Любопитно17 февруари 2020

30 г. по-късно: Голямата измама Мили Ванили

Единият от буфосинхронистите умира едва на 33, другият се опитва и досега да изглади гафа

Фаб Морван (вляво) и Роб Пилатус (вдясно) позират с президента на Националната академия
Фаб Морван (вляво) и Роб Пилатус (вдясно) позират с президента на Националната академия за звукозаписни изкуства и науки (Грами) Майк Грийн на церомонията за градите "Грами" през 1990 г. - репетиция, автор: Алън Лайт
На 15 ноември 1990 г., германският продуцент Франк Фариан разкрива на пресконференция, че тогавашните суперзвезди Роб Пилатус и Фаб Морван, членове на поп дуото Мили Ванили, не са изпели нито нота от дебютния си многоплатинен албум Girl You Know It's True от 1989 г.

Това е шокираща новина за времето си. Роб и Фаб са лишени от „Грами“, които печелят за „Най-добър нов изпълнител“, а излъганите фенове завеждат дела за нарушени потребителски права. 
„Продадохме душите си на дявола", казва Пилатус пред Los Angeles Times само дни след публичните разкрития на Фариан. „Излъгахме семействата и приятелите си. Разочаровахме феновете си. Осъзнаваме точно какво сме направили, за да постигнем успеха си. Направихме няколко много големи грешки и се извиняваме. “
Дяволът, във версията на историята на Роб и Фаб, е Фариан, изключително находчив музикант и маркетолог, който и преди това е опитвал подобни каскади. През 70-те години на миналия век Фариан попада на златна мина с Boney M - немска дискогрупа с четирима карибски певци. В действителност самият Фариан е предоставил вокалите в първия албум на групата. Виртуозният продуцент разбира какво е „имидж“ много добре и когато среща Роб и Фаб в началото на 1988 г. веднага вижда в тях нова възможност да се изкарат много пари.

Млади, привлекателни и жадни за успех, амбициозните поп звезди са лесна плячка. Роб, син на афроамериканец войник и бяла германка, е роден в Ню Йорк, но е прекарал първите няколко години от живота си в баварско сиропиталище. Осиновен е, когато е бил на 4 години. Израснал в Мюнхен, той години се борил с расизма и чувството за изолация. Чрез музиката той открива истинското си аз.

Когато се запознал с Фаб - който е отгледан в Париж от родителите си от Гваделупа - той открива сродна душа в някого, който има подобни на неговите интереси и почти същия житейски опит.
В първите дни на приятелството си Роб и Фаб са редовните лица на клубната сцена в Мюнхен. Те се занимават с танци и позират като модели, но истинското им желание, както казва Роб в интервю за VLADTV от 2017 г., е да правят музика. Скоро Фариан ги забеляза. Той ги кани в студиото си и предлага на дуета да подпишат договор за рекордна сума. Историята мълчи за подробностите и до ден днешен. Под въпрос е дали изобщо Роб и Фаб са знаели с какво се захващат.

„Влязохме в капан, без да знаем, че това е капан", казва Фаб пред VLADTV. В своята версия на събитията той и Роб подписват договора, без да разберат, че са наети само да си отварят устните синхронно. Те искали да пеят и първият път, когато Фариан им пуска инструментала на Girl You Know It's True - песента, която ще стане техният международен пробив – те нямат представа, че той вече е записал вокалите с професионални певци.

Докато научат истината, разказва Фаб, те вече са похарчили авансовите пари на Фариан за нови дрехи и разширяване на тяхната търговска марка. Те са длъжници на продуцента и трябва да играят по свирката му докато не изплатят борчовете си към него. Завърта ги клишето „момичета, пари, наркотици“ и за Роб и Фаб става все по-трудно да се откъснат от голямата лъжа.
Фариан твърди, че Роб и Фаб никога няма да станат подходящи звукозаписни изпълнители. „Никога не съм чувал толкова лоши певци“, казва Фариан в интервю за „Лос Анджелис Таймс“ „Искаха да пеят. Искаха да пишат песни. Това никога не се случи. Вместо това киснеха в дискотеки до 4 ч. сутринта. И спяха по цял ден. Всичко, което те наистина правеха, бяха купоните. Някой, който живее така, не може да прави добра музика. "
Girl You Know It's True  става №1 в Германия и дуетът прави сделка с Arista Records в Съединените щати. Те са фотогенични, екзотични, секси, мятащи плитчици, камерата ги обича и тези буфосинхронисти отбелязват пет Топ 5 хита в Billboard Hot 100.


Разбирайки, че времето им изтича, Роб и Фаб искат от Фариан да пеят наистина в следващия си албум. Фариан няма друг избор, освен да свика пресконференция и да изгърми новината. Той е гениален обаче и през 1991 г. издава The Moment of Truth - нов студиен албум, представящ реалните певци от първия - The Real Milli Vanilli. 

