен с неговата поезия и романа „Бащата на яйцето“.Отскок и на изток, към безопасния, поне откъм вируси космос на Харуки Мураками. „Кафка на плажа“ прелетя до нас от Colibri заедно с избягалия от вкъщи тийн Кафка Тамура. Този същински търсач ни отвежда в света на книгите, които ще опознаем заедно с него. Предстоят ни странни приятелства и незаменими уроци от него и един необичаен старец, разговарящ с котките на Токио.Олга Токарчук
и нейните „Бегуни“. „Бягайте, излезте от домовете си, вървете, бегуни, защото само така ще се спасите от клопките на антихриста“. Е, сега не можем да бягаме, но ще се впуснем в психологическите измерения на едно пътуване, препускайки по редовете, без да искаме да си тръгнем от историята на тази полска писателка, за която днес всички говорят.

Джером Джером не е от Баден-Баден, но изрично повтаряме, че всичко, до което се докопаме от него,  може да ни внесе малко радост и цвят. От „Празните мисли на един празен човек“ се мятаме заедно с още „Трима души в една лодка“.От пътеводител до кухнята и обратно може и да нямате нужда, но Дъглас Адамс винаги усмихва с неговия „Пътеводител на Галактическия стопаджия“. Харесваме я от корицата на Текла Алексиева през цялата експлозия от чувства, мисли, страсти и пороци до края. И БЕЗ ПАНИКА! - с хавлия в ръка и в компанията на майстора на хумора сте на сигурно.Без да всяваме нищо, което да ни газира нервите, продължаваме с Фредрик Бакман и неговите „Тревожни хора“. Писателят ни показва как с малко думи могат да се кажат големи истини. Впуснете се в шеметна заложническа комедия, след която ще се радвате на личния ви домашен арест.

С „Божията формула“ на Жозе Родригеш душ Сантуш, издадена от „Хермес“, получавате голяма доза загадки, пътешествате и ставате тих свидетел на интересни диалози за физиката, познанието, от което щом отпиеш достатъчно, можеш да се срещнеш със самия Създател.С другата му книга „Мъжът от Константинопол“ попадаме право в сърцето на Османската империя – там се намира главния герой, един бъдещ милионер и истински визионер, изиграл ключова роля в изграждането на модерното общество. Романът е вдъхновен от истински събития, а кой е този загадъчен мъж, разберете сами.За финал завършваме с хубавите „кримки“ на Борис Акунин, които радват докато сме в нашата си крепост. Станете съучастник в разкриването на интересните случаи, в които с еднакъв плам, но различен подход, са въвлечени Ераст Фандорин и младата монахиня Пелагия.

Какво да НЕ четем в период на карантина, ако, разбира се, не сме мазохисти:
 „Чумата“ на Албер Камю, която може би ще надмине популярността и на тоалетната хартия през идния месец. „1984“ или „Фермата“ на Оруел, „Щамът Андромеда“ от Майкъл Крайтън, „Дневник на чумавата година“ от Даниел Дефо, „Слепота“на Жозе Сарамаго или затворените герои на Кинг в „Сияние“ и „Мизъри“...

Още по темата:

Опакованите мечти на Кристо Изкуство

Опакованите мечти на Кристо

Смисълът е в диалога със стотици хора, включени в изпълнението на проектите, смяташе творецът от Габрово

Оноре дьо Балзак: „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление” Изкуство

Оноре дьо Балзак: „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление”

Да се ядосваш, значи да наказваш себе си за грешките на другите

Какво от това, че съм живял много. Аз винаги започвам отначало. С всеки един филм. Изкуство

Какво от това, че съм живял много. Аз винаги започвам отначало. С всеки един филм.

Мишел Пиколи: Не трябва да свикваме да живеем, трябва да се удивяваме всеки ден

Истината идва само чрез страданието... Изкуство

Истината идва само чрез страданието...

129 години от рождението на великия писател Михаил Булгаков

„Изгревът на следващото“ Изкуство

„Изгревът на следващото“

Участвайте в конкурса за разказ на тема възможното движение към позитивно бъдеще

Пуснаха „България в четири сезона” Изкуство

Пуснаха „България в четири сезона"

Режисьорът Стефан Апостолов: „Надявам се, че филмът ще даде малко надежда и ще подбуди духа ви"

Друг ми обясняваше, че вътре в земното кълбо имало още едно, много по-голямо от външното Изкуство

Друг ми обясняваше, че вътре в земното кълбо имало още едно, много по-голямо от външното

137 години от рождението на Ярослав Хашек – бащата на добрия войник Швейк

Вярата в богове е необходима, защото да се вярва в хора е твърде трудно Изкуство

Вярата в богове е необходима, защото да се вярва в хора е твърде трудно

В памет на Тери Пратчет, 72 години след като се появи в навалицата

Излязоха електронните версии на алманасите „ФантАstika“ Изкуство

Излязоха електронните версии на алманасите „ФантАstika“

Изданията на Човешката библиотека следват принципа „читателите плащат колкото и ако преценят“

„И сам в зори на третия уречен ден ще стана” Изкуство

„И сам в зори на третия уречен ден ще стана”

Стихотворение на Борис Пастернак разказва за събитията на днешния Велики четвъртък