Подкрепете ни!
Изкуство19 май 2020

Какво от това, че съм живял много. Аз винаги започвам отначало. С всеки един филм.

Мишел Пиколи: Не трябва да свикваме да живеем, трябва да се удивяваме всеки ден

На 12 май, на 94 г., си отиде още една от големите звезди на френското кино.
Мишел Пиколи е роден на 27 декември 1925 г. в Париж. За дългия си творчески път се е снимал в над 230 роли в киното. Пиколи е бил също и продуцент, режисьор, сценарист, а театралните постановки с негово участие са неизброими.
Незабравимо ще остане участието му в емблематични за 20 век филми като
Големите маневри", „Войната свърши”, „Дневникът на една камериерка”, „Дневна красавица", „Дискретният чар на буржоазията”, „Нещата от живота”, Винсент, Франсоа, Пол и другите”, Голямото плюскане" и десетки други. Нека изпратим великия актьор, любим на няколко поколения киномани, с негови мисли, изречени през годините.  

 • Когато преживея половината вечност, ще дойда на земята, за да ви кажа. Ще дам пресконференция...Сключих договор с Бога. Знам, че ще изживея половината вечност. Тъй като не вярвам в Бог се забавлявам, казвайки, че съм сключил пакт с Него и че благодарение на това няма да умра, това е доста приятно. ..
 • Тъй както може да те съкруши момиче, така може да те обсеби и мъж. Влюбих се в Годар.
 • В киното не е нужно да сте научили актьорската професия, за да сте великолепни. Там е размерът на екрана, тайната на стаята, красотата на вашия партньор. .. Ние сме в мита, но не актьорите произвеждат тази магия. Ние сме като марионетки, зависими от рамкирането, светлината, редактирането. В театъра актьорът повече контролира резултата.
 • Какво е киното ли? Сънят на действителността, мечтата на екзистенцията. Киното е единственият визуален документ за човека. То показва кои сме, изважда съкровеното от душите ни, вижда какво мислим, реализира сънищата ни, отгатва цвета на любовта… Киното е много повече от емоция. То е земетресение на метафизично ниво.
 • Не избрах тази работа като бягство от реалния свят или с мисълта, че ще спечеля милиони и ще направя кариера в Холивуд. Не, аз ходех да се уча. С удоволствие научавах текстове, играех предателство, страст. Да играеш за съблазняване.
 • Не се оставих да се увличам от живота. Не бях художникът, който каза: Нека изчакаме добрата фея или музата да кацне на рамото ми! Имах щастието да преживея всички ужаси на съществуването, като се срещах с хора, които ме събудиха, обогатиха, забавляваха, възпитаха ме. Осъзнаваш ли колко късмет имах?
 • Една от най-големите радости е да откриеш.
 • Никога не плача над това минало, което беше едновременно прекрасно и болезнено. Не съжалявам за нищо. Никога. Ако не бях имал всички тези емоционални и професионални срещи, нямаше да съществувам такъв, какъвто съществувам. Всеки път, когато мой приятел изчезне, имам чувството, че ми е отрязана ръката. И така, как да запазя на моята възраст този учуден вид, който има детето?
 • Имам един вид безсъзнание, което идва главно от удоволствието ми да живея. Защото всички хора, чието дихание беше от съществено значение за мен, постепенно умираха. .. Все още живея и работя весело. Това най-много ме тревожи. Този изключителен вид егоизъм.
 • Винаги съм се ориентирал между моите лични страсти и моите професионални страсти. Всъщност напълно съм инвестирал във всичко, което съм предприел, независимо от областта. Много се забавлявах и за щастие това продължава.
 • Разбира се, че помня. Събитията остават точни и непокътнати в главата ми, но нямам носталгия. Не съжалявам за неуспехите и не приемам слава от успехите си.
 • Има машини, които ни приспиват, които знаят как да ни приспиват, оплитайки ни в адреналиновите мрежи на спорта, фарса, порнографията: говоря за телевизията, която омагьосва целия свят. Два пъти сме манипулирани от гигантски призраци - от политиците, които купуват и продават държави и чрез огромната комуникация на телевизиите, които ни приспиват в комфорта на купуването. Колкото повече купувате, толкова по-щастливи ще бъдете.
 • Не трябва да свикваме да живеем, трябва да се удивяваме всеки ден. Аз съм малко изненадан всеки ден, така или иначе. Има нещо, което ме изненадва всеки ден.
 • Трябва да бъдете внимателни към автора, трябва да сте много лоялни към автора, трябва да сте внимателни към режисьора, създателя на филма или представлението, и трябва да бъдете много внимателни към партньорите на сцената или в кадър. Не можете да играете така, сякаш както често сте си го представяли, сте самотник, пък бил той и страхотен. Трябва да изчакате какво ще ви донесе другият, партньорът ви, за да знаете как да влезете в неговата игра и в същото време да откраднете нещо от играта му.
 • Какво от това, че съм живял много. Аз винаги започвам отначало. С всеки един филм.

Да изобразиш Христос с една линия Изкуство

Да изобразиш Христос с една линия

Френският гравьор Клод Мелан правил и лунна карта

Хубави лица имат хората със спокойна съвест Изкуство

Хубави лица имат хората със спокойна съвест

Отбелязваме годишнина от кончината на руския драматург Александър Солженицин

Новият албум на Поли Генова вече е на пазара Изкуство

Новият албум на Поли Генова вече е на пазара

Десетки родни звезди уважиха официалното представяне на албума на изпълнителката

Просто ми се иска да бъда спасителя в ръжта Изкуство

Просто ми се иска да бъда спасителя в ръжта

На 16 юли 1951 г. излиза най-известният роман на Дж. Селинджър

Ще бъде ли спасена една от най-великите картини? Изкуство

Ще бъде ли спасена една от най-великите картини?

Можете да наблюдавате „Викът" онлайн в работното време на музея

20 щриха от портрета на Екзюпери Изкуство

20 щриха от портрета на Екзюпери

120 г. от рождението на автора на „Малкия принц"

Антонио Гауди: „Дворецът ми ще стане по-светъл от светлината...“ Изкуство

Антонио Гауди: „Дворецът ми ще стане по-светъл от светлината...“

Интересни факти за автора на храма „Светото семейство“ в Барселона

Вярата е като любовта. Откриваш я, когато най-малко я чакаш. Изкуство

Вярата е като любовта. Откриваш я, когато най-малко я чакаш.

144 г. от смъртта на първата феминистка Жорж Санд

Опакованите мечти на Кристо Изкуство

Опакованите мечти на Кристо

Смисълът е в диалога със стотици хора, включени в изпълнението на проектите, смяташе творецът от Габрово

Оноре дьо Балзак: „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление” Изкуство

Оноре дьо Балзак: „Зад всяко голямо богатство се крие престъпление”

Да се ядосваш, значи да наказваш себе си за грешките на другите

Истината идва само чрез страданието... Изкуство

Истината идва само чрез страданието...

129 години от рождението на великия писател Михаил Булгаков

„Изгревът на следващото“ Изкуство

„Изгревът на следващото“

Участвайте в конкурса за разказ на тема възможното движение към позитивно бъдеще