След пресконференцията Роб и Фаб наемат експерт - музикален педагог, който да убеди публиката, че те могат да пеят. След това връщат своите „Грами“, планирали са да го направят още преди Академията официално да отмени призовете им.

Но Роб и Фаб вече са музикални трупове. Те издават едноименен албум за завръщане през 1993 г. и дори се появяват на The Arsenio Hall Show, за да пеят истински пред публика. Но и двамата летят към дъното и от бивши идоли се превръщат в затъващи в зависимостите си неудачници. Фаб все пак успява да остане чист и трезвен след години злоупотреба и опити да спре алкохола и наркотиците. Роб обаче не успява. През 1996 г. влиза в затвора за нападение над двама души и проникване в кола, а през 1998 г. умира от свръхдоза в хотелска стая във Франкфурт. Едва на 33 години…

В поредния причудлив обрат на тази история, Фаб решава да си партнира с Джон Дейвис, един от истинските певци за проекта Face Meets Voice: A Milli Vanilli Experience, който така и не набира скорост и остава в зачатъчен стадий. 

В апогея си двамата от Мили Ванили пред медиите твърдят, че името на групата означавало „положителна енергия“ на турски език. И това не е вярно. Най-вероятно продуцентът им се е вдъхновил от названието на английската поп група Scritti Politti. 

Фаб доскоро, освен че пее старите парчета на дуото, когато го поканят, се изявява и като коуч, използвайки своята история като пример за това как човек може „не просто да оцелее, но да процъфтява“ след множество житейски несгоди.


Източник

Слушайте в реално време музика и новини от целия свят Любопитно

Слушайте в реално време музика и новини от целия свят

Radio Garden ви дава достъп до хиляди радиостанции с чудесно качество

Виртуална обиколка на Виена по време на пандемия Любопитно

Виртуална обиколка на Виена по време на пандемия

Слушайте великолепните архиви на Щатсопера и разгледайте музеите от вкъщи

Ученик на 17 г. прави един от мощните сайтове за коронавируса Любопитно

Ученик на 17 г. прави един от мощните сайтове за коронавируса

Ави Шифман е самоук програмист, има милиони посетители

Домашно приготвена музика от Нийл Йънг Любопитно

Домашно приготвена музика от Нийл Йънг

В канала на Youtube TogetherAtHome любимците ви пеят по време на карантина

С ThinkBook ще работите приятно и ефективно от вкъщи Любопитно

С ThinkBook ще работите приятно и ефективно от вкъщи

Как трансформацията на работното място съвпадна с еволюцията на лаптопа

Геймъри се включват в борбата срещу коронавируса Любопитно

Геймъри се включват в борбата срещу коронавируса

От домовете си помагат на изследване като си включат компютъра

И нека в небето да полетят Любопитно

И нека в небето да полетят

Седмо бебе лешояд се роди в Спасителния център Зелени Балкани

Първата британска лекарка 50 години се представя за мъж Любопитно

Първата британска лекарка 50 години се представя за мъж

Изключителният хирург под прикритие прави първото успешно цезарово сечение в Африка

София осъмна с достолепни статуи с предпазни маски Любопитно

София осъмна с достолепни статуи с предпазни маски

Български майстор на фотографията призовава хората да спрат да се паникьосват

Белград се освети с цветовете на българското знаме Любопитно

Белград се освети с цветовете на българското знаме

Знакови сгради и мостове грейнаха в бяло, зелено и червено в чест на 3 март

Антарктида осъмна с кървав сняг, мирише на диня Любопитно

Антарктида осъмна с кървав сняг, мирише на диня

Феноменът се дължи на студолюбивите водорасли Chlamydomonas nivalis

Осинови си кошер и помогни на пчелите Любопитно

Осинови си кошер и помогни на пчелите

Българска компания предлага платформа за всеки, който желае да помогне (и да яде истински мед)

Тампони и дамски превръзки в Шотландия стават безплатни Любопитно

Тампони и дамски превръзки в Шотландия стават безплатни

Депутатка: Да бъдете наказани финансово за естествена телесна функция не е справедливо!

Коронавирусът предсказан през 1981-а като биологично оръжие Ухан-400 Любопитно

Коронавирусът предсказан през 1981-а като биологично оръжие Ухан-400

При прочита на „Очите на тъмнината" от Дийн Кунц изникват твърде много съвпадения и въпроси

Дали първородните деца са естествени лидери? Любопитно

Дали първородните деца са естествени лидери?

Ново изследване леко редактира австрийския психотерапевт Адлер

Екстровертите предпочитат равнини, интровертите - планини Любопитно

Екстровертите предпочитат равнини, интровертите - планини

Учени правят любопитен паралел между ландшафта и психологическите особености на личността